de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu
O platformă online realizată de o companie din New York reunește administratorii și proprietarii de clădiri, precum și chiriașii, într-un proiect inedit: plata chiriilor cu bani virtuali.
Transformă bitcoin în dolari
După ce au acționat o vreme ca intermediari pentru plățile online ale chiriilor, cei de la ManageGo au introdus o aplicație cu ajutorul căreia serviciul include și așa-numitele „criptomonede”, mai precis banii virtuali. Este o opțiune cu totul nouă pentru clienții companiei, care nu va face altceva decât să „transforme bitcoin, litecoin sau alte monede virtuale în dolari”. O aplicație specială stă la dispoziția clienților, cu rate de schimb în timp real, astfel încât și cei care plătesc, și cei care primesc sumele respective să beneficieze de cea mai mare precizie. „Am intuit că putem face asta și ne-am asumat riscul. Este ca și cum ar vrea să plătească cineva cu bile colorate și noi le putem converti”, afirmă Chaim Lowenstein, vicepreședinte al ManageGo, companie care, de altfel, activează ca simplu intermediar, fără să gestioneze vreo valoare.
Giganți ai comerțului acceptă plăți din „cryptoportofele”
Multe companii introduc pe fluxurile financiare cunoscute banii virtuali. Pe lângă aplicațiile care permit tranzacții cu bitcoin, London Block Exchange, de pildă, este pe cale de a implementa un card special de debit, prin care retailerii să fie plătiți în lire sterline „trase” apoi din „cryptoportofelul” utilizatorului, notează futurism.com. Deși pare să mai fie cale lungă până la a plăti cu bitcoin o livrare de pizza, în Texas deja a avut loc prima tranzacție imobiliară care a folosit doar acest tip de bani, iar unii giganți ai comerțului acceptă monedele virtuale pentru plăți. De altfel, o companie din Japonia a anunţat că din 2018 va plăti o parte din salariile angajaţilor în moneda virtuală, mai exact contravaloarea a 900 de dolari. Pe de altă parte însă, trendul a devenit alarmant pentru unii finanțiști și bancheri, precum și pentru unele guverne. De pildă, autoritățile din Indonezia vor interzice tranzacțiile cu bani virtuali începând din 2018. „În prezent nu există niciun fel de reglementări pentru cei care derulează tranzacții cu bitcoin”, explică Onny Widjanarko, reprezentant al Băncii Centrale din Indonezia. În general, statele au viziuni diferite în legătură cu acest tip de plăți: în timp ce Rusia şi China se opun, Japonia acceptă banii virtuali ca instrumente de plată.
Ascensiune amețitoare
Bitcoin a captat atenția întregii lumi la sfârșitul anului 2017, când a atins valoarea de 16.571 de dolari (12.407 lire sterline), ascensiune care poate fi considerată amețitoare dacă se ţine cont de faptul că în septembrie 2016 un bitcoin era evaluat la... 469 de lire sterline. Dar care este povestea acestor bani virtuali? Creatorul lor a rămas anonim până astăzi, dar din 2009, de când a inventat cryptomoneda, este cunoscut sub pseudonimul de Satoshi Nakamoto. Fiecare bitcoin este creat prin cod de computer, iar valoarea totală a monedelor virtuale care circulă în prezent este în jur de 112 miliarde de lire sterline, notează „The Sun”. Sistemul funcționează ca în cazul banilor standard, cu posibilitatea de a crea un portofel virtual și de a cheltui acești bani. Dar cine îi acceptă? Pe lângă amintitele chirii, marile lanțuri comerciale, în special cele online, manifestă o certă deschidere față de acest tip de tranzacții, moneda virtuală fiind foarte atrăgătoare în special datorită faptului că nu este supusă vreunui control din partea autorităților. Pe scurt, valoarea bitcoin este determinată de cerere, iar cel mai mare punct de schimb se află în Japonia (în 2013, gestiona peste 70% dintre tranzacțiile cu bitcoin). Mulți specialiști sunt de părere că acesta este viitorul banilor...
Tranzacțiile cu monedă virtuală nu au intermediari sau comisioane și pot fi efectuate anonim