de Luana Mare şi Alexandru Brădescu
Anul acesta solstiţiul de iarnă va avea loc la 22 decembrie, la ora 00:23 (GMT). Numit şi momentul „soarelui nemişcat”, solstiţiul este momentul în care unghiul făcut de Soare cu orizontul la trecerea meridianului devine pentru câteva zile staţionar (-23,5 grade), din cauza inversării sensului său de variaţie. În emisfera nordică, în care se află şi România, 22 decembrie este prima zi de iarnă astronomică - cea mai scurtă zi şi cea mai lungă noapte a anului. De la această dată, ziua începe să crească, iar noaptea se scurtează. Despre acest moment astronomic important, cât şi despre semnificaţia sa magică asupra vieţii noastre, ne-a vorbit Adrian Lucian Moldovan (medalion), ezoterist la Kigam.
„Pregătit astral de renaşterea lunară”
- Ce reprezintă din punct de vedere ezoteric acest moment astral?
- În fiecare an trecem prin diverse momente magice pe care nu le conştientizăm. Unul dintre acestea este şi solstiţiul de iarnă. Este un timp al renaşterii solare şi trebuie precizat faptul că este un moment pregătit din punct de vedere astral de renaşterea lunară. Acest joc al Soarelui şi al Lunii, al energiilor masculine şi feminine, creează tot universul. Ar fi de preferat să asistăm la acest joc cât mai conştienţi şi chiar să conlucrăm cu această curgere între yin si yang. Putem să integrăm şi să trăim profund această fabuloasă Armonie.
- Ce este renaşterea lunară şi când are loc?
- Renaşterea lunară este noaptea cu Lună nouă dinainte de solstiţiu. În acest an, fenomenul de Lună nouă a avut loc între 6 şi 7 decembrie. Este noaptea cea mai întunecată din an, deoarece Luna aproape că nu există pe cer, este foarte puţin vizibilă, iar noaptea se apropie de solstiţiu, durează mult. Este momentul în care Luna renaşte, începe să crească.
„Reevaluăm atitudinea noastră faţă de ceilalţi”
- Ce semnificaţie ezoterică are?
- Luna are legătură cu emoţiile noastre. Este cel mai bun moment pentru a face o retrospectivă a emoţiilor noastre din acest an, de a ne întoarce spre ceea ce am trăit din punct de vedere emoţional pe parcursul a 12 luni şi să facem o curăţare, o detoxifiere de reziduurile din acest sector. Să încercăm să depăşim, să ne debarasăm de sentimentele, de emoţiile pe care le considerăm dăunătoare, pentru a face loc unui început emoţional frumos. Energia Lunii ne ajută. Este momentul bun pentru a ne gândi la iubire de viitor, la ce sentimente vrem să sădim şi să creştem în sufletul nostru. Acum punem seminţele. Cu acestea ne apropiem de solstiţiu, care reprezintă renaşterea solară.
- Ce se întâmplă în momentul renaşterii solare, la solstiţiu, din punct de vedere ezoteric?
- Dacă în noaptea Lunii (şi chiar în nopţile următoare, când Luna este în creştere) ne-am curăţat, ne-am reînnoit, ne-am reîncărcat sentimentele şi emoţiile, în noaptea solstiţiului trebuie să facem o retrospectivă a ceea ce am făcut noi în acest an, a felului în care am interacţionat cu ceilalţi, a felului în care ne-am făcut datoria în exterior, în raport cu lumea. Trebuie să observăm dacă suntem împăcaţi cu sufletul nostru, acesta fiind cel mai bun barometru. Este un foarte bun moment de a trăi lucid existenţa noastră, de a o scana şi totodată de a o reporni, pentru că la solstiţiu planeta primeşte un impuls mai mare de la Soare, primeşte energie intensă de regenerare, de conştientizare, de trezire la acţiune. În aceste momente speciale, Universul este mult mai dispus să își reveleze misterul și magia; este ca și cum o ușă închisă, care de obicei ne oferă realitatea de cealaltă parte numai prin gaura cheii, se deschide pe jumătate și putem privi splendoarea de dincolo de ea. Inițiații spun că momentul de descoperire a Divinului este mult mai pregnant în acele clipe, iar conștiința noastră are șansa să intre în această fereastră a adevărului absolut, care este acum deschisă.
„Energia solară atinge punctul minim, apoi începe să crească”
- Vă referiţi şi la obiceiuri antice ale acestui moment?
- În Imperiul Roman, aceste sărbători se numeau „Saturnalii” şi se celebrau cu mare fast. Nu întâmplător toate religiile importante ale lumii sărbătoresc Anul Nou între momentul de solstiţiu de iarnă şi echinocţiu de primăvară. Acest moment, celebrat, cum se spune, de când lumea, a dobândit în multe cazuri o dimensiune exte- rioară, superficială, ritualică. Nu este rău să sărbătorim exterior, nonlăuntric, dar este incomplet şi neesenţial. Aici apare diferenţa dintre un iniţiat (adept) şi lumea profană. Iniţiatul - adeptul foloseşte aceste momente în mod conştient pentru a aprofunda misterul Creaţiei. Ne putem imagina surfeurul care se aşază pe valul care vine; deşi pare simplu, este nevoie să vrei, să ştii când vine şi să poţi să o faci. În momentul de solstiţiu, energia solară atinge punctul de minim, punct de unde începe să crească. În fapt, această schimbare trece printr-un moment accentuat de descoperire a Divinului; pe care vrem să îl conştientizăm şi să-l celebrăm. După ce energia lunară a renăscut, s-a pregătit cadrul pentru renaşterea solară în data de 22 decembrie.
- Putem spune că este o sărbătoare a vechilor religii, culturi?
- În epoca modernă, semnificaţia acestui moment s-a transferat Crăciunului, care este de fapt tot o renaştere a energiei solare, masculine, reprezentate de Iisus. Se ştie, istoric vorbind, că sărbătoarea Naşterii lui Iisus Hristos a fost suprapusă peste sărbătoarea naşterii lui Mitra (un cult solar din perioada antică a umanităţii) în momentul în care creştinismul a devenit religia oficială a Imperiului Roman.
- Cum se poate ajuta acest moment al conştientizării şi al reconversiei din punct de vedere practic?
- În primul rând este nevoie să avem un spaţiu liniştit şi curat, să ne relaxăm şi să ne focalizăm energiile. Pentru a putea să fim cât mai conștienți este foarte bine să creăm un ambient propice meditației, o încăpere curată, de preferință, în această situație, cât mai întunecată; se poate folosi chiar o cameră obscură. Ca în orice stare de celebrare interioară (în anumite contexte această acţiune este numită meditaţie), este nevoie să ne propunem în mod conştient un scop, pe care să îl enunţăm interior foarte clar, iar exterior numai dacă dorim.
„Romanii celebrau cea mai lungă noapte timp de două săptămâni“
- Care au fost cele mai cunoscute sărbătoriri ale solstiţiului de iarnă de-a lungul vremii?
- De-a lungul istoriei, solstiţiul de iarnă a fost prilej de numeroase sărbători, festivaluri păgâne şi serbări religioase. La romani, el era asociat Saturnaliei, o sărbătoare în onoarea zeului roman Saturn, timp al distracţiilor, băuturii în exces şi orgiilor, care se termina cu sacrificii umane. Prima zi de Saturnalii la Roma începea la mijlocul lunii decembrie şi continua până pe 1 ianuarie.