de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu
În anul 2012, cercetătorii suedezi au publicat, în Jurnalul Internațional de Cardiologie, rezultatele studiului revoluționar, KiSel-10, care a evidențiat că administrarea Seleniului și a Coenzimei Q10 poate avea efecte benefice asupra sănătății. După cinci ani, în care participanţii au primit zilnic 200 micrograme drojdie organică de seleniu (SelenoPrecise) şi 200 miligrame Coenzima Q10 (Bio-Quinone Q10), s-a observat că rata mortalităţii la pacienţii care au primit tratament activ a fost de 5,9%, în timp ce rata mortalităţii la pacienţii care au primit tratament placebo a fost de 12,6%. Participanţii au fost reevaluaţi la 12 ani de la încheierea studiului (respectiv de la încetarea administrării tratamentului activ sau a tratamentului placebo) şi s-a observat că rata mortalităţii la pacienţii care au primit tratament activ a fost semnificativ mai mică, respectiv 28,5%, comparativ cu 38,7%, cât a fost la pacienţii care au primit tratament placebo.
Studiul KiSel-10 a fost condus de medicul cardiolog Urban Alehagen de la Universitatea Linkoping din Suedia.
Puternic energizant al celulelor miocardice
În ultima perioadă, se vorbește din ce în ce mai mult despre Coenzima Q10 în problemele cardiace, iar cercetătorii au adus dovezi clare că aceasta este un puternic energizant al celulelor miocardice, care poate oferi speranță oamenilor afectați de aceste boli, în special de insuficienţa cardiacă congestivă, boală în care miocardul (ţesutul muscular al inimii) îşi pierde treptat forţa contractilă, ceea ce duce la deteriorarea funcţiei de pompă a cordului. Dar ce este această Coenzima Q10? Un puternic antioxidant, descris de unii experți ca făcând parte din familia vitaminelor-nutrienţi care hrănesc celulele şi de care organismul are nevoie pentru a funcţiona corect. Aceasta se sintetizează în mitocondrii, numite micile fabrici de energie, și le oferă energia necesară pentru a trăi. Coenzima Q10 poate fi găsită și în alimente, mai ales în cele de proveniență marină/oceanică, însă în cantități mici.
Scade nivelul colesterolului rău
În cazul în care Coenzima Q10 nu este suficientă, celulele suferă așa-numitele căderi de energie, iar funcția organelor vitale este grav avariată. Cele mai mari probleme le poate avea inima, care solicită cea mai mare cantitate de Coenzima Q10, ca să pulseze la capacitate maximă. De asemenea, Coenzima Q10 ajută la prevenirea și vindecarea afecțiunilor degenerative ale cordului și poate să scadă colesterolul rău. Cât de repede poate acționa Coenzima Q10? Specialiștii spun că în mod normal sunt necesare între două şi opt săptămâni ca substanța să producă ameliorarea simptomelor de insuficiență cardiacă, dar administrarea acesteia trebuie continuată pentru a menține efectul benefic de reener- gizare a inimii. Coenzima Q10 este de mare ajutor și în cazul hipertensiunii arteriale, al aritmiilor și este utilă și în angina pectorală și prolapsul de valvă mitrală. În marile centre medicale, respectiv University of Rochester Medical School şi University of California din San Diego, Coenzima Q10 se află în faza de testare în cazul pacienților cu afecţiuni neurologice degenerative, boala Parkinson, boala Huntington, SLA (scleroză laterală amiotrofică) şi scleroză multiplă. Dar Coenzima Q10 este introdusă și în studiile privind tratamentul cancerului, mai ales în cel de sân, unde au fost înregistrate rezultate remarcabile. Doctorul Folkers, cel care a pus bazele tratamentului cu Coenzima Q10 în insuficienţa cardiacă, a adus dovezi potrivit cărora pacienţii cu afecţiuni oncologice au, de multe ori, carenţe de această vitamină-nutrient.
Seleniul protejează organismul de… bătrâneţe
Pentru a obține Seleniul necesar pentru buna funcționare a organismului, este necesară o dietă zilnică, echilibată, din care să nu lipsească pește, soia, fasole, usturoi, semințe de floarea-soarelui, semințe de in, caju, cătină, cereale, ouă. Din nefericire însă, studiile făcute în zonele din Dobrogea și Bărăgan, recunoscute pentru culturile agricole, au scos la iveală faptul că solul din România duce lipsă de Seleniu. Ce este de făcut în această situație? Cea mai bună modalitate de a face față acestei situații este să folosiți un supliment alimentar, precum SelenoPrecise, care este o drojdie organică de seleniu, dezvoltată special pentru compensarea nivelului scăzut de seleniu din dietă. Seleniul, acest mineral care se găsește rar în natură, ia parte la mai multe procese din organism și este prezent în fiecare celulă, în special în cele din rinichi, ficat, splină, pancreas și își joacă extraordinar de bine rolul de antioxidant. Mai mult, împreună cu vitamina C şi E, Seleniul ia parte la procese care protejează organismul de cancer, de afecţiuni ale inimii chiar şi de bătrâneţe. Extraordinar este faptul că Seleniul neutralizează acţiunea alcoolului, fumului de ţigară şi grăsimilor din alimentaţie. Ce înseamnă asta? Dacă includeţi în dietă o cantitate suficientă de Seleniu, vă menţineţi inima sănătoasă.
Reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge
Mai mult, Seleniul scade nivelul colesterolului rău din sânge, în timp ce îl creşte pe cel bun. Fumătorii sau acele persoane care au suferit un atac de cord îşi pot menţine inima sănătoasă dacă iau suplimente nutritive pe bază de Seleniu. Și tot Seleniul reușește să reducă riscul de formare a cheagurilor de sânge, al atacului de cord și al infarctului. De altfel, studiile au arătat că subiecţii care luau zilnic 200 de micrograme de Seleniu pe zi aveau 63% mai puţine şanse să dezvolte cancer de prostată şi un risc cu 46% mai mic de a face cancer de plămâni. Și tot Seleniul a fost, de asemenea, folosit în scopul prevenirii leucemiei, cu speranţe în acest sens. Totodată, oamenii de știință spun că afecţiunile grave ale sistemului digestiv pot să scadă absorbţia Seleniului. În cazul carenţei de iod, lipsa Seleniului poate agrava situaţia pacientului prin afectarea funcţiilor tiroidei. În acest caz, un aport ridicat de Seleniu poate proteja organismul de anumite efecte ale carenţei de iod. În urma unui studiu efectuat în Franţa s-a ajuns la concluzia că un consum normal de Seleniu poate să scadă riscul apariţiei afecţiunilor tiroidiene.
Sporește buna dispoziție
Insuficienţa Seleniului tulbură dispoziţia oamenilor, posibil din cauza perturbării activităţii neurotransmiţătorilor. Cercetătorii de la Departamentul American al Agriculturii au supus un grup de bărbaţi tineri fie la un regim alimentar bogat în seleniu, fie la unul sărac în Seleniu, timp de trei luni şi jumătate. Concluzia? Alimentaţia bogată în acest mineral a sporit buna dispoziţie a bărbaţilor. Aceştia au declarat că se simţeau mai „limpezi” la minte, mult mai bine dispuşi, agreabili, încrezători şi energici. Cu cât tinerii au avut mai mult Seleniu în celulele roşii, cu atât s-au simţit mai bine.