de Călin Popa şi Alexandru Brădescu
Creatorul britanic al costumului de tip Iron Man, care poate ridica o persoană în aer și apoi s-o propulseze cu o viteză de 51 de kilometri pe oră, anunță intrarea în curse a prototipului în 2019.
Propulsie cu 1.000 de cai-putere
Inventatorul Richard Browning a dus la bun sfârșit prototipul costumului Iron Man, foarte asemănător cu echipamentul folosit în celebrul film cu același nume. În 2019, femei și bărbați cu preocupări sportive vor putea îmbrăca acest costum și vor putea participa la întreceri, anunță „Daily Mail”. Demonstrațiile care au avut loc recent la Bentwaters Park, în Woodbridge, Suffolk, îl determină pe creatorul costumului să afirme că viitoarele curse vor fi „fenomenale”. „Vor fi organizate circuite aeriene cu oameni îmbrăcați în costume de propulsie cu 1.000 de cai-putere fiecare”, detaliază Browning.
Viteză de deplasare în aer de 51 de kilometri pe oră
Costumul este prevăzut cu cinci motoare miniaturale, atașate pe brațele și pe spatele pilotului. Deseori asemănat cu ceea ce poartă Robert Downey Jr. în trilogia „Iron Man”, echipamentul a ajuns la o viteză de deplasare în aer de 51 de kilometri pe oră și este urmarea faptului că inventatorul său a intrat recent în Cartea Recordurilor ca atingând cea mai mare viteză într-un costum cu propulsie. Primele două încercări au fost ratate, dar la a treia, Browning a reușit să se ridice în aer și să evite coliziunea cu un turn de apă din zonă. După ce a zburat cu echipamentul creat deasupra Londrei, pentru ultimele teste, cu câteva luni în urmă, inventatorul a pus în vânzare uimitorul costum, la prețul de 443.000 de dolari.
Componente realizate prin imprimare 3D
Echipamentul cântărește 27 de kilograme, putând astfel să fie purtat și de bărbați, și de femei. Este încărcat cu dispozitive electronice și are numeroase compo- nente realizate prin imprimare 3D. Costumul este alimentat cu combustibil de avioane sau diesel. Demn de menționat este faptul că piesele Iron Man nu degajă căldură care să deranjeze persoana care poartă acest echipament, singura senzație fiind una similară cu atmosfera dintr-o zi obișnuită de vară, după cum afirmă creatorul său. „Costumul de propulsie este echivalentul primului aeroplan personal. Suntem într-o eră în care tehnologia este, în sfârșit, la îndemâna consumatorului”, este de părere Bosse Myhr, director tehnologic la Selfridge’s, firma de unde se poate achiziționa echipamentul.
Invenție realizată într-un garaj
Rezervist al Marinei britanice, Browning a fost o vreme comerciant de bunuri de larg consum. Fascinat dintotdeauna de posibilitatea ca într-o zi oamenii să se poată propulsa cu ajutorul unui costum special, inventatorul s-a apucat de treabă în garajul propriu, ajutat de câțiva prieteni, în urmă cu circa trei ani, inspirat de tatăl său, inginer aeronautic. Prototipul s-a dovedit apt de zbor și a debutat oficial în 2017. „Deseori am fost întrebat de ce am dorit să realizez așa ceva. Cred că înainte de toate a fost o provocare, am vrut să văd dacă este posibil. În plus, faptul că toată familia mea a fost legată de această industrie poate explica un soi de moștenire genetică”, explică Browning.
Imediat ce a apărut la vânzare, echipamentul, împreună cu instrucțiunile de utilizare, a fost comandat de nouă persoane