de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa
În ultima perioadă, plasticul se acumulează și poate ajunge la oameni prin intermediul lanțului alimentar. Acesta se poate găsi în alimente și băuturi, inclusiv în bere, miere și apa de la robinet. Mai mult, potrivit unui studiu recent al cercetătorilor, niveluri semnificative de poluare cu microplastice au fost identificate în zăpada din Arctica și din Alpi.
Au fost afectate chiar și cele mai adânci zone din oceane
Oamenii de știință susțin că pe mostrele prelevate de pe banchizele aflate între Groenlanda și Svalbard au fost găsite aproximativ 1.760 de particule de microplastic/litru. De asemenea, alte concentrații, de data aceasta de până la 24.600 particule/litru, au fost identificate în alte locuri de pe teritoriul Europei. Sigur că vă veți întreba cum ajung particulele în zăpadă. Răspunsul este dat tot de cercetători, care susțin că zăpada captează acele particule din aer, acestea fiind purtate de vânt. În acest sens, specialiștii susțin că sunt necesare studii din ce în ce mai laborioase, ținând cont de faptul că cercetări mai vechi au identificat particule de plastic în țesutul canceros de plămân. Dar asta nu e tot, pentru că, potrivit altor studii, chiar și cele mai adânci zone din oceane au fost contaminate cu microplastice.
În America au fost găsite fibre în apa de ploaie
Un lucru de-a dreptul înspăimântător s-a petrecut în America, lângă Munții Stâncoși, unde a plouat… cu plastic. Descoperirea îi aparține cercetătorului Gregory Wetherbee, care a găsit microparticule de plastic în apa de ploaie pe care a colectat-o din statul Colorado, dar și mărgele și cioburi. Iată ce a declarat acesta pentru prestigioasa publicație „The Guardian”: „Cred că cel mai important rezultat pe care îl putem împărtăși publicului american este că peste tot este mult mai mult plastic decât putem vedea cu ochii. Este în ploaie, în zăpadă. E parte din mediul nostru înconjurător acum”. După ce această descoperire a fost publicată într-un studiu nou, denumit „Plouă cu plastic”, au început să se ridice din ce în ce mai multe întrebări, privind cantitatea de plastic care pătrunde în aer, în apă și în sol, peste tot pe Pământ.
De vină sunt în mare parte deșeurile
Numărul microplasticelor descoperite în ocean este în creștere. În 2017, ONU a estimat că în mări se pot găsi aproximativ 51 de trilioane de particule microplastice, de 500 de ori mai mult decât stelele în galaxia noastră. Microparticulele de plastic sunt utilizate intenționat într-o gamă largă de produse de pe piața UE, de exemplu în anumite cosmetice, produse de îngrijire personală, detergenți, produse de curățat, vopsele, produse utilizate în industria petrolului și a gazelor și ca mijloc de sablare abrazivă. În produsele de larg consum, cel mai cunoscut rol al microparticulelor de plastic este cel de abraziune (îndeplinit, de exemplu, de agenții de exfoliere și netezire din produsele cosmetice, cunoscuți ca microperle), dar ele pot avea și alte funcții, precum reglarea densității, a aspectului și a stabilității unui produs. Potrivit lui Sherri Mason, cercetător care studiază microplasticul și sustenabilitatea, peste 90% din plastic nu este reciclat și, pe măsură ce se degradează, se rupe în bucăți din ce în ce mai mici: „Fibrele de plastic se rup și de pe haine, de fiecare dată când le spălăm”. Ce înseamnă asta? Că orice lucru care e făcut din plastic ar putea trimite microparticule în atmosferă, apoi acestea sunt încorporate în picăturile de ploaie și de aici ajung în râuri, mări și oceane și sunt filtrate în sursele de apă din pământ.
Vehiculele electrice vor polua aerul
Un nou raport realizat de experții britanici avertizează că o mare problemă o constituie și vehiculele electrice, care vor polua aerul din orașe cu praful de la frâne și pneuri. La rândul lor, cei de la BBC News susțin că mai mulți consilieri guvernamentali afirmă că fragmente de microplastice de la pneuri, suprafețe carosabile și frâne vor ajunge în râuri și mări. În plus, din nefericire, nu există în acest moment niciun fel de legislație pentru a limita sau a reduce acest gen de poluare. Ce e de făcut în această situație? Se vorbește despre faptul că ar exista în plan implementarea unor standarde pentru a îmbunătăți pneurile și frânele, însă criticii spun că este nevoie de politici care descurajează mașinile private. Pe de altă parte, alte rapoarte susțin că și mașinile electrice cu pilot automat vor polua aerul și vor contribui la congestionarea traficului, iar singura soluție pentru a ieși din această situație fără precedent este ca oamenii să înceapă să folosească cât mai multe moduri de transport prietenoase cu mediul. Potrivit informațiilor specialiștilor, probabil vor dura secole până ce plasticul găsit în sursele de apă subterane și care s-a acumulat în râuri va dispărea.