de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna
În condiţiile în care toată lumea se bate cu pumnul în piept cât de importantă e onestitatea, nu există persoană care să nu fi minţit măcar o dată în viaţă. De ce minte omul? Psihologii spun că principalele motive de ascundere a adevărului ţin de evitarea disputelor, comoditate, de a nu-şi arăta complexele de inferioritate sau pentru a nu deranja alte persoane. Dacă unii se dau repede de gol atunci când mint, sunt şi oameni care cu greu pot fi prinşi. Iată cele mai bune trucuri pentru a descoperi un mincinos.
Își ating fața
Potrivit studiilor omului de știință Paul Ekman, persoanele care mint au tendința să zâmbească mai puțin atunci când vorbesc, iar acest lucru se întâmplă cel mai frecvent în cazul bărbaților. Aveți în față o persoană care se scarpină pe gât, chiar sub locul urechii? Puteți fi convinși că nu spune adevărul, pentru că acesta e un alt gest care îi dă de gol pe mincinoși, iar cel din fața dumneavoastră, prin ceea ce face, dă dovadă de nesiguranță și de îndoială. Tot specialiștii susțin că o persoană care minte își va atinge întotdeauna fie ochii, fie fruntea, obrazul sau chiar întreaga față. Pe de altă parte însă, oamenii de știință spun că acest gest denotă o minciună mai… mică.
Își mișcă corpul înainte și înapoi
Pinocchio se pare că nu e doar o poveste. Asta afirmă oamenii de știință de la Fundația de Tratament și Cercetare a Mirosului și Gustului din Chicago, care au descoperit că nasul uman se extinde atunci când persoana în cauză minte. Motivul? Din cauza presiunii provocate de minciuni, sunt eliberate substanțe chimice care duc la umflarea țesutului din nas. Tot din categoria mincinoșilor fac parte și persoanele care nu vă privesc în ochi, atunci când vă vorbesc. Iar acest lucru a fost confirmat de studii făcute pe un eșantion de peste 5.000 de persoane din nu mai puțin de 75 de țări. Aveți în fața dumneavoastră o persoană care își mișcă nu doar capul, ci întregul corp dintr-o parte în alta, ba își freacă și picioarele unul de celălalt? E clar că aceasta nu vrea să vă spună adevărul. De asemenea, oamenii de știință menționează că odată ce oamenii încep să mintă, devin nervoși și atunci încep să simtă mâncărimi în tot corpul. În altă ordine de idei, tot mincinoși sunt și cei care acordă o atenție exagerată corpului sau încep brusc să se joace cu părul. Atunci când oamenii își mișcă buzele până ce acestea aproape că nu se mai văd, poate fi un alt semn că urmează să spună o minciună.
Schimbă frecvent tonul vocii
Cu siguranță ați avut de-a face cu persoane care atunci când comunică cu dumneavoastă își schimbă brusc tonul vocii. Aceștia, dar și cei care încep să spună cuvintele rar sau pronunță des „aaaaa” sau „mmm”, e clar că vor să vă mintă. Tot indicii de minciună sunt și îndepărtarea corporală, chiar și de scurtă durată, sau ridicarea exagerată a privirii, ca și coborârea acesteia. Fiți foarte atenți la complimente, pentru că atunci când cineva începe să vă perie mult prea mult nu are tocmai gânduri curate față de dumneavoastră. În plus, dacă ceva nu are nicio logică, dacă este în contradicție cu ce se întâmplă în mod normal, atunci există mari șanse să fie o minciună.
Folosesc mai mult persoana a III-a
Specialiștii spun că, în multe cazuri, cei care mint își construiesc dinainte un lanț de argumente și pregătesc răspunsuri care lor li se par logice. Din păcate pentru ei, nu sunt în stare să inventeze pe loc răspunsuri la întrebările pe care le primesc fără să se aștepte. Și atunci creează povești care nu sunt absolut deloc reale. Tot oamenii de știință susțin că trebuie să fiți foarte atenți la modul în care comunicați cu cel din fața dumneavoastră. Dacă observați că o persoană folosește mai mult persoana a III-a decât persoana I, e un semn important că minte. De asemenea, mincinoșii folosesc de cele mai multe ori un limbaj negativ, pentru că la nivel inconștient se simt vinovați de ceea ce fac. În loc să ofere explicații simple, care să-i scoată din încurcătura în care se află, aceștia obișnuiesc să folosească fraze inutil de lungi și întortocheate, în care amestecă frânturi de fapte reale cu alte cuvinte total nelalocul lor, în speranța că nu vor fi prinși. Din nefericire pentru ei, mincinoșii nu țin minte ce spun și repetă de mai multe ori același lucru. Tocmai această repetiție îi face să se dea de gol.
Pumni strânși, brațe încrucișate, mâini în buzunar
Tot mincinoșii sunt cei care obișnuiesc ca atunci când încearcă să convingă pe cineva își fac vânt cu mâna, trag de gulerul cămășii sau încep să-și scuture haina, motivând că le este cald. Toate aceste lucruri indică de fapt disconfortul în care aceștia se află. Mai mult, ritmul respirației se schimbă la o persoană care minte sau aceasta începe să roșească în mod vizibil. Psihologii afirmă că atunci când degetele mari ale unei persoane stau în jos sau persoana respectivă încearcă să le ascundă, înseamnă că nu are încredere în ceea ce spune. Iar unui mincinos îi este foarte greu să treacă neobservat atunci când ține pumnii strânși, brațele încrucișate sau își pune mâinile în buzunar.
ATENŢIE! Există minciuni care vin din laşitate, din teama de pedeapsă, dar există și minciuni care au drept scop un beneficiu.
Au grijă să-şi mascheze gura
Când o persoană zâmbește fals, veți observa că i se vor mișca doar colțurile gurii. De asemenea, mâna care maschează gura poate fi un semn de minciună. Foarte important este să cunoașteți faptul că un mincinos va privi în sus și în partea stângă atunci când vrea să construiască o minciună vizuală și se va uita în lateral și în stânga atunci când vrea să spună o minciună verbală. Sunt și persoane care pun între ele și cei cu care vorbesc obiecte care să le distragă atenția interlocutorilor ori ating anumite lucruri pentru a scăpa de stres. Sunt și oameni care-și umezesc buza de sus atunci când vorbesc. Acest lucru se datorează salivației insuficiente, cauzată de stresul prin care trec. Tot mincinoșii sunt cei care sunt tentați să repete întrebarea care tocmai li s-a pus pentru a mai câştiga timp sau încearcă să citească interlocutorul pentru a înțelege dacă acesta îl crede sau nu. Cei mai predispuși la minciună sunt cei care trăiesc într-o lume ireală, cu o structură psihică inflexibilă, care nu admit decât perfecțiunea.