de Silviu Ghering şi Florica Pintea
Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.
Râpa Roşie, „Micul canion al României“
La ieșirea din Sebeş, județul Alba, înspre Daia Română, pe DJ 106 K, la 3-4 km, intrați în „Micul canion al României”, vizibil și din... satelit! Puteți ajunge și din Alba Iulia, nu sunt decât vreo 20 km, pe autostrada care duce spre Sebeș. Este o rezervație geologică superspectaculoasă, singura de acest gen din țară, denumită Râpa Roșie și redenumită popular de-a lungul timpului cu tot felul de porecle: dealul straniu, orga de pământ, piramidele coafate, pământurile rele. Are milioane de „riduri” roşii şi e fascinaţia iubitorilor de înălțimi explorate cu parapan- ta. Oferă panorame incredibile până la limita orizontului, cu Munţii Făgăraş, are cele mai fascinante și incitante trasee turistice din judeţul Alba şi ascunde la fel de multe legende ca orice loc... bântuit!
Monument natural în stil gotic flamboaiant
Rezervaţia se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 10 hectare, Râpa Roșie are circa 800 m lungime, cu pereți înalți de 80-100 m. Un perete imens, aproape vertical, cu aspectul unei orgi uriașe, lasă impresia unui monument ancestral ruinat. Ciudatele coloane și piramide etajate, separate de ravene, formează un microrelief pe care geografii îl numesc „badlands” (pământuri rele, de unde și una dintre poreclele amintite mai sus). Apele de șiroire au săpat cute adânci, dând naștere unor superbe coloane, așa-zisele „piramide coafate”. La baza versantului, torenții au clădit conuri de dejecție, care își modifică aspectul și dimen- siunile în urma ploilor mai abundente. Datorită pantei mari și a lipsei vegetației, apa de șiroire, prăbușirile și alunecările au creat un relief aparte, reprezentat prin turnuri, coloane, obeliscuri, contraforturi și piramide de pământ de culoare roșie și violacee, sculptate parcă într-un stil gotic flamboaiant.
În „Gaura Hoților” sunt nume scrijelite din secolul al XIX-lea!
Printre atracţiile Râpei Roşii se numără „Papucul”, un mare platou parcă decupat în formă de pantof, de pe culmea căruia pot fi admirate privelişti superbe, şi „Gaura Hoţilor”, despre care a auzit aproape toată lumea din zona Sebeșului. Este o grotă săpată în roca nisipoasă a râpei, unde se găsesc nume scrijelite încă din secolul al XIX-lea şi care ascunde tot soiul de legende cu haiduci.
La poalele Râpei Roşii, în terenul mlăştinos al albiei Secaşului, a fost descoperit scheletul fosilizat al unui Velociraptor, dinozaur carnivor de acum 70 de milioane de ani, care a fost poreclit „Balaurul bondoc“ din cauza formei asemănătoare cu a unui... curcan!