de Silviu Ghering
Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.
„Podul lui Dumnezeu“, al doilea ca mărime din Europa!
Dacă aveți drum prin sud-estul țării, mai exact la 5 kilometri de Baia de Aramă, pe DJ 670 spre Drobeta-Turnu Severin, în comuna Ponoarele, din județul Mehedinți, veți avea ocazia să treceți peste cel mai mare pod natural din România, al doilea ca mărime din Europa și al treilea (din trei!) existent în toată lumea, singurul, însă, atenție!, deschis traficului rutier, inclusiv de mare tonaj! Denumit „Podul lui Dumnezeu”, podul natural de la Ponoarele are 30 m lungime, 13 m lățime, 22 m înălțime și 9 m grosime. Ca alcătuire petrografică prezintă o structură masivă de calcare stratificate în bancuri de 1-2 metri, fiind un vestigiu al Peșterii Podului ce a rezultat prin surparea tavanului acesteia.
În peșteră locuia... Dracul!
Din bătrâni se povestește că în acea peșteră locuia Dracul, iar oamenii s-au rugat lui Dumnezeu să-i scape de el. Atunci, Dumnezeu a lovit cu palma în tavanul peșterii, care s-a prăbușit peste intrare. Dar Necuratul a scăpat, ieșind pe cealaltă gură a peșterii și s-a agățat cu ghearele de vârful Dealul Peșterii. S-ar fi urcat apoi pe o stâncă, ce-i poartă numele, Stânca Dracului.
Patimile Sfântului Nicodim
Altă legendă spune că pe la anul 1370, Sfântul Nicodim era în căutarea unei cascade care i se arătase în vis și deasupra căreia voia să construiască o mănăstire. Oamenii din zona unde acum este comuna Ponoarele s-au gândit că în momentul în care Nicodim va ctitori acolo o mănăstire vor pierde o parte dintre pământurile lor. I-au înscenat un furt: i-au pus în traistă o găină cu gâtul tăiat, o pâine și un cuțit, l-au acuzat de „nefăcută”, l-au bătut și l-au alungat. Dumnezeu ar fi „construit” podul pentru ca Sfântul Nicodim să ajungă la Tismana, unde a ridicat mănăstirea cu același nume. Ca o minune, exact la 600 de ani de la moartea Sfântului Nicodim, când la Ponoarele se punea piatra de temelie a unei biserici, pe cer a apărut un curcubeu.
În imediata apropiere a podului se află Peştera de la Pod sau Peştera Ponoarele, cu o lungime de 734 de metri, situată chiar sub dealul care-i poartă numele, legătură subterană între satele Zătonul Mare şi Zătonul Mic