de Călin Popa şi Florica Pintea
Monarhia britanică a parcurs un drum lung, pentru mulți neașteptat, de la rigiditatea care a impus cândva abdicarea unchiului Reginei Elisabeta a II-a din cauza mariajului cu o femeie divorțată până la nunta cu accente multiculturale dintre prințul Harry și actrița americană de culoare Meghan Markle.
Două miliarde de telespectatori din toată lumea
O actriță din SUA a intrat în Capela „St George”, de la castelul-emblemă Windsor, ca Meghan Markle, și a ieșit Alteța Sa Regală Prințesa Henry de Wales, ducesă de Sussex, contesă de Dumbarton și baroneasă Kilkeel. Este încununarea poveștii de dragoste dintre ea și prințul Harry al Marii Britanii, care a aprins imaginația întregii lumi. Nunta lor, urmărită de aproximativ două miliarde de telespectatori din toată lumea, a fost unul dintre evenimentele deceniului și a reunit o serie de elemente-surpriză, unele de neimaginat pentru tradiționala monarhie britanică nu cu mult timp în urmă.
Voal cu simbolurile statelor din Commonwealth
Păzit cu strășnicie, exact ca în cazul nunții dintre Kate Middleton și prințul William, secretul rochiei purtate în ziua cea mare de Meghan Markle a ținut pe jar o lume întreagă. În clipa în care mireasa a coborât din Rolls-Royce și a pășit pe treptele castelului, toți comentatorii au amuțit: mătase albă, simplitate desăvârșită, un voal spectaculos, lung de 4,5 metri, eleganță și puritate imaginate de designerul britanic Clare Waight Keller, prima femeie ajunsă în fruntea Casei Givenchy în 2017. „Rochia a fost realizată în linii pure, cu șase cusături amplasate cu cea mai mare meticulozitate. Punctul de referință este linia gâtului, stil bărcuță, foarte deschisă, care încadrează umerii și pune în valoare silueta sculptată”, detaliază reprezentanții Givenchy. Pe voal au fost brodate însemnele tuturor statelor din Commonwealth, precum și macii-emblemă ai statului american California, de unde este Meghan. O diademă făcută cândva pentru Regina Mary, împrumutată miresei de suverana britanică, a completat o ținută considerată perfectă. Potrivit livepoolecho.co.uk, rochia a costat 387.000 de lire sterline, comparativ cu a ducesei de Cambridge, care a avut un preț de 250.000 de lire sterline. Și verigheta lui Meghan a fost mai scumpă decât a lui Kate - 250.000 de lire sterline față de 115.000 de lire sterline.
Discurs despre sclavie lângă mormântul lui Henric al VIII-lea
Serviciul religios a inclus o altă serie de surprize. Notând că „Familia Regală Britanică nu a asistat niciodată la așa ceva”, presa insulară a comentat pe larg, pas cu pas, accentele rădăcinilor afro-americane ale miresei. A fost inclus în ceremonie un discurs plin de energie al Episcopului Michael Curry, șeful Bisericii Episcopale din SUA, care a vorbit despre puterea dragostei, dar și despre Martin Luther King Jr și rezistența în timpuri de sclavie, spre stupoarea asistenței și într-un loc în care este îngropat celebrul monarh Henric al VIII-lea Tudor. „Să vă cununăm totuși”, a conchis prelatul după discursul de aproape un sfert de oră. „Văzându-i pe britanici cum asistă la predica unui preot american chiar în Windsor a fost un moment care m-a umplut de energie”, a comentat actorul american Josh Gad.
Staruri de Box Office alături de membrii unei regalități multiseculare
Invitații de marcă ai miresei, care au asistat la serviciul religios, au alcătuit un grup de Box Office care i-a inclus pe actorul George Clooney și pe soția sa, Amal, realizatoarea de televiziune Oprah Winfrey, jucătoarea de tenis Serena Williams, actorii Tom Hardy, Carey Mulligan și Idris Elba, colegi de filmare ai actriței din serialul „Suits” („Costume”), sau designerii Jessica Mulroney și Misha Nonoo, care au luat loc alături de Regina Elisabeta a II-a, prințul Philip, ducesa de Cambridge și de ceilalți membri ai Familiei Regale. Nu au lipsit, de partea britanică, David și Victoria Beckham, Sir Elton John, precum și fostele iubite ale prințului Harry, Chelsy Davy și Cressida Bonas.
„Sunt aici oameni din Italia, din Belgia și din Elveția”
Simbolismul a continuat cu gestul prințului Charles de a-și conduce nora la altar, în absența tatălui miresei, Thomas Markle Sr, în vârstă de 73 de ani, care a urmărit ceremonia la televizor, din cauza unei operații recente. „Mulțumesc, tata!”, i-a murmurat mirele fericit părintelui său, viitorul Rege al Marii Britanii. Foarte emoționată a fost și mama miresei, instructoarea de yoga Doria Ragland, de 61 de ani. După ceremonia religioasă, ducele și ducesa de Sussex au pășit împreună pe treptele castelului. „Ne sărutăm?”, ar fi întrebat Meghan. „Da”, a răspuns Harry. Momentul a fost captat nu doar de toți telespectatorii, ci și de zecile de mii de fani care i-au salutat pe miri în timp ce au parcurs în caleașcă străzile din Windsor, flancați de cavalerie cu coifuri strălucitoare. „Sunt aici oameni din Italia, din Belgia și din Elveția. A fost extraordinar”, a spus francezul Thomas Defois, sosit de la Paris cu o zi înaintea nunții și care a dormit în stradă, notează „The Guardian”.
Recepţie cu lacrimi
După nuntă, Regina Elisabeta a II-a le-a oferit mirilor o recepție. Cei 600 de invitați, care au fost rugați ca în loc de tradiționalele cadouri să facă donații către anumite organizații caritabile, l-au ascultat cântând pe Sir Elton John și au fost copleșiți de emoție după discursul lui William, prințul de Wales, și al mirelui, prințul Harry, care s-a referit la Meghan folosind cuvintele „soția mea” la un timp atât de scurt după nuntă. Un alt moment inedit al recepției a fost discursul lui Meghan, care s-a declarat „mândră să fie feministă, voluntar și susținător al justiției sociale”. „Discursurile au fost superbe. Unii invitați chiar au lăcrimat. S-a vorbit despre copilăria lui Harry și despre felul în care el și Meghan se completează. A fost o atmosferă emoționantă, și toți s-au simțit foarte apropiați”, a detaliat Suhani Jalota, fondator al Organizației caritabile „Myna Mahila”, din India. Pentru a onora memoria prințesei Diana, la ținuta pentru recepție, Meghan a purtat inelul preferat al regretatei mame a soțului său.