de Călin Popa şi Florica Pintea
Accesoriile spectaculoase pot scoate orice ținută din anonimat. Sunt la modă, sunt nucleele oricărui ansamblu vestimentar și au în centru în ultimii ani titanul, ca metal combinat în cele mai creative moduri, pentru a da bijuterii în trend.
Se pot obține nuanțe metalice spectaculoase
De la navele spațiale și medicina high-tech, cel mai puternic dintre metale a trecut și în lumea bijuteriilor. Nu este ușor de „îmblânzit”, dar cel mai bine cotați creatori ai momentului nu se pot abține și îl folosesc în combinații uluitoare, care dau bijuterii unice. „Deși este foarte dificil de prelucrat, titanul poate reduce mult din greutatea unei bijuterii, pentru că este cel mai ușor metal, cântărind doar a patra parte din greutatea aurului”, explică designerul Cindy Chao, din Hong Kong. Și nu este singurul artist care s-a îndreptat spre titan. Influentul bijutier Joel Arthur Rosenthal introducea acest metal deosebit în lumea luxului încă din 1987. Rând pe rând, artiștii din domeniu au descoperit că de fiecare dată când este „tratat” cu electricitate, titanul formează un alt strat de oxid, generând un efect optic similar cu irizațiile care se văd pe cozile păunilor sau pe aripile fluturilor. „Se pot obține nuanțe metalice spectaculoase, cum sunt albastrul profund, maro, verde sau roz incandescent, care curg în valuri în timp ce bijuteria este lucrată. O piatră prețioasă poate fi ținută doar de tensiunea metalului, fără a mai fi nevoie de cleme de susținere”, arată Glenn Spiro, de la Casa „G”, din Londra.
Colecția „Frunze de iarnă” a fost realizată în doi ani
Un alt reprezentant al bijuteriilor de lux este designerul Wallace Chan, care adoră să lucreze cu titan. „Este dur, ușor, puternic, prietenos cu mediul și foarte colorat. Este un metal încăpățânat: atunci când încerci să-l îndoi, vine înapoi. Este foarte dificil de lucrat și este nevoie de un mare meșteșug pentru a-l transforma în bijuterii. Nouă ne-au trebuit 15 ani pentru a ajunge să stăpânim această artă”, explică Chan. De altfel, piesele din colecția „Frunze de iarnă” au fost realizate în doi ani. „Atunci când lucrezi cu acest metal, contrastul dintre dimensiunea piesei de 18 centimetri și greutatea de doar 36 de grame este aproape magic. O broșă are greutatea a două macaron”, adaugă designerul.
Seria „Drumul Mătăsii”, o nouă eră a luxului
Și, pentru că titanul este marele trend al momentului, au fost inițiate colaborări de răsunet, care au dat la iveală serii de excepție. Una dintre acestea este cea dintre Casa Chopard și designerul chinez Guo Pei, care au realizat împreună colecția „Drumul Mătăsii”. Piesele combinate din titan și o mulțime de pietre prețioase, de la smaralde la topaze, au avut un succes enorm, cerceii colecției inaugurând o nouă eră în bijuteria de lux. Deși sunt destul de costisitoate, bijuteriile din titan sunt preferate de foarte mulți clienți, având avantaje incontestabile. În primul rând, se remarcă prin rezistență și durabilitate. Spre deosebire de aur și de argint, titanul, metal foarte dur, nu se zgârie și poate face față neatins aproape oricăror condiții de agre- siune exterioară. Este, deci, ideal pentru verighetele pe care le poartă constructorii, de exemplu. Titanul nu se îndoaie, nu se pătează, nu se zgârie, nu corodează, nu-și schimbă culoarea și mai ales nu-și pierde strălucirea, aspect foarte important când vine vorba despre o bijuterie.
Cercei perfect compatibili cu pielea
Titanul mai are o calitate care îl evidențiază: este compatibil cu pielea umană în cel mai înalt grad. Cei care poartă bijuterii din acest metal deosebit nu trebuie să-și facă griji că vor vedea pe piele reacții alergice, așa cum se întâmplă uneori cu multe alte metale. Cerceii în special pot fi puși în urechi fără probleme. Și asta pentru că titanul nu este amestecat cu alte substanțe atunci când este prelucrat pentru bijuterii. De asemenea, piesele din titan pot fi personalizate într-o măsură mai mare decât cele din alte metale prețioase, întrucât titanul poate fi combinat cu alte metale, cu pietre prețioase de toate felurile și în orice stil. Aurul sau platina pot face parte din bijuteriile cu titan, diamantele și ceramica pot intra în combinație, la fel pietrele semiprețioase. În plus, poate fi utilizat în modele mai îndrăznețe decât „colegele” sale care stau la baza bijuteriilor de lux. Și asta întrucât titanul permite, de exemplu, un model de inel cu o piatră prețioasă care pare suspendată între cele două părți laterale, totul fiind ținut laolaltă prin tensiunea metalului.
Tot mai populare în rândul bărbaţilor
O particularitate a bijuteriilor din titan este aceea că sunt preferate și de bărbați. Cum în general aceștia sunt mai reticenți la capitolul podoabe, titanul i-a cucerit pe mulți dintre ei pentru faptul că este foarte ușor și nu se modifică, deci nu dă bătăi de cap din perspectiva grijii să nu fie deteriorată piesa de „trasul de fiare”, de pildă. Mai mult, este foarte confortabil la purtare și rezonabil la preț date fiind avantajele pe termen lung. Nu în ultimul rând, aura de indestructibil a acestui metal este și o declarație de stil pentru mulți bărbați.