de Silviu Ghering şi Adrian Barna
În vatra orașului Corabia, din județul Olt, pe teritoriul fostului sat Celeiu, acum un cartier al urbei, datează de mii de ani vechea capitală a tribului dacic al sucilor, Sucidava.
„Fântâna secretă”, unică în Europa, este „forată” în plan înclinat
O fântână secretă, din secolul al VI-lea, unică în Europa, descoperită în 1958 de localnici care... furau cărămizi, o biserică ridicată în vremea împăratului bizantin Justinian I (482-565), în incinta căreia s-a găsit scheletul unui bărbat neobișnuit de înalt pentru acea vreme, 1,97 cm, o incintă pentru prepararea hranei veche de 4.000 de ani, cu mari vase îngropate în pământ folosite ca un fel de... frigidere, sunt câteva dintre punctele de atracție ale Cetății Sucidava, construită în perioada 257-275 d.Hr. „Fântâna secretă” nu este o fântână obișnuită, săpată pe verticală, ci una „forată” în plan înclinat. Tunelul coboară în plan înclinat 26 de metri până la o adâncime de 18 metri, fiind situată la 14 metri în afara zidului de sud al Cetății Sucidava. Este unică în Europa. Se poate intra pe tunelul înclinat, orice turist poate coborî până la izvorul rece și limpede, apa are un metru adâncime și este foarte bună de băut. La câțiva pași de fântână, este clădirea cu „hypocaust”, strămoașa „centralei termice”. Sub podea se află „pilele”, stâlpi din cărămizi, și „praerfurnium”, locul unde se făcea focul pentru încălzirea aerului, care era uniformizat cu ajutorul pilelor. Din „hypocaust” porneau spre alte clădiri tuburi din ceramică îngropate în pereții locuințelor, prin care circula aer cald.
Scheletul de 1,97 m avea... dantura completă!
Altă atracție a cetății este bazilica paleocreștină, prima biserică creștină descoperită la nord de Dunăre și la sud de Carpați. Are forma unei corăbii, cu altarul orientat la răsărit, ca orice biserică creștină. Acolo a fost descoperit scheletul de 1,97 m, îngropat creștinește, cu capul la apus și picioarele la răsărit, care avea... dantura completă!
La Sucidava se găsește și piciorul unui pod roman construit peste Dunăre în timpul împăratului roman Constantin cel Mare (274-337). Inaugurat în 328, avea o lungime de peste 2,5 km, fiind unul dintre cele mai lungi poduri ale Antichității. Podul lega Sucidava cu orașul Oescus din Moesia (azi în Bulgaria)