de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Creat pe baza conceptului regizorului Bogdan Gagu de a promova arta urbană în aer liber, Festivalul „Teatru sub lună”, ajuns la cea de-a patra ediție, își așteaptă spectatorii. Cum s-a reușit transformarea unui vis frumos în realitate, aflați din interviul cu regizorul Bogdan Gagu.
„Am avut proiecte pentru copiii cu autism”
- Un eveniment unic, realizat de oameni cu suflet mare pentru oameni frumoși și doritori de artă în toate formele sale. Festivalul „Teatru sub lună”, singurul festival de teatru independent în aer liber, iese din tiparele obișnuite, fiind unul cu totul special…
- Acest festival este unul dintre copiii de geniu ai proiectului cultural „InDArt”, singurul brand multicultural din România, care a creat în peste zece ani de existență peste 1.000 de evenimente. Festivalul a apărut acum trei ani, ca o joacă, din dorința de a continua stagiunea de teatru și vara, știind că sunt foarte mulți bucureșteni care rămân acasă și vor să se bucure de câteva zile de cultură, teatru, carte, concerte, expoziții de pictură, fotografie, sculptură, costume. Totul a plecat de la Teatrul InDArt care, la rândul lui, s-a născut în 2006, fondatorii acestuia fiind Dan Simion, socrul meu, și eu. De-a lungul anilor, am lucrat cu peste 200 de actori și am avut multe proiecte sociale cu tineri, de care sunt foarte mândru. Cele mai importante au fost cele pentru copiii cu autism, pentru două case de bătrâni, una din București și cealaltă din Târgoviște, am făcut cursuri de teatru cu copii din câteva sate defavorizate de lângă București. Am lucrat cu aceștia vreo două luni, perioadă în care i-am învățat mișcare, vorbire, lucruri specifice actorilor, apoi am avut împreună un spectacol senzațional. Mă mândresc cu faptul că Teatrul InDArt e prima trupă din țară care a avut stagiune un an într-un club din București, în 2008. Din păcate, nu am avut un sediu al nostru, am muncit mult, dar am reușit să facem lucruri incredibile. Și până la urmă, asta contează.
- Cum au fost începuturile acestui festival?
- Frumoase, dar grele. Inițial a fost vorba ca festivalul să se desfășoare pe durata a patru săptămâni, timp în care să prezentăm piesele pe care le aveam atunci, 13 la număr, regizate de mine. Ușor, ușor, după ce am început promovarea, am observat că oamenii sunt din ce în ce mai interesați de festival și ne-am gândit că trebuie să mai facem ceva. De atunci, s-a creionat conceptul la care am ajuns astăzi. La prima ediție, în doar o săptămână am reușit să strângem 12 trupe de muzică care să cânte acustic la finalul fiecărui spectacol, am găsit artiști plastici, fotografi, costume, sculptori. Cred că la prima ediție au fost vreo 40 de artiști care au expus, iar anul trecut numărul acestora s-a ridicat la 150. Anul acesta sunt 15 artiști care vor expune, dar fiecare expoziție în parte va fi una grandioasă și va avea un concept anume, îmbrăcat într-o poveste.
„Avem 20 de actori colaboratori ai teatrului”
- Câți actori fac parte din Teatrul InDArt?
- În acest moment sunt 20 de actori colaboratori ai teatrului, care joacă în toate producțiile pe care le avem acum în stagiune. Este vorba despre actori angajați ai Teatrului Național, ai Teatrului Evreiesc, ai Teatrului Nottara, alte trupe independente, dar și artiști de la teatre din Brăila și Târgoviște.
- Anul acesta vor fi câțiva regizori de renume care vor veni să-și prezinte spectacolele. Despre cine este vorba?
- Unul dintre ei este Dan Victor, mentorul meu. El este omul cu care am colaborat în urmă cu 17 ani și de la care am învățat extraordinar de mult, așa că m-am bucurat enorm când a acceptat invitația de a monta un spectacol pentru Teatrul InDArt, cu actorii de aici. Dan vine cu un spectacol senzațional, o adaptare după Marivaux, „Testamentul”, o comedie bulevardieră franceză. De asemenea, regizoarea Anca Maria Colțeanu va aduce un spectacol care îi are în distribuție pe Adriana Titieni, Cosmin Șofron, Flavia Diana Hojda, „Râsul e strict interzis”, o altă comedie spumoasă. Un alt regizor mult așteptat este Mihai Baranga, cu a lui „Amandină cu frișcă”, de Theo Herghelegiu, din distribuția căreia fac parte, printre alții, Cristi Toma și Victor Scoradeț. Majoritatea pieselor sunt în premieră în festival.
„Vor fi lansări de carte și spectacole în premieră”
- Cât durează festivalul și care sunt surprizele de care vor avea parte cei care iubesc frumosul?
- Festivalul se întinde pe durata a trei săptămâni, 29 iunie - 15 iulie, în fiecare weekend, vineri, sâmbătă și duminică, de la ora 18:00, până târziu, în noapte. Spectacolele vor avea loc în Grădina Quantic din Parcul Grozăveşti. Vom avea o seară dedicată stand-up-ului fără vulgaritate, o altă seară de improvizație muzicală, susținută de trupa Recul, singura trupă de teatru de improvizație din țară care a reușit să câștige premii internaționale la campionatele de improvizație. La capitolul muzică, îi vom avea pe arhicunoscuții Țapinarii, chitaristul de la Trooper, Balaurul, Outband, care ne va încânta cu jazz, Domnul Goe, Cezar, Umbra, Wildside, Barkel, singura trupă care a participat la toate cele patru ediții ale Festivalului de Teatru Independent. Sigur că spectatorii vor avea parte și de alte surprize...
- Ce aduce nou această ediție cu numărul patru?
- Lansări de carte și spectacole în premieră. Este vorba despre trei cărți scoase la editura InDArt, Felicia Nina Gherman cu povestiri despre China, Maria Sârbu cu un alt volum interesant și Miguel Alcoforado, dramaturgul care a și scris o piesă de teatru care se va juca la 1 iulie și care, de asemenea, își lansează un roman. În fiecare zi a festivalului vor exista nouă personaje istorice, care vor marca „Centenarul”. Înainte de fiecare spectacol, aceștia vor avea câte un monolog referitor la Marea Unire de acum 100 de ani și totodată vor merge în promenade prin București.
„Din octombrie, vom începe stagiunea de interior“
- Care sunt proiectele următoare?
- Festivalul de teatru independent „Teatru sub lună” nu a avut niciodată sponsori, dar s-a susținut din încasări, ceea ce înseamnă că oamenii apreciază ce facem noi. Mă bucur enorm că de la an la an sunt din ce în ce mai mulți spectatori. Dacă anul trecut am avut undeva spre 2.000 de oameni, în acest an ne așteptăm la 3.500-4.000 de persoane. O dovadă clară că dacă ai pasiune și dorință de a face ceva, reușești în ceea ce-ți dorești. Din octombrie vom începe stagiunea de interior și în fiecare duminică vom susține un spectacol. Avem în repertoriu zece piese, deci avem ce să prezentăm iubitorilor de frumos. Vor mai apărea și piese noi și sperăm să avem cât mai multe spectacole în țară, pentru că sunt cerute. Îmi doresc ca oamenii să înțeleagă cât de mult contează arta și cultura în evoluția unui neam. Singurul lucru care ne-a mai rămas și de care trebuie să ne bucurăm în voie este arta. Din fericire, nu s-au pus taxe și pe cultură.