de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu
De la supermodele la jurnaliști, muzicieni și sportivi, persoanele care au suferit amputări pot fi găsite în toate domeniile. Chiar și în aceste condiții, mulți au performat cu rezultate remarcabile, devenind exemple pentru generații întregi.
Alex Zanardi
Jocurile Paralimpice de la Londra, din 2012, îi aduceau aurul lui Alex Zanardi la paraciclism. Patru ani mai târziu repeta performanța, completând aurul cu o medalie de argint la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro. Au fost acestea momente ale unei reveniri pe care puțini o anticipaseră când, în 2001, pilotul de curse de Formula 1 Alex Zanardi își pierdea ambele picioare după un accident. După mai puțin de doi ani revenea în lumea sportului, participând la competiții în echipa BMW, iar din 2009, de când a schimbat mașina cu bicicleta pentru paralimpici, este un concurent redutabil în toate competițiile internaționale.
Bethany Hamilton
O întâlnire dramatică, dătătoare de fiori, cu un rechin, a lăsat-o pe Bethany Hamilton fără brațul stâng, retezat până la umăr. Tânăra avea 23 de ani și era un surfer pasionat. Un an mai târziu după atac a scris o carte pe baza căreia a fost realizat filmul „Soul Surfer”, lansat în 2011. Remarcabil rămâne faptul că, fără să se lase învinsă de experiența traumatizantă trăită, Bethany a reușit nu doar să depășească defectul fizic major, ci, mai mult, să se întoarcă pe placa de surf și să reia totul de la capăt în noile condiții, fiind astăzi surfer profesionist.
Tom Whittaker
Un accident rutier din 1979 îl lăsa pe Tom Whittaker fără laba piciorului drept. Când și-a revenit fizic, Tom a decis nici mai mult, nici mai puțin decât să urce pe Everest! Zis și făcut - după două încercări, în 1998, alpinistul a devenit prima persoană cu o dizabilitate fizică care a reușit să urce pe „acoperișul lumii”. Nu a renunțat niciodată la alpinism, iar ambiția sa este aceea de a învinge cele mai înalte piscuri de pe toate continentele. Meritele sale de excepție și exemplul pe care l-a dat au fost răsplătite cu titlul de membru al Ordinului Imperiului Britanic, acordat în 2006.
Oscar Pistorius
Urmare a unei afecțiuni foarte grave, Oscar Leonard Carl Pistorius își pierdea ambele picioare la vârsta de 11 luni. Ca și cum ar fi fost la fel de complet fizic ca toți ceilalți oameni, Oscar a decis să devină atlet profesionist. A concurat deopotrivă și la Jocurile Paralimpice, și la Olimpiadă, întrucât a făcut toate demersurile legale necesare pentru ca Federația Internațională de Atletism să-i recunoască dreptul de a participa la Jocurile Olimpice. Așa se face că, în 2011, devenea primul sportiv amputat care câștiga o medalie la Campionatul Mondial de Atletism și, un an mai târziu, la Olimpiada de la Londra, cel dintâi sportiv cu ambele picioare amputate care lua parte la întreceri.
Casey Pieretti
Casey Pieretti era o tânără speranță a sportului, cu o bursă pentru baseball, când un accident rutier l-a costat piciorul drept. Fără să considere asta un handicap, Casey a învățat să patineze și a cutreierat SUA, în 1993, pentru a atrage atenția asupra situației copiilor cu aceeași problemă care nu-și permit proteze. Câștigând vizibilitate, a devenit cascador și a fost distribuit în filme cu mare succes la public, ca „Starship Troopers” sau „Ant Man”. A colaborat în timp cu unii dintre cei mai mari regizori de la Hollywood - Paul Verhoeven, John Woo sau Steven Spielberg. Dar consideră că cea mai importantă realizare a sa este compania pe care a înființat-o împreună cu un prieten și care realizează proteze pe care Pieretti însuși le testează.
Rick Allen
Muzicianul Rick Allen este supranumit „zeul tunet” de fanii trupei Def Leppard, în cadrul căreia este baterist din 1978. Din 1985 însă, legenda hard rock susține concertele fără brațul stâng, care i-a fost amputat după un accident rutier. Așa a cunoscut succesul imens de care s-a bucurat în anii care au urmat o trupă ce a vândut peste 100 de milioane de discuri în toată lumea (cu două de diamant) și este printre puținele trupe rock care au vândut două albume în peste 10 milioane de exemplare fiecare în SUA.
Jerry Garcia
Pentru iubitorii muzicii de calitate, numele lui Jerry Garcia nu este o necunoscută. Chitarist de legendă, solist vocal și compozitor, era de o notorietate imensă în tumultuoșii ani ’60, ca membru al trupei Greatful Dead. Și toți cei care îl urmăreau știau că nu are un deget, pe care îl pierduse în urma unui accident casnic, pe când avea vârsta de 4 ani. A cântat alături de Greatful Dead timp de trei decenii, devenind o figură emblematică a muzicii internaționale. Este clasat la poziția 13 pe lista celor mai mari 100 de chitariști ai tuturor timpurilor, alcătuită de publicația de specialitate „Rolling Stone”.
Jim Byrnes
O enumerare chiar succintă a succeselor înregistrate de starul canadian Jim Byrnes este impresionantă. Născut în SUA, s-a mutat în Canada, dar aici s-a întâmplat cumpăna care avea să-i schimbe viața: în 1972, în timp ce ajuta un șofer să-și mute vehiculul blocat pe autostradă, a fost lovit de un camion. Ca urmare, ambele picioare i-au fost amputate. La 15 ani după momentul teribilului accident începea seria nenumăratelor producții de televiziune care l-au avut ca protagonist, unele dintre ele seriale de succes internațional, cum au fost „Highlander”, „Copper”, „Taken”, „Twilight Zone” sau „Andromeda”. A dat voce unor personaje memorabile din serii de desene animate și și-a consolidat o apreciată carieră în domeniu. Dar Byrnes avea mult mai mult de oferit, așa că nu s-a oprit. Și-a construit și un drum în industria muzicală, iar succesul nu a întârziat: din anii ’90 încoace este o legendă a muzicii canadiene, cu trei albume câștigând prestigiosul „Juno Award” (cel mai recent în 2011) și cu mai multe titluri de „vocea masculină a anului” în Canada.
Miles O’Brien
Un accident îi transforma viața cunoscutului jurnalist american Miles O’Brien în 2014, când i-a fost amputat brațul stâng. O’Brien, fost prezentator la CNN, avea în spate o carieră de excepție, cu reportaje de la cele mai importante evenimente din programul aerospațial al SUA, ajungându-se până acolo încât, dacă naveta Columbia nu ar fi explodat în aer, NASA era de acord ca O’Brien să devină primul jurnalist care să facă parte dintr-un zbor al unei navete spațiale. Dar în timpul unei transmisiuni, un echipament greu i-a căzut pe braț, și medicii au fost nevoiți să i-l amputeze. Astăzi, O’Brien, deținător al unora dintre cele mai prestigioase premii acordate jurnaliștilor de peste Ocean, este în continuare un pasionat de meserie, care face reportaje și analize pentru CNN.
Lauren Wasser
Un ghinion cum rareori se întâlnește a făcut ca modelul Lauren Wasser să-și piardă piciorul drept în 2012, și pe cel stâng la începutul acestui an, din cauza unei infecții rare cauzate de un... tampon. După prima amputare, tânăra nu a renunțat la carieră, defilând pe podiumuri cu o proteză. În prezent, confruntată cu noua situație care pe mulți i-ar demoraliza complet, supermodelul declară: „Viața va de- veni diferită din nou. Sunt pregătită pentru următorul capitol”.
Heather Mills
Un accident la Londra, în 1993, a lăsat-o pe tânăra pe atunci Heather Mills, care avea o carieră în modelling, fără jumătate din piciorul stâng. Heather nu s-a lăsat doborâtă și a continuat să activeze pe podiumurile de modă folosind o proteză. Relația și apoi mariajul cu Sir Paul McCartney au plasat-o în centrul atenției opiniei publice și, chiar dacă între timp a divorțat de fostul Beatles, Heather nu lasă defectul fizic s-o oprească din a fi o foarte vocală susținătoare a drepturilor animalelor, ca președinte al Asociației Vocea Internațională a Vegetarienilor pentru Animale.
Max Cleland
Originar din Georgia, Joseph Maxwell Cleland și-a pierdut ambele picioare și o parte a brațului drept în explozia unei grenade în războiul din Vietnam. A fost distins cu Steaua de Bronz și Steaua de Argint pentru faptele sale de vitejie și ar fi putut foarte ușor să trăiască înconjurat doar de aura sa de erou și de veteran de război. Dar Max Cleland dorea mai mult. Așa că a devenit politician, rămânând până în prezent singurul reprezentant al Democraților statului Georgia care a dus la capăt un mandat integral în Senatul american. Din scaunul rulant a condus, în ultimii ani, și Banca de Import-Export a SUA (poziție care se obține prin desemnare prezidențială), și a activat ca secretar al Comisiei Monumentelor Bătăliilor Americane. A rămas un exemplu pentru toți foștii combatanți.
Jim Abbott
Jim Abbott s-a născut fără mâna dreaptă. Deși acest aspect ar fi putut fi un handicap serios pentru oricine, James Anthony Abbott a decis că trebuie să fie... jucător profesionist de baseball. După cum se știe, este o lume a performanței de excepție, care nu admite căderi sau slăbiciune. În acest univers dur a pătruns și s-a menținut zece sezoane ca profesionist în echipe de renume (New York Yankees, Chicago White Sox, Milwawkee Brewers), un sportiv care s-a retras în 1993 cu un palmares impresionant de reușite pe teren. Astăzi ţine discursuri motivaționale.
Amy Purdy
O altă atletă care nu a lăsat amputarea să-i stea în cale este Amy Purdy, care și-a pierdut ambele picioare de la genunchi în jos în urma unei forme grave de meningită, la vârsta de 19 ani. În cele două decenii care au urmat, Amy și-a construit o impresionantă carieră de actriță, model, designer vestimentar, scriitoare și, nu în ultimul rând, sportivă, câștigând medalia de bronz în 2014 la Jocurile Paralimpice de la Soci, în proba de snowboard. Una dintre cele mai emoționante reușite ale lui Amy a fost participarea la show-ul de televiziune „Dancing with the Stars” („Dansând cu starurile”), unde prestațiile sale au demonstrat că o persoană care a suferit o gravă amputare poate fi un model de reușită.