de Călin Popa şi Florica Pintea
Akosua Afriyie-Kumi (foto) nu știa nimic despre împletitul rafiei sau despre cum se conduce un business, dar astăzi, designerul din Ghana cucerește lumea cu genți din rafie. A creat compania AAKS, a apărut în „Vogue” și vinde în 40 de magazine din 16 țări poșete cum nu sunt altele și pentru care cererea este într-o creștere spectaculoasă.
„Am început afacerea în 2014, și astăzi livrez produse în 16 țări”
- De unde a pornit aventura genților din rafie?
- Am descoperit într-o zi o comunitate din nordul țării care usca și împletea rafia în sacoșe pe care femeile le vindeau pe marginea drumului. Am studiat fashion la Londra, la Universitatea Kingston, și imediat ce le-am observat pe acele femei și produsele lor am sesizat o oportunitate.
- Când a pornit afacerea?
- Am început afacerea în 2014, și astăzi am produse în 16 țări, inclusiv SUA, Anglia, Africa de Sud și Singapore. Un retailer american mi-a observat creațiile și momentul în care am primit un telefon de la el a fost unul definitoriu pentru brandul meu. Apoi am fost recomandată mai departe. Și japonezii de la United Arrows au introdus recent produsele mele. Firește, foarte mult se vinde prin intermediul internetului.
„Execuția unei piese durează o săptămână”
- Cum faceți față comenzilor?
- Aducând tot mai mult personal. La început aveam trei femei angajate să împletească rafie, acum am 30.
- Cât durează execuția unei genți?
- În medie, execuția unei piese durează cam o săptămână. Rafia e transportată din sudul țării, este răsucită de mână în șuvițe și vopsită cu coloranți organici. După vopsire urmează împletirea și creația propiu-zisă.
„Material multifuncțional, poate fi folosit pentru nenumărate variante de genți”
- Cum devine tradiționalul coș de rafie din Ghana un produs de fashion la mare căutare?
- Am crescut înconjurată de coșuri de rafie pe care le foloseam cu toții la transport, la depozitare, iar pe cele mai reușite le făceam cadou. Îmi amintesc că, uneori, copil fiind, mi-aș fi dorit ca aceste obiecte tradiționale să fie mai moi, mai flexibile, mai plăcute la atingere. Astăzi, când le creez, am aceeași tendință de a dori ca gențile mele de rafie să fie versatile, aproape pliabile, cu finisaje impecabile.
- Cum reușiţi să îmblânziți un material atât de rezistent și de rigid?
- Pornind de la nevoia de a face rafia mai moale, am început o cercetare extinsă asupra fibrelor în general. Știam că rafia este un material multifuncțional, care poate fi folosit pentru nenumărate variante de genți, nu mai trebuia decât să descopăr formula ideală. Apoi au intervenit celelalte detalii care fac produsele mele unele de înaltă calitate. Pentru că sunt din aceste fibre biodegradabile, naturale, poșetele din rafie sunt practice, frumoase, viu colorate și pot satisface cele mai pretențioase gusturi.
„Împletitorii cu care lucrez aduc multe sfaturi utile și simț al frumosului”
- Cât din cultura locală vă influențează creațiile?
- Brandul AAKS este în integralitatea sa o reflectare a locurilor unde am crescut, a oamenilor, a culorilor, a energiei și dinamismului din Ghana. În jurul meu există foarte multe surse de inspirație, cărora li se adaugă și ceea ce preiau din călătoriile mele de-a lungul și de-a latul țării, în căutare de estetică tradițională.
- Poșetele și gențile cu marca AAKS sunt realizate exclusiv manual. Care este aportul meșterilor populari?
- Împletitorii cu care lucrez aduc cu ei în procesul de realizare a genților multe sfaturi utile, experiență, simț al frumosului și, de asemenea, multă pasiune. În același timp, realizarea genților le dă femeilor un sentiment de putere și de independență prin intermediul unor produse frumoase, durabile și de succes. Acești meșteri mi-au pus creația într-o perspectivă complet nouă, iar desenele mele au, datorită lor, mult mai multă profunzime.
„Pentru intensitatea culorii adăugăm în baia de vopsea anumite tipuri de scoarță de copac”
- Care este, pas cu pas, procesul de realizare a unei genți din rafie?
- După recoltarea rafiei, aceasta este răsucită manual când încă este crudă. După ce sunt răsucite cam 10.000 de șuvițe, pregătim rafia pentru vopsire prin adăugarea de coloranți organici în apă clocotită. Pentru intensitatea culorii adăugăm în baia de vopsea anumite tipuri de scoarță de copac. Rafia fierbe în apa cu vopsea circa 15 minute, apoi este scoasă la uscat.
- Cum ajung aceste fire de rafie colorată… poșete elegante?
- Fiecare țesător ia între vârfurile degetelor șuvițele de rafie și, cu foarte multă îndemânare, le împletește după desen. Apoi eu iau gențile în această primă formă în atelierul meu, unde le adaug elementele de personalizare: mânere, închizători speciale, fâșii din piele etc.
„În fiecare zi este nevoie de menţinerea unui control foarte strict de calitate“
- Cum vă vin ideile pentru colecțiile pe care le propuneți partenerilor?
- Călătoresc foarte mult prin țară. Dat fiind faptul că munca este integral manuală, aportul meșterilor din diferite zone ale Ghanei este esențial. Pentru fiecare sezon încep să imaginez o linie comună a genților, pe o temă, apoi fac schițele, iar pentru măsurători, pentru culori și pentru alte detalii tehnice mă sfătuiesc cu meșterii cu care urmează să realizez produsele. În fiecare zi este nevoie de rectificări și de menținerea unui control foarte strict de calitate.