de Roxana Istudor şi Dorin Dumitrescu
Museo Atlántico este o operă de artă subacvatică, proiect care îmbină lucrări de sculptură și libertate deplină pentru dezvoltarea speciilor marine în jurul acestora, în cadrul unui proiect unic în Europa.
Personaje în mărime naturală
În zona Playa Blanca, Spania, a devenit realitate un proiect de anvergură, Museo Atlántico Lanzarote, realizat în condiții neobișnuite. Este vorba despre 12 instalații și peste 300 de sculpturi care înfățișează oameni, realizate în mărime naturală de sculptorul britanic Jason de Caires Taylor și amplasate la adâncimi cuprinse între 12 metri și 14 metri sub nivelul mării. Acest ansamblu sculptural, intitulat Portal, este parte a unei grădini botanice subacvatice și este susținut de compartimente care conțin elemente menite să atragă caracatițe, pești și alte creaturi marine care, adăpostindu-se de prădători, să-și găsească adăpost în acest perimetru. Viziunea artistului este ca, odată cu trecerea timpului, opera sa să devină una cu mediul natural în care se află. Sculpturile subacvatice vor atrage, în cele din urmă, promovarea şi creşterea plantelor şi animalelor, reliefând relaţia de simbioză dintre oameni şi natură. Figurile umane reprezintă persoane ocupate cu telefoanele mobile sau care fac fotografii ori selfie, artistul dorind ca mesajul lor să fie un semnal de alarmă vizavi de importanța mediului înconjurător și indiferența oamenilor față de acesta.
Frecventat de specii rare
Una dintre instalațiile prezentate în muzeu include mai multe reprezentări umane care se îndreaptă spre o poartă aflată într-un zid de 30 de metri. Lucrarea, intitulată „Trecerea Rubiconului”, își propune „să marcheze anul 2017 ca pe un moment pivotal, o linie în nisip și un memento al faptului că oceanele și clima se schimbă și trebuie să luăm urgent măsuri până nu este prea târziu”, explică artistul britanic. O altă instalaţie, intitulată „Pluta Lampedusa”, înfăţişează o barcă în care se află oameni care aşteaptă disperaţi tratament şi ajutor, reprezentând criza refugiaţilor.
Crearea operelor de artă subacvatice a fost o sarcină dificilă, iar realizarea muzeului a durat circa trei ani. Sculpturile sunt realizate dintr-un tip de ciment marin inert, proiectat să dureze timp de sute de ani. S-a evitat utilizarea metalelor, deoarece acestea sunt corozive şi poluează mediul înconjurător. Alături de scafandrii care au pus umărul la realizarea proiectului au fost implicați și localnicii.
„Cu cât mai mult timp se vor afla lucrările sub apă, cu atât mai gros va fi stratul de calciu depozitat, astfel încât acestea vor începe să devină de nerecunoscut“ (Jason de Caires Taylor)
Creştere cu peste 200% a biomasei din zonă
Variațiune pe tema unei creații a aceluiași artist în Mexic, la Cancun, intitulat Museo Subácuatico, și a altor lucrări aflate în Bahamas și în Caraibe, proiectul european a înregistrat deja, de la inaugurarea din 2016, o creștere cu peste 200% a biomasei marine, și este frecventat de specii rare de rechini, caracatițe și sardine. De asemenea, Museo Atlántico este menit să revigoreze economia locală, care poate avea de câștigat de pe urma scufundărilor care au loc aici.