de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea
Armonia şi energia pozitivă din viaţa noastră exterioară sunt în strânsă legătură cu spaţiul în care ne desfăşurăm activitatea sau cu locul în care ne dezbrăcăm de grijile cotidiene, ne odihnim şi ne încărcăm bateriile pentru a doua zi. Tocmai de aceea, personalizarea spaţiilor în care ne petrecem cel mai mult timp din viaţă este necesară pentru ca rezultatele dorite sau schimbările pe care ni le dorim să nu întârzie să apară. Gena Rusu (medalion), specialist Feng Shui tradiţional, ne-a vorbit despre remediile Feng Shui, despre ce înseamnă această ştiinţă şi cum, aplicată corespunzător, ne poate schimba radical viaţa, pe toate planurile.
„Ne ajută să înţelegem care sunt sursele blocajelor noastre”
- De unde provine conceptul Feng Shui şi ce este mai exact?
- Feng Shui este o ştiinţă care studiază energiile din spaţiul în care locuieşte şi munceşte omul. Este vorba despre cele nouă energii ale Carului Mare care guvernează orice spaţiu. Aşadar, putem vorbi despre remedii Feng Shui doar pentru casă, birou sau orice alt loc în care munceşte omul. Ştiinţa Feng Shui a fost descoperită de Împăratul Galben, în China, în urmă cu 6.000 de ani. Încă de pe atunci, el a ştiut că sunt nouă stele care formează Carul Mare, precum şi modul în care fiecare stea în parte ne influenţează viaţa, în funcţie de zona din casă pe care o guvernează.
- La ce ne ajută şi cum ne putem rezolva problemele cu care ne confruntăm?
- Ştiinţa Feng Shui ne ajută să înţelegem care sunt sursele blocajelor noastre în toate aspectele vieţii: profesional, financiar, în dragoste, căsnicie, sănătate etc. Remediile Feng Shui constau în aplicarea corectă a principiilor celor cinci elemente fundamentale acasă şi la birou. Cele cinci elemente fundamentale sunt: Apă, Pământ, Metal, Lemn, Foc. Între aceste elemente se stabilesc relaţii de susţinere şi de conflict, de aceea e important să le armonizăm în aşa fel încât să activăm energiile favorabile şi să le încetinim cât se poate de mult pe cele mai puţin favorabile.
„Este important şi destinul celui care locuieşte în spaţiul evaluat şi ce lecţii are de învăţat”
- Ai avut o carieră ca jurnalist. Cum şi de ce te-ai canalizat spre această tehnică?
- Într-adevăr am fost şi jurnalist, iar înainte de a lucra în presă am fost profesor de Limba şi Literatura Română timp de opt ani. Dintotdeauna mi-am pus întrebări despre viaţă, despre destin, despre viitor, despre rolul meu în viaţa asta, mereu am simţit că e mai mult decât pot vedea sau percepe cu cele cinci simţuri. Astfel că, din 2002, am început să citesc despre Feng Shui, am aplicat în casa mea cam tot ce am citit, însă foloseam obiecte Feng Shui, precum raţele mandarin, broasca cu trei picioare şi altele, şi nu am observat nicio schimbare evidentă. Timpul a trecut şi, în 2011, în timp ce lucram în presă într-un ritm haotic şi eram mereu ocupată şi obosită, am rămas însărcinată. S-a întâmplat ca din luna a şasea de sarcină să fiu nevoită să stau în pat până am născut. Timp în care m-am ocupat de pasiunile mele: Feng Shui şi astrologie chineză. Mi-am dat seama că singură nu voi putea stăpâni foarte bine secretele acestor ştiinţe şi am luat decizia de a face cursuri imediat ce voi putea. Asta s-a întâmplat după ce am născut. Intenţia a fost de a aplica remedii Feng Shui în casa mea pentru a atrage oportunităţi profesionale, fiindcă nu mai voiam să lucrez atât de mult, ca să am timp să îmi cresc eu copilul, nu bona sau mama. După ce am aplicat în casa mea remediile, am ajuns să fac evaluări şi pentru alţii, precum şi „astrograme” şi, astfel, a trebuit să îmi deschid o firmă pentru că aveam solicitări, începeam să încasez şi am transformat pasiunea în job.
- Ştiinţa Feng Shui studiază energiile mediului înconjurător. Cum influenţează ele viaţa oamenilor?
- Feng Shui studiază doar energiile din interiorul casei sau spaţiului de lucru. Mediul înconjurător are o energie aparte, însă şi aceasta este importantă, datorită formei şi poziţionării faţă de casă sau faţă de birou. Astfel că un specialist în Feng Shui trebuie să analizeze şi mediul înconjurător când face o evaluare Feng Shui. Toate aspectele vieţii pot fi îmbunătăţite cu ajutorul remediilor Feng Shui, însă este important şi destinul celui care locuieşte în spaţiul evaluat şi ce lecţii are de învăţat. Remediile Feng Shui îmbunătăţesc aspectele, însă omul se naşte ca să evolueze, iar experienţele lui de viaţă îl ajută să îşi atingă obiectivul pentru care s-a născut.
„Este bine ca patul să nu fie pe direcţia de deschidere a uşii“
- Terapia Feng Shui poate trata depresiile?
- Printre cele nouă energii ale stelelor Carului Mare există anumite combinări de stele care, la un moment dat, pot genera depresie, însă totul este corelat şi cu lecţia pe care trebuie să o înveţe cel care experimentează depresia. Remediul Feng Shui constă în aşezarea patului pe o altă energie benefică, al cărei rol este să îl ajute să înveţe mai uşor lecţia de viaţă. Au existat situaţii când, prin simpla mutare a patului, s-a schimbat complet starea, însă era vorba despre tristeţe şi despre amânarea acţiunii. Ca să se vindece o depresie e nevoie de mai mult de atât. Este un proces întreg de conştientizări şi lucru cu sine. Însă energiile Feng Shui te pot susţine ca acest proces să fie mai uşor şi mai rapid.
- Care sunt obiectele ajutătoare, purtătoare de energie pozitivă?
- Nu există obiecte Feng Shui. Toate obiectele din casă aparţin celor cinci elemente fundamentale, prin formă şi culoare, iar remediile Feng Shui constau în a armoniza cele cinci elemente fundamentale, prin amplasarea lor corectă în casă. Există pe piaţă aşa-zisele obiecte Feng Shui al căror rol este doar unul decorativ. Feng Shui este împărţit în două ramuri principale. O ramură tradiţională, care foloseşte relaţia dintre cele cinci elemente pentru a recomanda remediile, şi o ramură care foloseşte obiecte aşa-zis Feng Shui. Acest lucru este posibil, fiindcă în China, încă din 604 î.Hr., a fost interzis Feng Shui tradiţional, iar Împăratul Tang a ordonat scrierea unei lucrări cu titlul „Omorându-i pe barbari”, care conţinea tot felul de legende preluate din cultura populară chineză şi a popoarelor învecinate, pentru a induce în eroare cu privire la remediile Feng Shui. Chiar şi astăzi, în China este interzis Feng Shui tradiţional, iar marii maeştri de Feng Shui tradiţional trăiesc în Malaezia, Hong Kong, America, însă nu în China, fiindcă acolo ar fi persecutaţi. Eu am avut, până în 2012, casa plină de obiecte Feng Shui şi nu s-a produs nicio schimbare majoră. Însă din momentul în care am aranjat mobila în casă conform principiilor Feng Shui-ului tradiţional, totul s-a schimbat în viaţa mea, începând cu casa, jobul, starea interioară, statutul, aspectele financiare, totul! Astfel că nu pot recomanda obiecte Feng Shui, vă pot recomanda să faceţi evaluarea Feng Shui a casei şi veţi observa diferenţa.
- Cum ar trebui aşezate în casă?
- Nu există reguli general valabile. Fiecare casă are specificul ei, dacă vorbim despre influenţa stelelor Carului Mare. Dacă vorbim despre forma obiectelor din casă şi din alte puncte de vedere, este bine ca patul să nu fie pe direcţia de deschidere a uşii, să nu fie oglindă în faţa uşii sau a geamului, să ai mereu protecţie în timp ce lucrezi şi în timp ce dormi, să nu lucrezi cu spatele la colţ şi nici la un birou care se află în mijlocul încăperii, neancorat de un perete.