de Călin Popa şi Alexandru Brădescu
Unul dintre fenomenele sociale care marchează puternic societatea modernă este singurătatea. Cel mai amplu și recent studiu derulat pe această direcție pune în evidență legătura certă între starea de izolare și modificările genetice.
Educația precară și kilogramele în plus intră în ecuație
Singurătatea este pusă pe seama stilului de viață modern, a alegerilor fiecăruia când vine vorba despre compania pe care o ține, precum și a fragmentării contemporane a vieții de familie, când rareori se mai văd rude de mai multe grade trăind laolaltă, așa cum se întâmpla cu generații în urmă. Dar cel mai mare studiu de până acum legat de cauzele fenomenului singurătății, care afectează milioane de persoane, relevă faptul că și genele intră în ecuația acestei stări. Potrivit specialiștilor de la Universitatea Cambridge, care au analizat cazurile a 450.000 de persoane, izolarea socială generată de singurătate este cauzată parțial și de acțiunea a 15 variații ale unor gene. Restul „ingredientelor” care compun singurătatea sunt moștenirea acestei tendințe de la părinți, educația precară, stările de nervozitate date de un temperament vulcanic, chiar kilogramele în plus.
Variațiile agravează nevrozele și depresiile
Există o legătură foarte apropiată între obezitate și izolarea socială, specialiștii recomandând dieta și mișcarea pentru revenirea în formă și în... societate. De asemenea, un alt inamic al omului modern, stresul, este o componentă a singurătății, întrucât duce spre gânduri negre și tendința de izolare. Totodată, s-a pus în lumină și diferența dintre persoanele care suferă de singurătate și cele cărora le „priește” această stare - este tot un detaliu genetic, felul în care este activată o zonă a creierului responsabilă cu autocontrolul. „Deseori considerăm că mediul exterior este cauza singurătății, dar studiul nostru atestă faptul că și factorul genetic are un rol important”, explică specialistul John Perry, care a condus cercetarea. Pe parcursul studiului s-a evidențiat faptul că persoanele care suferă de singurătate au „coduri” diferite în 15 zone genetice. Aceste variații agravează nevrozele, depresiile și tendința spre supraponderalitate. Dat fiind faptul că schema genetică a greutății este aceeași cu cea a singurătății, specialiștii sunt de părere că mișcarea sau acțiunea spre scădere în greutate pot avea efect implicit și asupra stării de însingurare.
Există un set de variații genetice care pot determina felul în care oamenii își petrec timpul, altul care poate împinge o persoană spre sala de sport, alte 13 care „spun“ dacă cineva este predispus să meargă des în club și 18 legate de apartenența religioasă