de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna
Chiar dacă ideea unui oraș întreg înghițit de ape pare de domeniul fantasticului, de cele mai multe ori aceasta are o bază reală. Care să fie motivul pentru care aceste bijuterii arhitectonice au dispărut de pe fața Pământului? Erupțiile vulcanice? Cutremurele? Inundaţiile? O întrebare la care până acum s-a răspuns doar cu presupuneri...
Pavlopetri, locul cu clădiri și morminte din perioada miceniană
Oraş portuar din Epoca Bronzului, Pavlopetri se află la aproximativ patru metri adâncime, în extremitatea sud-estică a Peloponezului. Este o construcţie destul de modernă, cu străzi bine definite, clădiri şi morminte din perioada miceniană. Se pare că Pavlopetri a fost abandonat în secolul al VIII-lea î.Hr., din cauza mării care a avansat treptat şi a început să înghită părţi bune ale oraşului. În anul 2001, cercetătorii au avut o bucurie imensă atunci când au adus la lumina zilei un alt oraș dispărut al Egiptului, Heraclion, menționat atât de greci, cât și de egipteni, un important port comercial situat între Marea Mediterană și fluviul Nil. Potrivit istoricilor, e foarte posibil ca orașul să fi fost înghițit de furia apelor în secolul al VIII-lea, după un dezastru natural și, surprinzător pentru toată lumea, a trăit prin legende. În urma descoperirilor s-a găsit și Templul lui Amun, diverse statui și obiecte de ceramică, din care reiese faptul că Heraclion a fost odinioară un loc extrem de bogat și de prosper.
Lyon City, unul dintre centrele majore economice ale Chinei
Timp de 20 de ani, Cleopatra, considerată cea mai frumoasă femeie din lume, a condus Alexandria din palatul situat pe insula Antirhodos, din estul portului Alexandriei. Dar acum 1.600 de ani, celebrul castel a fost înghițit de apele mării, cel mai posibil din cauza unei serii de cutremure foarte puternice, apoi înghițit de valuri uriașe. Abia în anul 1996 o echipă de scufundători a reușit, cu ajutorul unor descrieri literare grecești, să identifice unde a fost amplasat acesta. Tot atunci, specialiștii au descoperit nu mai puțin de 26 de sfincși, statui închinate zeilor, nave romane și grecești, dar și blocuri de piatră, fiecare de 56 de tone. Pe locul unde odată a fost amplasat farul din Alexandria au fost găsite, de asemenea, mai mult de 2.000 de artefacte. Alte descoperiri făcute de scafandri în port includ două statui, cea a unei preotese a zeiței Isis și cealaltă a unui sfinx a cărui înfățișare se crede că l-ar reprezenta pe tatăl Cleopatrei, Regele Ptomemy al XII-lea. Chiar dacă toată lumea se așteapta ca obiectele să fie puse într-un muzeu, s-a hotărât ca acestea să rămână sub apă, din respect pentru valoarea istorică, dar și pentru că apa le păs- trează într-o formă perfectă. În ceea ce privește Orașul Leului, din Lacul Quiandao, China, acesta a fost recunoscut ca fiind cel mai spectaculos oraș subacvatic din lume. A fost construit de dinastia Han, se întinde pe o suprafață de 62 de terenuri de fotbal și poate fi găsit între 85 de metri și 135 de metri sub Lacul Celor 1.000 de Insule, o zonă ce a fost inundată intenţionat în anul 1950, pentru a se crea un baraj.
Monumentul Yonuguni, atracția scafandrilor
În ceea ce privește ruinele magnifice ale Templului lui Serapis, aflate sub orașul Canope, zeul vindecător și zeul morților la egipteni, legenda spune că ar fi fost fondat de spartani, dar în secolul al IV-lea în acest loc s-ar fi aflat o mănăstire creștină, cu puțin timp ca acesta să fie înghițit de ape. De-a lungul vremii au existat numeroase contradicții privind originea monumentului Yonuguni, ce se află sub apele de coastă ale Japoniei. Dacă unii au afirmat că e posibil ca piramida să fi fost făcută de mână omenească, alții au spus că doar un fenomen natural ar fi putut crea așa ceva. Indiferent care ar fi răspunsul, edificiul se înalță la 250 de metri de pe fundul mării și este o atracție căutată de majoritatea scafandrilor dornici de senzații tari. Dacă acest colos ar fi fost făurit de om, potrivit experților, cel mai posibil acest lucru s-ar fi întâmplat pe la sfârșitul ultimei ere glaciare, cu aproximativ 10.000 de ani înaintea erei noastre.
Port Royal, una dintre cele mai desfrânate localităţi din lume
Până la data de 7 iunie 1692, când a fost complet ras de pe fața Pământului în urma unui cutremur puternic urmat de un tsunami, Port Royal, orașul așezat pe o limbă de pământ formată din nisip, a fost considerat unul dintre porturile principale din Jamaica. În acel moment au murit mai mult de 3.000 de persoane, adică jumătate din populația orașului. Acesta a încercat să fie reconstruit cu mare greutate, dar o altă nenorocire s-a abătut asupra zonei: un incendiu și o serie de uragane. Mai târziu, în anul 1907, un alt cutremur distrugea parțial orașul. În perioada de înflorire a locului, Port Royal a fost unul dintre cele mai bogate și mai desfrânate orașe din lume. Acest lucru a fost posibil datorită poziției sale favorabile pirateriei, localitatea fiind așezată în drumul galioanelor spaniole dintre Panama și Spania. De altfel, unul dintre pirații renumiți din perioada aceea a fost neînfricatul Henry Morgan. De atunci, mulți scafandri s-au aventurat în adâncuri în căutarea comorilor ascunse, dar nimeni nu a reușit până acum să le descopere...