de Irina Ţolea şi Florica Pintea
Deși tradițional în lunile de vară teatrele își închid porțile, încurajate de vremea frumoasă o serie de instituții de cultură, până acum nevoite să nu mai ridice cortina în sălile de spectacol, revin în fața publicului prin stagiuni estivale. Nu sunt puține teatrele care au ales să-și construiască o scenă proprie în aer liber ori să programeze spectacole găzduite în alte locații pentru a rămâne în apropierea spectatorilor. Vă invităm să aflați în continuare noile oferte din agenda culturală programate de instituțiile autohtone în această săptămână.
„Două pe față, două pe dos”, pe acoperișul Naționalului bucureștean
La Sala Amfiteatru de pe acoperișul Teatrului Național din București puteți viziona la 9 iulie, de la ora 21:00, spectacolul „Două pe față, două pe dos”, de Theresa Rebeck, o originală descriere a societății actuale și a modului în care femeile reușesc să facă față provocărilor de tot felul. Textul scriitoarei americane spune povestea a cinci prietene din New York, trecute de prima tinerețe, care se reunesc odată pe săptămână pentru a tricota împreună. Hobby-ul este doar un pretext pentru o formulă de psihoterapie de grup între prietene în care fiecare își descarcă povara existențială. Pe măsură ce tricotajele se însăilează, viețile personajelor se deșiră și între andrelele ascuțite ale dialogurilor sunt prinse și descurcate probleme precum pierderea locului de muncă, neînțelegerile conjugale, adulterul, singurătatea ori criza de identitate. Comedia ascunde sub dialoguri spumoase o serie de realități dure ale vremurilor noastre, iar textul oferă partituri generoase protagoniștilor: Lamia Beligan, Marius Bodochi, Raluca Petra, Costina Cheyrouze, Brândușa Mirea și Tomi Cristin.
Teatrul Nottara debutează cu producția „Citadela”
După o lungă pauză Teatrul Nottara din Capitală readuce în fața publicului bucureștean producțiile de succes din repertoriul său, grupate într-o stagiune estivală ale cărei reprezentații vor fi găzduite în această vară de mai multe spații în aer liber precum: Teatrul de Vară din Herăstrău, Curtea Muzeului Naţional de Artă al României, Terasa Teatrului Ţăndărică sau curtea Televiziunii Române. Prima producție prezentată în cadrul programului estival este „Citadela”, după George Brant, un one-woman-show având-o ca protagonistă pe Isabela Neamțu. „Citadela” spune povestea femeilor-pilot din România, de la temerarele care au zburat în timpul Primului Război Mondial, la Escadrila Albă, şi ajungând la femeile-ofițer de azi, care pilotează MIG 21. Primele reprezentații ale spectacolului vor avea loc la 9, 16 și 23 iulie, de la ora 21:00, la Terasa Teatrului Țăndărică din București.
„Grădina cu filme” și-a redeschis porțile pentru bucureșteni
Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Capitalei - CREART a redeschis „Grădina cu filme”, din Piața Lahovari, astfel încât în luna lui Cuptor bucureștenii au ocazia să petreacă seri inedite vizionând proiecții de lung metraje, filme documentare, spectacole de teatru, improvizație, stand-up și concerte. Astfel, în această săptămână, la 9 iulie puteți viziona, începând cu ora 21:00, comedia „Un pistol în fiecare mână”, în regia lui Cesc Gay, film difuzat în cadrul proiectului „Seara Filmului European”. De asemenea, la 10 iulie, de la ora 20:00, artistul Alex Ștefănescu susține un concert în „Grădina cu filme”, iar a doua zi, de la ora 21:00, trupa „iELLE”, singurul grup feminin de improvizație din România, susține primul său spectacol în această locație. Weekend-ul se încheie la 12 iulie cu o „Seară a Documentarului Muzical”, de la ora 21:00, fiind difuzat filmul „Ultimul Vals”, în regia lui Martin Scorsese.
Spectacole lirice în Curtea Operei din Brașov
Echipa Operei Naționale din Brașov a decis să rămână alături de public în această vară și, cu sprijinul Primăriei Brașov, a reușit să creeze un inedit spațiu de spectacole în aer liber. În această săptămână, la scena din curtea Operei din Brașov puteți urmări: la 9 iulie, de la ora 19:00, spectacolul „Bun găsit Domnule Mozart!”, un recital vocal-instrumental avându-i ca protagoniști pe soliștii: Maria Catrina, Aurelia Florian, Corina Klein, Valentina Mărgăraș, Anda Pop, Cristina Radu, Lăcrămioara Schuller, Cristina Roșu, Lorand Cristian, Valentin Marele, Ștefan Schuller, alături de Orchestra de Cameră a Operei. De asemenea, la 11 iulie, de la ora 19:00, soliștii și Ansamblul de Balet al Operei susțin o „Seară de Balet” cu momente inedite realizate sub coordonarea coregrafilor Ramona Mezei și Alexandru Fotescu. La 12 iulie, de la ora 18:00, și la 15 iulie, de la ora 11:00, este programat spectacolul „Frumoasa din pădurea adormită”, o producție pentru copii de Silvia Kerim și Marius Țeicu, în regia lui Attila Török.
Teatrul „Ion Dacian” se deschide cu „Senin pe cerul... Operetei”
Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian”, din Capitală, și-a amenajat o scenă în aer liber chiar în fața instituției și o va inaugura odată cu lansarea stagiunii estivale intitulate „Senin pe cerul... Operetei”. Prima reprezentație este „Opereta, de la Viena la Budapesta”, o călătorie prin fermecătorul univers muzical în care soliștii Teatrului „Ion Dacian” îi vor purta pe spectatori interpretând arii și duete din operete celebre. Spectacolul are loc la 11 iulie, de la ora 20:00. De asemenea, la 12 iulie, de la aceeași oră, puteți vedea spectacolul „Povestirile lui... Offenbach”, un elogiu muzical adus părintelui operetei modern. În cadrul stagiunii estivale Teatrul de Operetă „Ion Dacian” va programa spectacole în fiecare weekend.
Poveștile revin pe scena Teatrului „Ion Creangă”, în „VăraTIC: Miniteatru în Amfiteatru”
Teatrul „Ion Creangă” revine în fața publicului său cu cele mai frumoase spectacole reunite în cadrul stagiunii în aer liber „VăraTIC: Miniteatru în Amfiteatru”. Până în luna septembrie spectacolele vor avea loc la fiecare sfârșit de săptămână (câte două reprezentații pe zi) în spațiul primitor și colorat din Grădina Casei Eliad (Bd. Mircea Vodă nr. 5). Primul spectacol programat este „Punguța cu doi bani”, după celebra poveste a lui Ion Creangă, ce va avea loc la 11 iulie, de la ora 10:00 și 19:00. A doua zi, la aceleași ore, puteți viziona „Pernuța somnoroasă”, un spectacol de Carmen Palcu și Voicu Hetel, care dezvăluie lumea fantastică a visului, dar și ingenioasele moduri de joacă pe care cei mici le născocesc înainte de culcare.