de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu
Lista lungă a dependențelor omului contemporan s-a lungit în ultimii ani cu încă una: adicția de internet. Cum la orice cerere oferta nu întârzie mult, au fost înființate clinici de dezintoxicare digitală care își propun să-i vindece pe doritori de apetitul vorace pentru lumea virtuală.
Aceleași simptome ca ale consumatorilor de heroină
Nu este o dorință de nestăpânit de a consuma alcool sau droguri, ci o lipire a tinerilor de internet, care în unele cazuri ajunge să nu mai aibă leac. Pentru părinții îngrijorați și cu posibilități financiare, clinicile cu programe speciale de dezintoxicare digitală arată pe dinafară ca niște hoteluri, iar în interior sunt lumi închise, fără tehnologia mileniului trei, notează „The Mirror”. Odată intrat aici, un tânăr lasă afară orice dispozitiv electronic. Pot fi și cazuri grave de adolescenți care sunt obișnuiți să trimită sute de mesaje zilnic, să nu doarmă noaptea pentru a naviga sau care au și 20 de profiluri pe rețelele de socializare. În cazul lor, potrivit psihiatrului britanic Richard Graham, eliminarea dispozitivelor inteligente poate însemna agresivitate necontrolată și chiar intenții suicidare. „Dependenții experimentează aceleași simptome ca ale consumatorilor de heroină”, punctează specialistul, dând exemplul unei tinere de 17 ani care se considera „urâtă” și ajunsese să posteze selfie-uri 24 de ore pe zi, așteptând aprecieri. Nu lipsesc din tabloul general puștii care nu mai ies din casă pentru că joacă încontinuu, singurii lor prieteni fiind partenerii virtuali. Aceștia au în abstract un statut mai înalt decât cel din viața reală, și de fapt aceasta este adevărata dependență.
Terapie europeană: cumpărături în supermarket
Cura de dezintoxicare digitală include terapii treptate, care sunt compuse din cele mai banale activități, cum ar fi comandarea unei pizza sau cumpărături la supermarket, toate acestea în încercarea de a-i obișnui pe dependenți cu reperele lumii reale. Apoi există cursuri în cadrul cărora tinerii învață să-și treacă în plan secund obiceiurile virtuale și să instituie o reformă în activitățile de acest tip: „igiena digitală”. Se încearcă depistarea rădăcinii problemei și punerea în prim-plan a modurilor sănătoase de a folosi internetul. „De regulă, cauzele principale sunt: stima scăzută față de propria persoană, bullying la școală, atmosfera tensionată de acasă și chiar competiția cu alți frați. Chiar și cei mai timizi tineri vor să fie populari și sunt atrași pe internet de interacțiunea constantă, pe care ajung să n-o mai poată controla”, explică Graham. În condițiile în care se așteaptă ca dependența de internet să fie recunoscută în Marea Britanie ca făcând parte din spectrul afecțiunilor mintale, se poate deduce că vor fi mult mai multe persoane diagnosticate, iar autoritățile sanitare vor fi obligate să instituie metode de tratament.
Dependenții americani, reabilitați în sălbăticie
Terapiile pentru dependenții de internet de peste Ocean încep cu „detoxificare” și grupuri de sprijin. Apoi continuă cu vizualizarea unor muncitori în costume speciale care sigilează și înlătură dispozitivele electronice. Urmează călătoria în zone nelocuite, unde tinerii sunt învățați despre modalitățile de a supraviețui în sălbăticie, arată theatlantic.com. Ajunse la o mare varietate și adresându-se tuturor vârstelor, instituțiile care promit să scape doritorii de dependența de internet includ nopți la spital, locuri de „retragere”, tabere de terapie în natură, psihiatri care prescriu medicamente și psihologi care stau de vorbă cu „bolnavii”. Există foarte mulți pacienți care afirmă că aceste terapii le-au schimbat (sau, după caz, redat) viața, motiv pentru care acest tip de „dezintoxicare” crește în popularitate foarte rapid, chiar în lipsa unor repere fixe, cum ar fi încadrarea într-un anuar al bolilor recunoscute, modalitățile de tratament agreate etc. „Este ca o frontieră a Vestului Sălbatic”, consideră Jason Calder, director al unui program de recuperare pentru adolescenții dependenți de internet din Utah. Într-adevăr, pe măsură ce clinicile se înmulțesc, tot mai multe întrebări rămân fără răspuns. Cine decide de la care nivel încolo un tânăr este dependent? Ce efect are trimiterea de către părinți, uneori în plină noapte, a adolescenților cu probleme în capătul celălalt al țării, cu singura explicație „te vei face bine”? Cine garantează că urmările acestei terapii, printre care cea mai serioasă pentru acești tineri este deconectarea, nu vor fi grave, ca depresia, sau chiar fatale, ca sinuciderea? Un lucru este cert: o sesiune de „detoxificare” cu camping în deșert, printre altele, costă în medie 30.000 de dolari!
Amenințare la adresa sănătății publice în Asia
Statele din estul Asiei, în schimb, au decis deja că adicția de internet este o amenințare la adresa sănătății publice. În China există, potrivit datelor actuale, peste 24 de milioane de copii dependenți, care uneori pot petrece și trei zile la rând conectați și absorbiți. Situația este agravată de abordarea din partea autorităților, ce poate fi considerată controversată din perspectivă occidentală. China a recunoscut prima această problemă în 2008 și a decis s-o rezolve în interiorul unor tabere de tip militar, pe care unele voci le-au calificat ca pe niște adevărate închisori. Și tacticile folosite sunt considerate brutale, ultimul eveniment nefericit dat ca exemplu fiind moartea unui adolescent de 18 ani la 48 de ore de la internarea într-o astfel de instituție de „reabilitare”. Iar în Coreea de Sud dependența de lumea virtuală este considerată epidemie. Estimarea oficială este că 14% dintre tineri sunt considerați a avea o adicție de acest tip. Guvernul țării alocă milioane de dolari pentru dezintoxicare digitală, în centre speciale.
Brazilia şi Algeria, în alertă
Brazilia s-a alăturat statelor care furnizează dezintoxicare digitală. Patologia a devenit tot mai des întâlnită în această țară cu peste 200 de milioane de locuitori și care deține a patra populație de internauți din lume. „Mi-am dat seama că pacienții erau dependenți de tehnologii precum telefonul mobil și calculatorul. Acestea sunt asociate cu tulburări de comportament”, arată psihologul Anna Lucia King, care a înființat un institut special în cadrul Universității Federale din Rio de Janeiro. Spre deosebire de alte state, aici tratamentele sunt gratuite, și 800 de persoane au fost deja internate. Institutul primește atât adolescenți care se joacă online zile întregi, cât și adulți care și-au pierdut locurile de muncă sau au pus capăt relațiilor de cuplu pentru că au petrecut prea mult timp pe rețelele de socializare. Recent, și Algeria completează lista țărilor care consideră adicția de internet o problemă, inaugurând un prim centru pentru acest tip de tratamente de recuperare.