de Silviu Ghering
Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.
Cetatea Histria, cea mai „bătrână“ aşezare din România
Dacă ajungeți pe litoralul românesc anul acesta, nu ezitați să alocați câteva ore din timpul de plajă și baie vizitării unui obiectiv turistic unic în România: Cetatea Histria, cea mai veche așezare din țara noastră, întemeiată ca port la Marea Neagră în anul 657 î.Hr., pe malul Lacului Sinoe, de coloniștii greci din Milet (Asia Mică). Timp de peste 1.300 de ani, cetatea s-a bucurat de o continuă dezvoltare, fiind structurată în două părți distincte - acropola și așezarea civilă -, structură care s-a păstrat până în secolul al VII-lea, când orașul a fost abandonat din cauza colmatării vechiului golf al Mării Negre, laguna Razelm-Sinoe de astăzi.
Vechii greci aveau străzi pavate și... canalizare!
În Muzeul de Arheologie de la Histria veți descoperi o mulțime de basoreliefuri, o colecție impresionantă de amfore și altare vechi de peste 2.000 de ani. Ba chiar și o parte din fațada de marmură a templului închinat „Marelui Zeu”. În exterior puteți vizita zidul de apărare al cetății, prevăzut cu turnuri și bastioane, ruinele templelor grecești foarte bine conservate, câteva străzi pavate, locuințe, mai multe bazilici creștine datând din secolul al VI-lea, templul Afroditei, templul lui Zeus, forumul, piața, rețeaua stradală și chiar câteva conducte de... canalizare! Muzeul abundă de fragmente din coloanele impunătoare ale templelor, pietre sculptate cu imagini ale zeităților grecești, vase refăcute din ceramica de la cele două culturi ale zonei, Hamangia și Babadag, bijuterii din os purtate odinioară de femeile din cetate, precum și numeroase unelte folosite în diferite meșteșuguri.
Multiple căi de acces
Cetatea este amplasată în localitatea Istria, la aproape 60 de kilometri nord de Constanța. Cu mașina puteți urma unul dintre următoarele trasee: pe DJ 226 Constanța - Mamaia - Năvodari - Corbu - Săcele - Istria și apoi pe varianta DJ 226 A spre Cetatea Histria; pe DN 22 Tulcea - Babadag - Mihai Viteazul, apoi pe DJ 226 spre Istria și pe DJ 226 A spre Cetatea Histria; pe DN 22 D Brăila - Măcin - Ciucurova - Slava Rusă, apoi pe DN 22 Baia - Mihai Viteazul, pe DJ 226 Mihai Viteazul - Sinoe - Istria și pe DJ 226 A Istria - Cetatea Histria.
Începând din anul 2007, Cetatea Histria figurează în lista patrimoniului european