de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Credeați că doar apusurile și răsăriturile pot fi de-a dreptul spectaculoase? Nicidecum, pentru că natura are darul de a crea o capodoperă în multe locuri pe pământ. Iată care sunt cele mai spectaculoase și mai rare fenomene ale naturii despre care se cunosc foarte puține lucruri.
Degetul morții din oceanele din Arctica și Antarctica
V-ați întrebat vreodată de ce natura are un impact atât de izbitor? Pentru că poate distruge și poate crea în același timp, îngrozind și fascinând deopotrivă. Să fie oare aceste manifestări ale ei mesaje de dincolo ale lumii? Sau experimente izvorâte dintr-o știință misterioasă? Originea acestor fenomene stranii este tot atât de necunoscută ca și formele în care acestea se manifestă. Un fenomen al naturii extrem de straniu, dar în același timp fascinant, este cel al stalactitelor de gheață. Ce sunt acestea? Țurturi subacvatici, ca niște tuburi goale de gheață, care coboară spre fundul mării și se formează datorită particularităților apei foarte reci a oceanului, motiv pentru care acestea sunt prezente în mediile extrem de reci ale oceanelor din Arctica și Antarctica. Când gheața mării se formează în aceste locuri, impuritățile, cum ar fi sarea, sunt forțate să iasă din cristale, motiv pentru care gheața rezultată din apa de mare nu este la fel de sărată ca apa din care se formează. Aceste stalactite subacvatice se alcătuiesc în jurul curenților de saramură rece respinse de gheața ce se formează. Saramura în sine este mai rece decât punctul de îngheț al apei mării și formează un tub de gheață descendent. În cele din urmă, tubul atinge fundul mării și înghețul se extinde spre exterior, ucigând totul în calea sa, motiv pentru care aceste tuburi mai poartă și denumirea de degetul morții.
Curcubeele, legătura dintre om și Divinitate
La rândul său, curcubeul de foc este un fenomen meteorologic foarte rar întâlnit, care poate să apară primăvara și vara, însă doar la anumite latitudini. Condițiile necesare pentru a forma un curcubeu de foc sunt foarte precise: soarele trebuie să fie la o altitudine de 58° sau mai mare, trebuie să existe în zonă nori cirrus sau pileus care să „curbeze” lumina în cadrul unui fenomen de difracţie, pe mai multe culori. În ceea ce privește curcubeele albe, acestea nu se formează după ploaie, cum s-ar crede, ci apar când afară este ceață. Întrucât condensul reflectă puțină lumină, culorile curcubeului sunt extrem de slabe, ducând spre alb. Nu în ultimul rând, curcubeele lunii sunt produse de lumina reflectată de pe suprafaţa Lunii. Din cauza cantității reduse de lumină, aceste curcubee au culori foarte estompate. Indiferent de natura lor, despre curcubee, acest fenomen care a impresionat omenirea din toate timpurile, se spune că este un semn ceresc, legătura dintre om și Divinitate care aduce binele, pacea și prosperitatea.
Fulgerul din Catatumbo durează de peste 500 de ani
Un alt fenomen natural sunt fulgerele vulcanice. Chiar dacă nu cunosc mecanismele exacte ale fenomenului, specialiștii susțin că fulgerele vulcanice sunt un mister al naturii care apare când particulele de cenușă sunt încărcate electric prin fricţiunea din timpul erupţiei şi sunt împrăştiate în atmosferă, implicate în acest proces fiind și particulele de gheață. Acesta este motivul pentru care, în anumite momente, acest fenomen poate genera furtuni electrice violente. Un spectacol natural unic în lume poate fi văzut în nord-vestul Venezuelei, în locul unde râul Catatumbo se varsă în lacul Maracaibo. Este vorba despre Fulgerul Catatumbo, cunoscut drept Râul de foc din cer sau Fulgerul etern din Catatumbo, despre care specialiștii spun că durează de peste 500 de ani. Fulgerele au loc cu o frecvență aproape zilnică, iar când se produc durează câteva ore, perioadă în care luminează continuu cerul. De altfel, acea zonă a intrat în Cartea Recordurilor pentru numărul de fulgere care a avut loc într-o oră: 3.600. Fulgerele se răresc sau, din contră, se înmulțesc în funcție de anotimp, perioadele cele mai active fiind lunile mai și octombrie.
Gogoși „apetisante” de zăpadă
Natura nu încetează să ne surprindă, iar gogoșile de zăpadă sunt fenomene unice, dar pentru a se manifesta e nevoie de anumite condiții de zăpadă, umiditate, gheață și vânt, întrucât acestea se formează când anumite porțiuni din stratul de omăt sunt spulberate de vânt, angrenând și alte materiale aflate în cale. Straturile interioare de zăpadă sunt mai firave și mai puțin compacte, ceea ce permite vântului să le răscolească și să le rotească pe suprafața câmpurilor, dându-le aceste forme de gogoși… apetisante. Lamele de zăpadă fascinează și sperie deopotrivă. Înguste și lungi, acestea se formează la mari altitudini, unde razele soarelui transformă gheața direct în vapori, fără să mai topească apa. Potrivit specialiștilor, unele porțiuni se modifică mai repede decât altele și prezintă mici adâncituri pe suprafețele fine, iar în timp ajung să arate ca niște zimți orientați către soare. La prima vedere, arată ca un câmp plin cu flori albe, dar cine le privește cu atenție constată că nu sunt plante, ci… flori de gheață. Fenomenul impresionant apare mai ales în Finlanda, unde formele de gheață care seamănă cu niște petale de flori iau naştere la sfârşitul toamnei sau la începutul unei ierni timpurii, când rădăcinile și tulpinile plantelor au foarte multă umezeală.
„Gloria Dimineţii“, norii unici în lume
Golful Carpentaria, Queensland, Australia, este locul unui fenomen unic în lume. An de an, de la sfârșitul lunii septembrie și până la începutul lunii noiembrie, înainte să înceapă sezonul ploios, cerul devine brăzdat de formațiuni noroase foarte rare, numite „Gloria Dimineții”. Norii care seamănă cu benzile se formează chiar și la 100-200 m deasupra solului și pot atinge lungimi de mai mulți kilometri, apariția lor fiind generată de o scădere bruscă a temperaturii aerului, combinată cu o creştere a presiunii atmosferice şi o briză puternică venită dinspre ocean. Aceștia se deplasează cu viteze de circa 60 km/h și sunt de cele mai multe ori însoțiți de turbulențe periculoase, vânturi puternice sau furtuni. Chiar dacă Golful Carpentaria este declarat locul oficial în care apar aceste fenomene incredibile, ocazional au fost văzuți și în Statele Unite ale Americii, Canalul Mânecii, München, Berlin sau estul Rusiei.
„OZN-urile” pictate de îngeri
În special în zonele montane are loc uneori un alt fenomen natural spectaculos. Este vorba despre o categorie aparte de nori care impresionează prin forma lor deosebită. Sunt norii lenticulari, confundați de multe ori cu OZN-urile. Norii lenticulari se formează când vânturile sunt puternice, iar nivelul umidității este ridicat. Când soarele apune, spectacolul devine cu atât mai deosebit. Luminați de razele soarelui, norii capătă nuanțe de roșu intens și roz, părând că ar fi pictați de îngeri.