de Călin Popa şi Adrian Barna
În anul 1955 pornea la drum Cartea Recordurilor, care înregistrează an de an performanțe omenești de toate genurile și din toate domeniile de activitate. De-a lungul timpului au rămas, însă, și recorduri care nu au putut fi egalate până în prezent.
Cei mai înalți oameni
Există o sumedenie de oameni foarte înalți, iar alții de-a dreptul giganți, dar recordul neegalat îl deține americanul Robert Wadlow. Născut din părinți de înălțime normală, el însuși un bebeluș care nu ieșea cu nimic în evidență din această perspectivă, a ajuns să stea deasupra tuturor semenilor săi, la o înălțime de 2,72 metri. Din păcate, a trăit doar 22 de ani, dar un alt om mai înalt nu s-a mai ivit pe lume după moartea sa, în anul 1940. În 1982 înceta din viață, la doar 17 ani, chinezoaica Zeng Jinlian. De la vârsta de 4 luni a început să crească nefiresc, iar în momentul decesului avea 2,48 metri înălțime.
Un parter de 600.000 de metri pătrați
Parterul Pentagonului are 600.000 de metri pătrați, din care 340.000 de metri pătrați sunt birouri, ceea ce face din acest simbol arhitectonic mondial cea mai mare clădire de birouri din lume. Recordul a fost înregistrat în anul 1995 și încă rezistă. Peste 26.000 de oameni lucrează în această incintă impresionantă, în spații legate de aproape 30 de kilometri de coridoare. Clădirea în ansamblu ocupă 116.000 de metri pătrați, cu o curte interioară de 21.000 de metri pătrați.
John D. Rockefeller și averea sa imensă
În 2020, cel mai bogat om al lumii, Jeff Bezos, are o avere de 147 de miliarde de dolari, cu care s-ar putea cumpăra de mii de ori cam tot ce vinde retailerul gigant pe care l-a creat. Poate părea impresionantă, dar performanța lui Bezos nu suportă comparație cu o avere care se făcea cu aproape un secol în urmă de un vizionar al petrolului, John D. Rockefeller. În anul 1913, averea sa personală era de 900 de milioane de dolari. Calculând sporul înregistrat până la moartea sa, în anul 1937, și inflația, rezultă un record de 418 miliarde de dolari în valoare actuală. În anul 2006, „Forbes” îl declara pe cel care în timpul vieții controla 90% din producția de petrol a SUA cea mai bogată persoană din istoria documentată a lumii.
„Pe aripile vântului” și cele 215 milioane de bilete vândute
Lumea filmului se întrece în recorduri de încasări, „Răzbunătorii” surclasând „Avatar” și tot așa, aproape an după an. Cu atât mai remarcabil este recordul unui film care avea premiera în anul 1939 - clasicul „Pe aripile vântului”. Povestea iubirilor unei sudiste răsfățate care își vede lumea prăbușindu-se în Războiul Civil din SUA a câștigat zece Premii Oscar și a fost atât de populară, încât sălile de cinematograf în care a rulat au vândut 215 milioane de bilete, ceea ce s-ar dovedi dificil chiar și în zilele noastre („Avatar” a vândut 78 de milioane de bilete). Mai mult, „Pe aripile vântului” deține de peste șapte decenii recordul de încasări: cei 402 milioane de dolari pe care i-a adunat după lansare sunt echivalentul a nu mai puțin de 3,5 miliarde de dolari în anul 2020 („Răzbunătorii. Sfârșitul jocului”, deținătorul recordului curent, a adunat 2,7 miliarde de dolari).
Zece metri de… unghii
Timp de 66 de ani, indianul Shridhar Chillal nu și-a tăiat unghiile, iar rezultatul a fost, desigur, un record. Omul avea 14 ani când a fost admonestat de profesoara sa și a refuzat să-și mai taie unghiile până când acestea au ajuns la 909,6 centimetri. Deși a rămas foarte mândru de „podoaba” sa, aceasta nu a fost tocmai o binecuvântare: indianul și-a văzut degetele desfigurate de greutatea keratinei care i se tot lungea, apoi nu a mai putut să-și folosească mâna stângă, iar daunele provocate nervilor de aceste unghii imense au generat surzenia posesorului ciudatei „podoabe”. În final, Chillal și-a tăiat unghiile, dar recordul a rămas.
Trăsnit de șapte ori
Șansele ca o persoană să fie lovită de fulger sunt de regulă de 1 la 15.000, iar posibilitatea ca acest lucru să i se întâmple de două ori aceluiași om sunt infime. Dar există o excepție de record mondial: Roy C. Sullivan a fost trăsnit de nu mai puțin de șapte ori, între 1942 și 1977. Incredibilele episoade i-au adus supranumele de „conductorul uman de fulger” și, date fiind statisticile, este foarte posibil ca acest record să nu fie egalat generații de acum încolo. Sullivan nu doar a supraviețuit, dar urmările pot fi considerate chiar minore dată fiind gravitatea incidentelor - omul a pierdut o unghie de la un picior, sprâncenele, i-a fost ars părul de pe piept, abdomen și glezne și i-a luat foc podoaba capilară de două ori. S-a sinucis în 1983, după… o decepție amoroasă.
Uriașul de 635 de kilograme
Este puțin probabil că Jon Brower Minnoch și-a dorit să dețină recordul care a fost alăturat numelui său, dar a rămas până astăzi cel mai gras om care a trăit vreodată. La vârsta de 12 ani avea deja 133 de kilograme, iar la 22 de ani, pe înălțimea de 1,85 metri, stăteau 230 de kilograme. Când a ajuns la 635 de kilograme și era limpede că această greutate îi va scurta viața, s-a pus pe slăbit și era cât pe ce să stabilească un record și pe această direcție - a dat jos 419 kilograme, situându-se pe locul al doilea în lume. Organismul său nu a putut suporta aceste șocuri și, la doi ani după teribila cură de slăbire, s-a stins din viață. Încă avea 262 de kilograme.
Supraviețuitor la Hiroshima și Nagasaki
Un record care probabil nu va fi egalat prea curând, poate chiar niciodată, este cel al japonezului Tsutomu Yamaguchi, care se afla la Hiroshima într-o călătorie de afaceri în momentul în care cădea bomba atomică ce a ucis pe loc sau în scurt timp peste 100.000 de locuitori ai orașului. Yamaguchi a scăpat cu viață din locul transformat în iad în fracțiune de secundă și primul gând a fost să fugă acasă; la Nagasaki. A ajuns exact în momentul în care bomba atomică numită „Fat Boy” distrugea și acest oraș, curmând alte zeci de mii de vieți. Dar Tsutomu Yamaguchi „ a avut zile”, cum se spune în popor; japonezul a supraviețuit războiului și a trăit până la 93 de ani, fiind poate singurul om care văzuse cu ochii săi cele două bombardamente de tristă amintire.