de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu
Pentru orice musulman, Kaaba, un vechi sanctuar în Mecca, reprezintă modestia înaintea lui Allah și locul de unde izvorăște hrana spirituală a întregii lumi. Deși este o construcție simplă și nepretențioasă din punct de vedere arhitectural, Kaaba adăpostește Piatra Neagră, cea mai mare comoară a Islamului.
Sanctuarul a fost ridicat la porunca lui Allah
Potrivit istoriei, Kaaba a fost locul sacru al popoarelor Arabiei, cu mult înainte de apariția musulmanilor. Deși nu se cunoaște cu exactitate momentul construcției, se crede că sanctuarul a fost ridicat pe fundații vechi de însuși profetul Ibrahim (n.r. - cunoscut ca şi Avraam) și fiul său, Islamil, la porunca lui Allah, lângă izvorul cu apă vie Zam-Zam. De altfel, Kabba transmite următorul mesaj: „Oricât s-ar strădui fiii lui Adam să-L adore fără de cusur pe Allah, nu vor putea reuși. De aceea, ei trebuie să-și accepte incapacitatea de-L adora pe El așa cum trebuie”. Kaaba este o structură cubică, ale cărei colţuri indică părţile lumii. Astfel colţul nordic se numeşte irakian, cel vestic sirian, cel estic de piatră, iar cel sudic al Yemenului. Se spune însă că în trecut arhitectura sa amintea de forma unei inimi. Acesta este motivul pentru care musulmanii cred că atât inima pământului, cât și inima omului este Kaaba.
Ușa este făcută din aur pur și cântărește 286 de kilograme
Sanctuarul nu a fost așezat însă pe partea cea mai înaltă din Mecca, ci pe locul cel mai de jos. Reconstruit de mai multe ori, ultima fundație din 1629 a fost pusă în conformitate cu planul lui Avraam. Trei coloane susțin acoperișul pe interior și sunt acoperite cu decorațiuni aurii, în timp ce lămpi din aur și din argint sunt suspendate de tavan. În anul 1976, interiorul Kaaba a fost decorat cu motive geometrice din aur și inscripționat cu versete din Coran. Mai mult, partea superioară a pereților interiori este acoperită cu o pânză verde, decorată cu aur și versete coranice. Cât privește ușa sanctuarului, se spune că este realizată din aur pur și cântărește 286 de kilograme.
Relicva musulmană a fost adusă din Grădina Raiului
Piatra Neagră din Kaaba, spune tradiția, datează din perioada lui Adam și Eva și ar fi fost adusă chiar din Grădina Raiului. Potrivit legendei, piatra, care la origine a fost albă, a fost oferită Patriarhului Abraham, considerat „tatăl arabilor” de însuși Dumnezeu, drept răsplată pentru statornicia sa, acesta rezistând ademenirilor demonilor când trecea prin văile de pe Hedjaz. Pentru a păstra așa cum se cuvine darul Domnului, Abraham ar fi ridicat un monument cubic, unde a așezat piatra. Imediat vestea s-a răspândit, iar arabii au început să vină să sărute piatra, pentru a-și arăta credința, aceasta având darul de a le lua păcatele. În timp, după câte păcate a absorbit, aceasta a devenit neagră…
Kaaba este deschisă de două ori pe an, pentru ceremonia de „curățare kaaba“, înainte de începerea Ramadamului, și cu aproximativ 15 zile înainte de începerea pelerinajului anual
Aducătoare de noroc, emană o aromă puternică
Piatra, care se află într-unul dintre colțurile Kaabei și emană o aromă puternică, include patru bucăți unite, iar marginile ei sunt îmbrăcate într-o ramă de argint, a cărei strălucire albă, potrivit navigatorului arab din Evul Mediu, Ibn Jubayr, „este umbrită de strălucirea neagră a pietrei şi de licărirea suprafeţei ei lustruite. (…) Pe partea dreaptă a acelei suprafeţe a pietrei unde nu se observă că este alcătuită din fragmente (…), se vede un punctişor alb, care străluceşte ca un vis. Legenda spune că, dacă priveşti mai mult la el, îţi îmbunătăţeşte vederea…”. În timpul wahabbiţilor, se spune că Piatra Neagră a fost sfărâmată şi aruncată, dar adoratorii ei au adunat fragmentele şi le-au pus la loc, încercuind-o cu un brâu de argint. Din acel moment, este păzită cu grijă și nu oricui îi este permis să se apropie de piatra aducătoare de noroc.