de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa
În vremurile de mult trecute, vârsta omului s-a numărat în sute, chiar mii de ani. Astfel, potrivit listei regilor sumerieni, care au trăit înainte de Marele Potop, ar fi existat monahi care au atins vârste incredibile, precum regii Alulim - 28.800 de ani, Alalgar - 36.000 de ani, En-Men-Lu-Ana - 43.200 de ani sau En-Men-Gal-Ana - 28.800 de ani. La rândul său, Biblia spune despre Adam că a văzut lumina zilei timp de 930 de ani, Set, al doilea patriarh, ar fi vieţuit 912 ani, Enos, cel de-al treilea, a fost pe pământ 905 ani, Cainan a trăit 910 ani, iar Noe a stat printre oameni nu mai puțin de... 500 de ani. Iată care este povestea chinezului Li Ching Yuen, care a uimit întreaga omenire cu existenţa sa matusalemică: 256 de ani.
Rezistența organismului a fost dată de îmbinarea „hranei fizice cu cea spirituală”
În perioada Antichității, cei mai mulți căutători ai secretului longevității au încercat să îl găsească în tot felul de sisteme materiale mai mult sau mai puțin vii, pe care le considerau un fel de „magazii” ale esenței vieții umane. Atunci a fost momentul în care au început să fie încercate tot felul de elixire din plante, sigur realizate după rețete extrem de complicate, precum pulberi de cristale, aliaje de metale sau multe alte preparate ale alchimiștilor vremii. Cu toate acestea, a fost scos din discuție elementul cel mai important: propriul organism. Acesta este motivul pentru care marii maeștri spirituali au descoperit că de fapt secretul longevității se găsește în noi înșine! Interesantă este și teoria celebrului acupuncturist Joseph P. Hou, care a punctat în cartea sa „Tehnici de longevitate sănătoasă” că secretul celor care trăiesc mulți ani este dat de „viața hrănitoare”, incluzând nu numai mâncare fizică, ci și hrană spirituală.
La 100 de ani, protejatul unui dictator militar
Un loc cu totul aparte în topul celor care au trăit sute de ani este cel al chinezului Li Ching Yuen. Oricât de mult s-au străduit specialiștii să afle lucruri despre prima parte a vieții sale, a fost aproape imposibil. Printre puținele aspecte care se cunosc este însă faptul că acesta s-a născut în provincia Sinchuan. Cât privește legătura sa cu plantele, Li, care a fost atât vânzător de leacuri tradiționale chinezești, cât și fitoterapeut, a intrat în această fascinantă lume după prima sută de ani, istoria menționând că ierburile sale ar fi făcut adevărate minuni pe cei care le consumau. Totodată, despre chinez se știe că înainte de a împlini 100 de ani a devenit protejatul unui nobil foarte apreciat în acele vremuri, Wu Pei-fu, cu scopul clar de a-i oferi şi bogatului secretul unei vieţi îndelungate.
A adunat plante magice de mic copil
Li Ching Yuen, spun istoricii, a fost fascinat de natură încă de la vârsta de 10 ani, când ar fi început să culeagă plante din lanțurile muntoase și astfel a deprins tainele acestora, mai ales efectele incredibile pe care ierburile le au asupra longevității. În primii 70 de ani, se spune că ar fi adunat ierburi din Kansu, Shansi, Tibet, Annam, Siam și Manciuria. Sigur că de-a lungul vremii oamenii de știință au încercat să afle ce a mâncat bărbatul de a reușit să trăiască 256 de ani, iar dieta adoptată de acesta se crede că s-a bazat în cea mai mare parte pe ierburi, orez și vin. Totodată, Li Ching Yuen a consumat timp de 40 de ani doar mâncare obținută din legume și verdețuri. Pe de altă parte, la baza longevității sale a stat și un set de exerciții de Qigong pe care Li le-a învățat de la unul dintre discipolii săi, un bărbat care ajunsese la vârsta de 500 de ani.
Secretul longevităţii: păstraţi o inimă liniştită!
Cât privește dragostea, Li Ching Yuen a avut un mare succes la femei. El a fost căsătorit de 23 de ori și a lăsat în urmă peste 200 de copii! Însuși chinezul a fost întrebat odată care este secretul longevității sale, iar răspunsul i-a uimit pe cei prezenți: „Păstrați o inimă liniștită, staţi ca o broască țestoasă, plimbaţi-vă sprinteni ca nişte porumbei şi dormiţi precum câinii”. De altfel, acestea au fost și sfaturile pe care Li i le-a dat fostului dictator militar Wu Pei-fu. Pe de altă parte, le-a explicat discipolilor săi că viaţa lungă poate fi obţinută prin menţinerea calmului şi a liniştii sufleteşti, combinată cu tehnici de respiraţie şi mişcări ritmice și evident cu o dietă pe măsură. Mai mult, pe patul de moarte, acesta a făcut, potrivit relatărilor vremii, o remarcă care spune totul despre cine a fost Li Ching Yuen: „Am făcut absolut tot ce era de făcut în această lume”.
Felicitat de autoritățile vremii la împlinirea vârstei de 200 de ani
Prestigioasa publicaţie americană „New York Times” a notat în 1930 faptul că Wu Chung-Chieh, un profesor de la Universitatea din Chengdu, a descoperit în documentele imperiale că guvernul chinez l-a felicitat pe Li Ching-Yuen în anul 1827, cu prilejul împlinirii vârstei de 150 de ani. Mai târziu, alte documente arată faptul că Li a fost gratulat de oficialii vremii în anul 1877, când a împlinit vârsta de 200 de ani. Potrivit cunoscutului expert în nanotehnologie din Palo Alto, California, există multe căi prin care îmbătrânirea poate fi stopată, doar că omenirea are nevoie de timp. De asemenea, în opinia acestuia, în maximum două decenii, e foarte posibil ca boala bătrâneții să fie complet eradicată. Pe de altă parte, Aubrey de Grey, genetician în cadrul Universității Cambridge, susține că „prima persoană din istoria omenirii care să trăiască 1.000 de ani există deja printre noi... Fie că realizăm sau nu, exceptând accidentele și sinuciderile, majoritatea persoanelor care au atins 40 de ani sau mai puțin se pot aștepta să trăiască secole de aici încolo”. Și dacă pentru unii ar părea doar o opinie hiperoptimistă, omul de știință britanic este susținut de un număr tot mai mare de geneticieni și de cercetători, aflați în căutarea tinereții fără bătrânețe. Cu alte cuvinte, există șanse ca îmbătrânirea să devină un proces reversibil…
„Matusalemicii“ lumii
Dar Li Ching Yuen nu este singurul chinez care a uimit omenirea cu vârsta sa. Potrivit scrierilor acupuncturistului Joseph P. Hou, dar și a dosarelor medicale chineze studiate de acesta, în lume a mai existat un medic pe nume Cuie Wenze din dinastia Qin care a trăit 300 de ani, în timp ce Gee Yule din dinastia Han a murit la vârsta de 280 de ani. Este uimitor și cazul călugărului taoist de rang înalt, Hui Zhao, care a stat printre semenii săi 290 de ani, iar Lo Zichange și-a învățat discipolii până la 180 de ani că trebuie să creadă în longevitate. De asemenea, un alt maestru taoist, Li Qingyuan, a fost fericit timp de 250 de ani, cât a stat pe pământ. În vremurile moderne, un medic de medicină tradițională chineză, Lo Mingshan, din provincia Sichuan, a trăit, la rândul său, până la vârsta de 124 de ani.