de Silviu Ghering
Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.
Salina Cacica, minunea din „adâncul“ Bucovinei
Bucovina este vestită pentru mănăstirile sale. Dar dacă mergeți în Bucovina nu ratați Salina Cacica, situată în comuna cu același nume, la 19 km de Gura Humorului sau 36 km de Suceava, pe DN 2E, „rupt” din DN17 care leagă cele două orașe amintite. Numele Cacica își are originea din limba poloneză, cuvântul „kaczka” însemnând „rață” (de altfel veți avea ocazia să vizitați, chiar vizavi de salină, o superbă catedrală romano-catolică ridicată în 1904, Cacica fiind „casa” unei importante comunități poloneze). Salina Cacica este una dintre cele mai vechi exploatări de sare recristalizată din saramură din Europa, datând din perioada culturii Criș din neoliticul timpuriu (mileniul 5 î.Hr.).
Nu aveți de coborât decât 192 de trepte...
Intrarea în mină se face pe 192 de trepte vechi de brad aflate de la începutul exploatării, mineralizate de saramura ce a pătruns în lemn, dispuse în spirală înconjurând puțul principal de acces și aeraj. Dintre „grotele” subterane amenajate amintim Capela romano-catolică Sf. Varvara, aflată la capătul celor 192 de trepte, la 21 de metri adâncime. Prima de acest fel amenajată într-o salină din România, capela a fost inaugurată în 1806, are 25 de metri lungime, 9 metri lățime și 7 metri înălțime și conține altar, icoane, candelabru, amvon și balcon pentru cor. Altarul și amvonul au fost sculptate în sare. Există în Salina Cacica și o capelă ortodoxă, aflată la adâncimea de 35 de metri. În această zonă, galeria săpată direct în sare este mult mai largă și are pe pereți basoreliefuri sculptate în stânca de sare, cu tematică religioasă, opera unor sculptori din zonă.
Lac la 35 de metri sub pământ!
Mai este Lacul Sărat, o amenajare artificială săpată manual de mineri la o adâncime de 35 de metri. Dimensiunile lacului sunt de 10x6 metri. Nu poate fi „uitată” sala de dans denumită și „Sala Ing. Agripa Popescu” (după numele primului director general al Regiei Monopolurilor Statului), aflată la adâncimea de 37 de metri, cu dimensiuni relativ mari: 24x12x12 metri, iar la capete are trei balcoane săpate în sare. Aici se organizau baluri și întâlniri festive.
Salina Cacica mai dispune de o sală de sport care se poate închiria, muzeul minei, o sală cu un ecou cu opt reveniri, un ștrand cu apă sărată, grupuri sanitare și alte dotări comerciale. Temperatura minei este constantă, de 14 grade Celsius