de Sorin Dumitrescu şi Daniel Alexandrescu
Într-un interviu incendiar acordat Revistei Institutului din Varşovia (The Warsaw Institute Review), jurnalistul polonez Hanna Shen (stabilit în Taiwan), acuză Beijingul că a ascuns iniţial epidemia de coronavirus, la fel cum au făcut sovieticii în 1986 (la Cernobîl), nevorbind deloc lumii, la început, despre accidentul nuclear.
Primul caz a fost raportat la 17 noiembrie 2019
Datorită ziarului din Hong Kong „South China Morning Post”, se știe că primul caz al bolii Covid-19 a fost raportat în Wuhan încă din 17 noiembrie 2019. Cu toate acestea, autoritățile orașului au așteptat până au luat prima reacție - la 31 decembrie 2019, când a fost închisă o piață de fructe de mare din Wuhan, prezentată drept epicentrul epidemiei. Dar afirmația că această piață a fost sursa infecției a fost repede respinsă. Astăzi, se spune că prima persoană infectată cu virusul ar fi putut avea contact cu un liliac sau cu un pangolin. Există, de asemenea, persoane care susțin că virusul ar fi fost creat într-un laborator din Wuhan, unul dintre cele mai moderne astfel de laboratoare din lume, unde sunt testați agenți patogeni precum SARS sau virusul Ebola.
Serviciile secrete britanice susţin că virusul a fost difuzat de un angajat al laboratorului din Wuhan, infectat cu sânge de la animale
Între timp Serviciile secrete britanice au informat Comitetul de urgenţă de pe lângă primul ministru Boris Johnson asupra faptului că deţin informaţii conform cărora virusul ar fi fost scăpat din laboratorul de specialitate de la Wuhan, situat destul de aproape de piaţa unde s-u infectat vânzătorii. Acest lucru a fost posibil deoarece un angajat sau mai mulţi ai laboratorului au luat pe haine şi pe mâini sânge infectat de la animalele cu care făceau experienţe şi mutaţii genetice şi nerealizând pericolul de contagiune au răspândit virusul în piaţă când au mers să îşi cumpere pentru acasă anumite produse. După ce piața din Wuhan a fost închisă, la 31 decembrie 2019, Beijingul a transmis Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) informații despre cazuri ale „unei boli necunoscute, fără niciun indiciu că s-ar răs- pândi de la o persoană la alta”. Această versiune a fost repetată de OMS într-o declarație din 14 ianuarie 2020, chiar dacă autoritățile taiwaneze au transmis deja informații (provenite de la personalul medical din China) către OMS, la 31 decembrie 2019, precum că virusul s-ar putea răspândi între oameni. Cu toate acestea, OMS a ignorat acest mesaj. La 13 ianuarie 2020, primul caz cunoscut de COVID-19 a fost diagnosticat în afara Chinei, în Thailanda. De atunci, virusul s-a răspândit în alte țări din lume. Din păcate, OMS a avut nevoie de aproape două luni pentru a anunța că infecția cu acest nou coronavirus este o pandemie.
Chinezii au schimbat placa la 29 ianuarie
Schimbarea chineză în abordarea virusului s-a produs la 20 ianuarie 2020, după discursul președintelui Partidului Comunist din China, Xi Jinping. El a anunțat că este „extrem de esențial” luarea tuturor măsurilor posibile pentru combaterea noului coronavirus. Abia atunci factorii de decizie chinezi și mass-media, controlate de Partidul Comunist Chinez, au început să alarmeze cetățenii chinezi și lumea cu privire la creșterea rapidă a numărului de persoane infectate. La 23 ianuarie 2020, orașul Wuhan a fost închis și, cu timpul, și alte orașe din provincia Hubei. În ciuda acestor măsuri, până la 29 ianuarie 2020, virusul s-a răspândit deja în China.
Importanţa Anului Nou Lunar
Trebuie să ne amintim că a fost perioada Anului Nou Lunar, atunci când, în fiecare an, sute de milioane de chinezi se întorc la casele și familiile lor, deseori în provincii îndepărtate. Este o perioadă a migrației umane pe o scară nevăzută în alte părți ale lumii. Acest lucru a contribuit cu siguranță la răspândirea virusului. Astăzi, versiunea oficială a autorităților comuniste chineze spune că China s-a ocupat de epidemie. La 25 martie 2020, blocajul provinciei Hubei a fost încheiat. Orașul Wuhan este o excepție, deoarece a fost deschis pe 8 aprilie. Cu toate acestea, este greu de crezut că situația a fost pe deplin rezolvată. De asemenea, este dificil să ai încredere în datele despre numărul actual de persoane infectate și morți raportate de factorii de decizie chinezi. Documente care au ajuns la jurnaliști arată că datele oficiale din provincia Shandong cu privire la numărul de persoane infectate au fost subestimate chiar de 52 de ori. Alte surse arată că datele din întreaga țară au fost subestimate de 5 până la 10 ori. Acest lucru este confirmat de personalul medical și de lucrătorii crematoriilor din China.
Primarul oraşului Wuhan a trebuit să aștepte acordul autorităților centrale pentru a dezvălui focarul
Comportamentul autorităților comuniste chineze este foarte similar cu cel al comuniștilor sovietici în timpul tragediei de la Cernobîl din 26 aprilie 1986. La început, autoritățile URSS-ului nu au recunoscut accidentul nuclear și doar dovezi fizice le-au obligat să dezvăluie ulterior adevărul. Autoritățile comuniste din China au acționat în același mod în cazul focarului iniţial de coronavirus. Încă de la început, opinia publică mondială a fost dezinformată. La sfârșitul lunii ianuarie, într-un interviu acordat postului CCTV, primarul orașului Wuhan, Zhou Xianwang, a declarat că, după ce a primit informațiile, în calitate de oficial local, a trebuit să aștepte acordul autorităților centrale pentru a le dezvălui. Deci, cu siguranță că începând cu decembrie 2019, autoritățile Wuhan au informat autoritățile centrale ale Chinei comuniste că a apărut un virus fără precedent. Dar, Beijingul nu a reacţionat. Și, într-adevăr, la acea dată, autoritățile locale s-au concentrat mai mult pe pregătirile pentru reuniunea autorităților regionale ale Partidului Comunist Chinez, care a avut loc la Wuhan în perioada 11-17 ianuarie 2020. Pentru a nu strica atmosfera din timpul ședinței comuniste, s-a spus că nu există cazuri noi de infecție, ceea ce era o minciună evidentă.
Lipsa de măsuri a Chinei a dus la situaţia existentă acum în lume
China a început să ia măsuri serioase abia după 20 ianuarie 2020. Dacă autorităţile chineze ar fi introdus metode similare cu o săptămână mai devreme, acum ar fi fost cu 66% mai puține cazuri. O reacție mai rapidă cu două săptămâni mai devreme ar fi putut însemna până la 86% mai puține cazuri, iar cu trei săptămâni înainte ar fi însemnat acum 95% mai puțini pacienți cu COVID-19. Aceasta arată că acum nu am mai fi avut o pandemie la scară globală. Toți cei care au încercat să tragă un semnal de alarmă, inclusiv medicii „semnalizatori” din Wuhan, au fost apoi persecutați. Acest lucru s-a întâmplat cu doctor Li Wenliang, care, împreună cu alți şapte medici, au avertizat în decembrie 2019 despre epidemia de coronavirus. Doctor Li a fost reținut de două ori din acest motiv. De asemenea, a fost obligat să semneze un document în care a recunoscut că răspândește zvonuri false. După toate acestea, Li s-a întors la muncă în spital și a murit din cauza infecției cu coronavirus. Preşedintele chinez Xi s-a gândit că introducerea restricțiilor la călătorie în timpul Anului Nou Lunar ar fi provocat nemulțumiri sociale, ceea ce ar fi slăbit și mai mult poziția sa în cadrul Partidului Comunist Chinez. Dar acum, propaganda comunistă construiește imaginea lui Xi Jinping, ca un lider eroic care combate pandemia. Astăzi, mass-media oficială și politicienii comuniști se laudă că lupta cu coronavirusului s-a încheiat cu un mare succes, datorită efortului unit al întregii națiuni chineze. Acest mesaj urmărește să asigure poporul chinez că numai unirea sub conducerea președintelui Xi și a Partidului Comunist Chinez poate garanta succesul Chinei.