de Laura Zmaranda şi Raluca Ogaru
Martie este luna renașterii, a Mărțișorului și acea perioadă a anului, 8 martie, în care doamnele din viața noastră sunt privite cu și mai multă gratitudine și iubire. În cultura occidentală acestea sunt principalele semnificații ale lunii martie. Însă, în lume, în această lună se întâmplă evenimente fabuloase prin istoria și spiritualitatea pe care le poartă. Vă invităm într-o călătorie mistică, în care vom descoperi culturi și credințe diferite de cele pe care le avem noi.
Festivalul Culorilor, victoria binelui asupra răului
În fiecare martie, în prima zi după Luna plină, în India, Nepal și Sri Lanka are loc o sărbătoare străveche numită Festivalul Culorilor sau Holi. Prin această sărbătoare, care anul acesta va avea loc la 23 martie, hindușii comemorează victoria binelui asupra răului prin distrugerea demonului numit Holika. Cei care participă la acest festival își petrec ziua colorându-și reciproc chipurile cu pudră în diferite culori, se stropesc cu apă colorată, de asemenea, și dansează. În timpul festivalului participanții consumă și o pastă numită bhang, care este obținută din cânepă. În ajunul sărbătorii Holi, se aprind focuri mari în jurul cărora oamenii cântă şi dansează. Acest ritual, numit puja, are legătură cu legenda distrugerii demonului Holika. Tradiția spune că fratele lui Holika, demonul King Hiranyakashyap, a vrut ca aceasta să își ardă fiul, Prahlad, pentru că băiatul nu i se închina lui. Holika s-a supus dorinței fratelui ei și, crezând că ei focul nu îi poate face rău, a intrat cu fiul său în flăcări. Legenda spune că mama a fost făcută scrum, dar flăcările nu l-au atins deloc pe fiul ei. Povestea aceasta este atât de vie în credința hindusă, încât se crede că această întâmplare ar fi avut loc în satul Falen, aflat aproape de districtul Mathura din Uttar Pradesh. Cu această convingere fermă, preoții satului Falen susțin că ei sunt reîncarnarea lui Prahlad, fiul lui Holika. Pentru a-și susține povestea, aceștia spun că de-a lungul secolelor preoții satului au mers prin foc fără să fie răniți. Ritualul era săvârșit după o îndelungă perioadă de meditație. În multe regiuni ale Indiei, sărbătoarea Holi este considerată și un festival al primăverii și un prilej de mulțumire pentru un sezon de recoltare bogat.
Noaptea când credincioșii pot fi iertați de toate păcatele
În data de 13 spre 14 martie, hindușii sărbătoresc Noaptea Zeului Shiva. Acest festival important și solemn pentru adepții religiei hinduse - despre care nu se știe când a fost prima oară celebrat - are menirea de a le reaminti credincioșilor că întunericul și ignoranța din lume pot fi învinse. Înaintea acestei nopți speciale credincioșii hinduși se trezesc foarte devreme și se supun unui ritual al îmbăierii. Cei mai mulți intră în apa râului Ganga, apoi îmbracă haine noi și merg la cel mai apropiat templu închinat Zeului Shiva. Odată cu lăsarea întunericului, hindușii încep să îi aducă omagii și ofrande Zeului Shiva și își petrec întreaga noapte în rugăciune profundă și meditație. Tradiția hindusă spune că cei a căror credință în Zeul Shiva este de neclintit au șansa ca în această noapte să fie mântuiți de toate păcatele. În legendele răspândite în jurul acestui festival se spune că în această noapte Zeul Shiva începe un dans al creației și al distrugerii numit Tandava. Credincioșii însoțesc acest dans cosmic prin incantarea imnurilor, citirea scripturilor Shiva și prin cântecele care amintesc de acest zeu. Tot legendele spun că aceasta este noaptea când Zeul Shiva și Parvati, Zeița fertilității și a iubirii, s-au căsătorit, de aceea în timpul acestei sărbători femeile căsătorite se roagă pentru soții lor, iar femeile necăsătorite se roagă să își găsească un soț precum Zeul Shiva.
Magie albă și neagră pe malurile Lacului Catemaco
Mexicul este o țară cu rădăcini adânci în sfera misticismului și a magiei, iar moștenirea aceasta spirituală s-a păstrat până în prezent și este tolerată chiar și de Biserică. Catemaco din sudul Veracruzului este recunoscut drept „orașul vrăjitorilor”, iar practicile lor mistice, supranaturale au origini în perioada prehispanică. Anual, în prima vineri din luna martie, aici are loc Congresul Șamanilor, un eveniment organizat pentru prima oară în 1970 de Gonzalo Aguirre, cunoscut drept vrăjitor. Locul ales pentru întrunirea celor peste 200 de șamani și vindecători care vin la această întâlnire este Lacul Catemaco. În credința care practică ritualuri magice, Lacul Catemaco și Muntele Mono Blanco care se înalță deasupra lui emit un anumit tip de energie. În prima noapte a întâlnirii șamanilor se pun în practică ritualuri atât din magia albă, cât și din magia neagră. Se spune că numărul celor care practică magia neagră este mult mai mare decât al celor care practică magia albă. Pentru a iniția ritualurile magiei negre, vrăjitorii trebuie să ceară mai întâi permisiunea diavolului, iar asta se face într-una dintre peșterile dedicate magiei negre, aflate la adăpostul dealurilor din împrejurimi. Congresul Șamanilor atrage în zonă și peste 5.000 de vizitatori și, implicit, aduce economiei locale venituri importante. Pe lângă paradele de costume, dansuri și cântece la care pot lua parte, vizitatorii descoperă astfel și leacurile şi tehnicile de medicină alternativă ale șamanilor.
Carnavalul Goa din India şi Festivalul Fertilităţii la japonezi
În fiecare an, la începutul lunii martie, mai exact între 5 şi 8 martie, în India se sărbătorește Carnavalul Goa. Acest festival, primul desfășurat în istoria Indiei, a fost celebrat în această țară încă din secolul al XVIII-lea sub influența colonizatorilor portughezi. La originile sale, Carnavalul Goa marca începutul Postului Paștelui, dar astăzi această semnificație pare să se fi pierdut în favoarea distracției pure și a plăcerii de a petrece. În luna martie, pe data de 15, un festival excentric are loc și în Japonia, în Komaki mai exact. Este vorba despre o sărbătoare dedicată prosperității și fertilității, în timpul căreia un falus de lemn, cu o lungime de 2,5 m lungime, este purtat într-o procesiune ce pornește de la templul Shinmei Sha (în anii pari) și de la templul Kumano-sha (în anii impari) până la Tagata Jinja. La finalul procesiunii, credincioșii și preoţi shintoişti înalță rugăciuni, consumă prăjituri în formă de penis și o băutură numită sake.