de Irina Ţolea şi Adrian Pătrăuceanu
În urma restricțiilor globale impuse de pandemia COVID-19, o serie de instituții culturale își deschid virtual porțile pentru a satisface, în siguranță, nevoia de comunicare prin cultură a românilor și nu numai. În continuare vă prezentăm câteva dintre ofertele de care publicul autohton poate beneficia gratuit, online, în următoarea perioadă.
Stagiune lirică online la Opera din Cluj
Opera Națională din Cluj lansează o invitație specială iubitorilor genului liric. Opera clujeană difuzează gratuit cele mai îndrăgite spectacole din arhiva sa, reprezentații programate astfel: 3 aprilie - „Madama Butterfly”, de G. Puccini; 7 aprilie - baletul „Lacul lebedelor”, de P.I. Ceaikovski; 10 aprilie - „Turandot”, de G. Puccini; 14 aprilie - „Boema”, de G. Puccini; 17 aprilie - „Reqviem” de V. Verdi; 21 aprilie - „Rigoletto”, de G. Verdi. Înregistrările sunt transmise online pe site-ul www.operacluj.ro, începând cu ora 18:00, fiind accesibile timp de 20 de ore de la momentul postării.
Spectacole pentru copii, accesibile de acasă
Micii spectatori pot viziona gratuit, în siguranța căminului, online pe pagina de Facebook a Teatrului Țăndărică din București spectacolele: „Tom Degețel”, pe 2 aprilie, de la ora 12:00 și 18:00; „Ridichea Uriașă”, pe 3 aprilie, de la ora 12:00 și 18:00; „Punguța cu doi bani”, pe 4 aprilie, de la ora 11:00 și 13:00; „Dănilă Prepeleac”, pe 5 aprilie, de la ora 11:00 și 13:00; „Povestea Porcului”, pe 6 aprilie, de la ora 12:00 și 18:00, şi piesa „Prințesa și Broscoiul”, pe 7 aprilie, de la ora 12:00 și 18:00.
Biblioteca virtuală de la Humanitas
Editura Humanitas pune la dispoziția pasionaților de literatură, de toate vârstele, o Bibliotecă virtuală, ce reunește în format PDF volume din colecțiile: ficțiune, memorialistică, religie, carte pentru copii și multe altele. De pe pagina editurii Humanitas puteți descărca și lectura gratuit o serie de titluri între care amintim: „Scrisori către fiul meu”, de Gabriel Liiceanu, volum apărut în 2020; volumul „Din viața familiei Ion C. Brătianu 1821-1891”, de Sabina Cantacuzino, fiica cea mare a lui Ion C. Brătianu; „Cele mai frumoase pagini de înțelepciune biblică”, texte traduse din ebraică şi greacă veche de Monica Broşteanu şi Francisca Băltăceanu, dar și volumele pentru copii: „Aventurile baronului Münchhausen”, de Gottfried August Bürger, „Alice în Ţara Minunilor”, de Lewis Carroll, ori „Amintiri din copilărie”, de Ion Creangă; volumele de istorie și memorialistică: „Țara pe care o iubesc - Memorii din exil”, purtând semnătura Reginei Maria a României, ori „Regele Carol I al României”, de Paul Lindenberg.
„Colecție de Aur” difuzată gratuit de Teatrul Bolshoi din Moscova
Una dintre cele mai prestigioase scene ale lumii a decis să ofere fanilor o „Colecție de Aur” cuprinzând cele mai cunoscute spectacole de operă și balet, reprezentații ce pot fi vizionate gratuit, live, pe canalul de YouTube al Teatrului Bolshoi, din Moscova. Următoarele reprezentații incluse în program sunt: pe 4 aprilie - baletul „Marco Spada”; 7 aprilie - opera „Boris Godunov”, de Modest Petrovici Musorgski; 10 aprilie - Baletul „Spărgătorul de nuci” de P.I. Ceaikovski. Spectacolele sunt transmise începând cu ora 19:00.
Înregistrări de excepție oferite de Metropolitan Opera
Metropolitan Opera din New York difuzează, de asemenea, live pe site-ul său o colecție de înregistrări ale unor spectacole remarcabile, lansate în ultimii 14 ani, cu protagoniști de excepție. Următoarele producții pot fi urmărite astfel: 3 aprilie - „Pescuitorii de Perle”, de Georges Bizet; 4 aprilie - „Machbeth”, de G. Verdi; 5 aprilie - „Norma”, de V. Bellini. Spectacolele sunt difuzate la datele amintite începând cu ora 19:30, fiind disponibile 23 de ore.
Muzeele românești, vizitate virtual
De asemenea, amintim tuturor iubitorilor de artă că pot descoperi o serie de colecții de excepție accesând paginile de internet a numeroase muzee din România. Puteți vizita, cu ajutorul unor tururi virtuale: Muzeul Național de Istorie a României din Bucu- rești; Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”; Muzeul Național de Artă al României din Capitală; Observatorul Astronomic - Institutul Astronomic al Academiei Române din Capitală; Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia; Casa Memorială „Panait Istrati”, din Brăila; Casa Memorială „Ion Creangă”, din Humulești; Muzeul Unirii, din Iași; Castelul Corvinilor, din Hunedoara, ori Complexul Național Muzeal „Astra”, din Sibiu.