de Silviu Ghering şi Adrian Barna
În Munții Aninei, în județul Caraș-Severin, se află unele dintre cele mai fascinante locuri din România. În aria protejată Parcul Național Cheile Nerei puteți întâlni un adevărat colț de rai. Cascada Bigăr, considerată cea mai frumoasă cădere de apă din lume, cele trei cascade de pe râul Beușnița, care par... vii sau misteriosul lac-hău fără fund, de un verzui-albăstru ciudat, numit în consecință Lacul... Dracului sunt doar câteva dintre minunile naturale unice din țara noastră. Alături de acestea, mai jos 15-20 de minute de Cascada Beușnița, Lacul Ochiul Beiului întregește „distribuția de gală” a atracțiilor turistice ale acestei zone dumnezeiesc de frumoase.
Traseul nu este ușor, dar merită tot efortul
Pentru a ajunge la Ochiul Beiului, porniți din „satul” Steierdorf, acum parte componentă a mai cunoscutei așezări minerești Anina, pe traseul ce trece pe la Sasca Română până la Ochiul Beiului. Drumul durează aproximativ patru ore, dar cu siguranță merită efortul. În sens opus, plecând din Sasca Română se poate ajunge la lac pe un traseu de doi kilometri şi jumătate până la Podul Beiului, iar de aici urmează un traseu de încă 7-8 kilometri.
Nu îngheață nici în iernile cele mai grele
Cei care reușesc să ajungă la capătul traseului vor fi „primiți” de un peisaj de poveste. Situat la o altitudine de 310 m, într-un „crater”, Lacul Ochiul Beiului este de provenienţă carstică, sub formă de cuvă. Are un diametru de 15 m și o adâncime de aproximativ 3,6 m. Apa, în tonuri de verde şi azuriu, nu îngheață niciodată datorită izvorului care alimentează lacul în permanență cu apă. Numit metaforic „călimara cu cerneală din mijlocul pădurii”, Ochiul Beiului oferă o imagine de basm, care hipnotizează realmente. Apa limpede dă impresia unui „miniocean” static, vegetația din jur completează tabloul natural de poveste, iar în apa lacului se pot vedea cu ușurință... păstrăvi!
În apropiere de Ochiul Beiului puteți vizita și ruinele cetății medievale Ilidia, care datează din secolul al XIII-lea și este unul dintre cele mai interesante puncte de atracție ale Banatului