de Călin Popa şi Florica Pintea
Sunt foarte puțini cei care nu au auzit de celebrul turn din Pisa, emblemă a edificiilor înclinate și o mare atracție turistică. Doar că ciudata construcție, care sfidează gravitația, nu este singura de acest fel din lume.
Minaretul din Jam
Edificat în 1194, minaretul din Jam, Afganistan, este cu peste trei grade mai înclinat decât renumitul turn din Pisa și cu nouă metri mai înalt. A fost ridicat de gurizi, un trib care conducea un imperiu străvechi și care a dispărut în istorie. Dar construcția a rămas să străbată timpurile și este înclinată din pricina solului mâlos. Din păcate, structura nu este foarte cunoscută din pricina faptului că este greu accesibilă și, în plus, zona este relativ periculoasă pentru turiști, fiind nu doar măcinată de conflicte locale, ci și amenințată de inundații periodice.
Edificiul din Suurhusen
Una dintre cele mai înclinate clădiri ale lumii este un turn din Suurhusen, Germania, care se apleacă cu 5,19 grade - prin comparație, cel din Pisa este înclinat cu 3,99 de grade. Atașat de biserica ce poartă același nume, structura a fost edificată în Evul Mediu, într-un areal mlăștinos. Acest aspect i-a determinat pe constructori să întărească terenul pe care urma să fie ridicat edificiul cu bușteni de stejar. Sute de ani, turnul s-a menținut drept, dar începând din secolul al XVIII-lea a început să se încline, după ce terenul a fost desecat și buștenii de la bază s-au uscat. În anii 1970, autoritățile locale au dorit să demoleze turnul, dar locuitorii din zonă n-au fost de acord, așa că au purces la treabă, întărind construcția ori de câte ori a fost nevoie de-a lungul anilor. Turnul a rămas o atracție turistică majoră a locului, chiar dacă vizitatorilor nu le este permis accesul în interior.
Clopotnița din Bad Frankenhausen
Tot în Germania mai poate fi văzut un turn înclinat, de 54 de metri înălțime, care stă aplecat la 4,8 grade și dă senzația că s-ar putea prăbuși în orice moment. Prezentă în documente de arhivă încă din 1640, structura, fostă clopotniță, își „datorează” poziția înclinată terenului pe care a fost edificată. Cu 250 de milioane de ani în urmă, potrivit geologilor, zona ar fi fost acoperită de apele mării. Când acestea au secat, straturile de sare care s-au acumulat în milenii nu au reprezentat tocmai solul ideal pentru construcția cu care oamenii au decis să-și onoreze religia. În prezent, autoritățile locale așteaptă o finanțare din partea Guvernului federal pentru consolidarea clopotniței, care este mai înclinată decât turnul din Pisa.
Zidurile iubirii, din Torun
Din secolul al XIV-lea vine turnul înclinat din Torun, Polonia. Imaginat ca parte a zidurilor de apărare ale orașului, edificiul a avut inițial trei ziduri, pentru ca una dintre laturi, lăsată liberă, să poată folosi alimentării cu muniție. La un moment dat, în Evul Mediu, structura a început să se încline, iar legendele din jurul ei nu au întârziat. Unii afirmă că turnul a început să se aplece pentru că Dumnezeu ar fi vrut să-l pedepsească pe celebrul savant Copernic, care I-ar fi negat existența. Alții spun că turnul a fost edificat de un cavaler nobil care s-a îndrăgostit de o femeie de rând. Pentru că acest lucru ar fi încălcat anumite ordine cavalerești, i s-ar fi ordonat să renunțe la pasiunea sa și să ridice un turn înclinat. Suferința respectivului ar fi fost atât de intensă, încât și astăzi folclorul local susține că o persoană onestă care intră să viziteze structura va ieși cu coloana vertebrală dreaptă, iar cei care sunt necinstiți și intră în turn nu se vor mai putea îndrepta „de spate” niciodată. În secolul al XIX-lea, turnului i s-a adăugat zidul lipsă și a fost transformat în închisoare pentru femei, apoi a devenit magazin de arme, pentru ca în prezent să găzduiască un pub și un birou al Institutului Cultural Municipal.
„Gemenii” din Bologna
Asinelli și Garisenda sunt două turnuri înclinate care poartă numele unor familii din Bologna, care au finanțat ridicarea lor. Astăzi, cele două edificii cunoscute sub numele de „Due Torri” („două turnuri”) au grade de înclinare mai mari decât ale turnului din Pisa, cu Garisenda deținând recordul de cel mai înclinat turn din Italia. Construite în secolul al XII-lea, structurile au servit inițial apărării orașului, dar în timp au fost folosite și pentru ca familiile respective să-și etaleze bogăția și puterea. Aceste două turnuri sunt singurele înclinate din numeroasele astfel de fortificații care au marcat perioada de rivalitate extremă dintre ghelfii susținători ai Papei și ghibelinii care erau de partea Sfântului Împărat Roman.
Pagoda Huzhu
În anul 1079, generalul chinez Zhou Wenda ridica un turn în Huzhu, pentru a ascunde aici cinci statui ale lui Budha pe care le primise de la Împăratul Song Gaozong. Imediat după ce construcția a fost gata, a început să se încline. Fenomenul s-a accentuat în 1788, când structura a fost puternic avariată de un incendiu pornit de la artificii. Mai târziu, câțiva localnici s-au apucat să sape o groapă mare la temelia turnului, pentru că se zvonise că acolo ar exista o comoară. Așa se face că astăzi pagoda din Huzhu este înclinată la un unghi incredibil, de 7,1 grade. Fiind un edificiu de record mondial, este bine păstrat și nu există pericol de prăbușire. Pagoda poartă numele „turnul care nu va cădea nici peste 1.000 de ani”.
Foişorul cu ceas din Teluk Intan
La Teluk Intan, Malaezia, se poate vedea un turn înclinat construit în 1885. Destinat a fi un ceas enorm amplasat într-un soi de foișor, turnul a servit și ca depozit de apă potabilă pentru locuitori. Finanțarea lucrării a fost asigurată prin colectă publică, iar structura are evidente influențe arhitectonice chinezești, întrucât la vremea respectivă și rezidenții, și arhitectul care a realizat foișorul erau chinezi. Construit din lemn și cărămidă, edificiul nu a rezistat mult pe post de turn pentru apă, astfel încât s-a înclinat, iar astăzi este o atracție turistică.
1173 este anul în care a început construcţia Turnului din Pisa. După cinci ani, când s-a ajuns la etajul al treilea, turnul a început să se încline. Construcţia a fost oprită timp de 100 de ani, sperându-se ca solul să se stabilizeze. În 1319 a fost terminat şi cel de-al şaptelea etaj, ultimul al turnului