de Roxana Istudor şi Eduard Popa
Minunile lumii naturale includ o formațiune de circa 1.700 de dealuri, întinse pe 50 de kilometri pătrați, acoperite de iarbă care în sezonul secetos devine maronie: Dealurile de ciocolată. Propuse pentru lista Patrimoniului mondial UNESCO, aceste forme de relief sunt o atracție turistică majoră din Filipine.
1.700 de conuri simetrice
În Bohol, Filipine, turiștii dau năvală să vadă Dealurile de ciocolată, care figurează pe heraldica provinciei și simbolizează prosperitatea și bogățiile naturale ale zonei. Se află la loc de cinste printre atracțiile promovate de autoritățile filipineze, au fost declarate monument al naturii și propuse pentru a intra pe lista Patrimoniului mondial UNESCO. Ce le reco- mandă totuși pentru acest loc atât de special printre minunile lumii naturale? Alcătuiesc o formațiune de conuri aproape simetrice, în număr de circa 1.700, care se întind până în zare. Au o înălțime cuprinsă între 30 de metri și 50 de metri, cu cel mai mare deal având vârful la 120 de metri. Aceste formațiuni unice în lume se găsesc cu sutele și în orașe precum Carmen, Batuan sau Sagbayan. În sezonul secetos, iarba cu care sunt acoperite este ciocolatie, întreaga suprafață pe care o acoperă aceste dealuri devenind un peisaj de excepție, care seamănă cu valuri nesfârșite de ciocolată. De aici și numele. Printre aceste dealuri oamenii au sădit diverse culturi (cereale, orez), dar autoritățile încearcă să reglementeze această activitate, care poate periclita vegetația natu- rală ce a dus faima acestor dealuri.
Lacrimi ale unui zeu îndrăgostit
În ceea ce privește originea acestor dealuri, se poate vorbi mai mult despre speculații. Unii afirmă că au luat naștere prin ridicarea unor vechi recife de corali, alții că se datorează erupțiilor vulcanice, mareelor, mișcării plăcilor tectonice etc. În absența unor evidențe științifice intră în scenă legendele despre formarea acestui fenomen natural unic. Mai precis, se spune că au existat cândva doi giganți care s-au luptat aruncând unul asupra altuia bolovani de dimensiuni uriașe. Lupta a durat zile întregi, dar la final, giganții, obosiți, au renunțat, ba chiar au devenit amici și au plecat, uitând să facă ordine în urmă. Un alt mit, mult mai romantic, vorbește despre un zeu pe nume Arogo care s-a îndrăgostit de muritoarea Aloya. Când tânăra a murit, Arogo a plâns în neștire, lacrimile sale s-au uscat când au atins Pământul, și așa au luat naștere Dealurile de ciocolată.
Numite deseori „a opta minune a lumii“, Dealurile de ciocolată sunt declarate monument natural în Filipine din 1988
Facilităţi moderne pentru vizitatori
La dispoziția turiștilor care vor să viziteze celebrele Dealuri de ciocolată există un complex special, gestionat și operat de Guvern, care include un restaurant, magazine de suveniruri, un hotel modern, cu piscină, și un ponton pentru o privire de ansamblu asupra monumentului natural. De asemenea, în orașul Carmen există un resort cu un centru de recreere, „Sagbayan Peak”, care oferă posibilitatea admirării unei priveliști unice, cu Dealurile de ciocolată și adâncurile albastre ale mării.