de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu
Cinatown, New York... locul în care își au biroul modest, plin de flori, maeștrii feng shui Pun-Yin și tatăl său, Tin-Sun. Sunt cei care l-au legat pe Donald Trump, actualul președinte al SUA, de principiile filosofiei chineze care promovează armonizarea omului cu împrejurimile.
A investit 230 de milioane de dolari în adaptarea clădirii la reperele filosofiei chineze
Deși poate părea greu de crezut, imprevizibilul președinte al SUA, Donald Trump, și-a făcut o prioritate din încorporarea principiilor feng shui în proprietățile sale imobiliare încă din 1995. Atunci i-a angajat pe cei doi, tată și fiică, pentru a „aranja” energiile proiectului său „Int’l Hotel & Tower”, făcând toate ajustările necesare designului, în așa fel încât celebrul imobil să devină atrăgător pentru investitori din toată lumea, inclusiv China și Hong Kong. „Este încă un element cu ajutorul căruia obțin un avantaj în fața concurenței. Asiaticii sunt o parte tot mai importantă a pieței occidentale, și nu pot ignora asta”, spunea Trump în 1994, într-un interviu pentru „The New York Times”. Zis și făcut. Ca să se asigure că fluxul energetic va fi cel mai potrivit, Trump a investit 230 de milioane de dolari în adaptarea clădirii-emblemă la principiile vechii filosofii chineze, întrucât maeștrii au declarat că energiile de la Trump Tower erau atât de îngrozitoare, încât magnatul de atunci ori făcea cum i se spunea, ori cei doi renunțau: „Când am văzut proiectul, am spus că nu ne vom implica decât dacă va face integral și fără discuție tot ceea ce-i vom spune”, își amintește Pun-Yin.
Globul de metal combate energia negativă a traficului
Astăzi, unele dintre cele mai cunoscute elemente definitorii ale Trump Tower sunt rezultatul consilierii și sfaturilor lui Pun-Yin. De pildă, globul de metal care stă în fața clădirii și pe care îl știe o lume întreagă (nu doar de când Donald Trump este președinte...) este menit să devieze energiile negative pe care le emană traficul infernal din Columbus Circle. Iar exteriorul din sticlă colorată în nuanțele ceaiului al imobilului, care reflectă cerul, se presupune că absoarbe energia negativă emanată de circulația vântului pe lângă clădire, arată „The Guardian”. Pun-Yin a insistat, de asemenea, ca intrarea principală în Trump Tower să dea neapărat spre Central Park, pe care îl numește „dragonul verde al orașului New York”, și nu spre Columbus Circle, cum era proiectată inițial. „Instabilitatea energetică creată de trafic ar fi fost ca și când s-ar fi tras cu gloanțe spre clădire. Nu ar fi putut avea stabilitate și calm”, explică Pun-Yin.
„Tot ce știu este că îmi produce bani”
După cum se știe, președintele SUA are un apartament în valoare de peste 100 de milioane de dolari în imobilul care îi poartă numele. Dată fiind poziționarea perfectă a întregii clădiri din perspectiva energetică feng shui, pe vremea când era candidat la alegerile prezidențiale, Donald Trump făcea un efort considerabil să se întoarcă acasă, pentru „a dormi în patul său”, de oriunde se afla pe teritoriul Statelor Unite. „Trump a avut șase runde de întâlniri cu alegătorii în Iowa, a vizitat o unitate de producție și a ținut un discurs, întorcându-se acasă în fiecare seară”, nota agenția „Reuters” în 2016. Întrebat de unde această încăpățânare, Trump s-a justificat atunci cu nevoia de a-și „conduce afacerile din Manhattan și de a vedea în fiecare dimineață priveliștea spre Central Park”. Pe de altă parte însă, nu poate fi ignorată afirmația sa: „Nu trebuie să crezi în feng shui ca să funcționeze. Tot ce știu este că îmi produce bani”...
Maeștrii și-au construit un renume și o afacere înfloritoare
Maeștrii feng shui atribuie succesul lui Donald Trump faptului că a armonizat clădirile din portofoliu potrivit preceptelor vechii filosofii chineze intermediată de ei. „Acesta este motivul pentru care presa a început să vorbească despre acest proiect. Mai târziu, odată cu marea inaugurare, a fost același lucru. Au fost zece ani de atenție constantă din partea media internațională în legătură cu acest proiect. De asta Donald Trump a devenit cel mai profitabil dezvoltator imobiliar din lume”, punctează Pun-Yin. Poate suna aproape ca un mesaj publicitar, dat fiind faptul că toată concentrarea mass-media pe proiectele lui Trump i-a construit un renume și specialistei în feng shui. Anii care s-au scurs au fost foarte profitabili pentru cei doi maeștri. Astăzi, pe agenda lor de lucru se află nume importante, cum este cel al lui Andrew Rosen, CEO al unui renumit brand de fashion, sau proiecte comandate de autoritățile locale.
Brokerii din New York urmează cursuri
Dată fiind atenția acordată legăturii Trump-feng shui a fost introdus și susținut în prim-plan acest concept în societatea occidentală. La scurt timp după inaugurarea proiectului magnatului de atunci, această disciplină a intrat în prima scenă a lumii afacerilor din New York. Un desen animat din 1995 chiar înfăţișează un broker stând pe balconul unui apartament cu doi potențiali clienți și spunând: „Un milion, două poate că pare mult pentru o garsonieră, dar acest imobil are cel mai bun aranjament feng shui din clădire”. Astăzi, potrivit brokerului Bill Seto, ceea ce era privit ca o filosofie obscură, orientală, este o unealtă de comerț: „Feng shui este practicat foarte mult în Manhattan. Colegii mei urmează cursuri, pentru că îi ajută să vândă mai bine proprietățile”.
O specialistă i-a prezis victoria îl alegeri
Maestrul feng shui Priscilla Lam care a prezis victoria în alegeri a republicanului, ce a uimit o lume întreagă, afirma, la momentul scrutinului: „Focul lui Trump este mai puternic decât al lui Hillary”. Atunci, Priscilla Lam a mai prezis că actualul președinte al SUA va rămâne la putere primul mandat, dar este puțin probabil că va încerca să fie reales. În ceea ce privește anul 2017, specialista consideră că Anul Cocoșului nu-i va fi favorabil lui Trump decât până în luna septembrie.