de Irina Ţolea şi Adrian Barna
Stagiunea de toamnă în contextul pandemiei debutează în condiții asemănătoare începutului de an școlar: este marcată de temeri, rigori epidemiologice și susținută după scenarii diferite, evenimentele culturale desfășurându-se atât în formula online, în aer liber, cât mai permit condițiile meteo, dar și în sala de spectacol, respectând reguli stricte de ambele părți ale scenei. Eforturile depuse pentru a întreține relația artist-public se reflectă prin varietatea de producții lansate în întreaga țară. În continuare vă propunem câteva evenimente care se disting în agenda culturală a săptămânii.
Rodica Popescu Bitănescu, soacră senzațională în „Micul Infern”, la TNB
Teatrul Național din București a redeschis în această săptămână stagiunea în trei săli de spectacol, cu reguli stricte de acces și vizionare. Între primele titluri programate în acest week-end vă recomandăm două producții de excepție. La 18 și 19 septembrie, de la ora 19:00, la Sala Mare, se joacă „Micul Infern”, de Mircea Ștefănescu, o comedie despre căsnicie, despre depășirea ingenioasă a conflictelor, un remarcabil manual de rezistență a unui cuplu în viața de familie. Succesul spectacolului este garantat de o distribuție aleasă, între protagoniști numărându-se: Rodica Popescu Bitănescu, Ilinca Goia, Iuliana Moise, Liviu Lucaci și Marius Rizea. De asemenea, la 19 septembrie, de la ora 19:30, la Sala Studio, este programat spectacolul „Bârfe, zvonuri și minciuni”, de Neil Simon, o comedie polițistă ce pornește de la un deces bizar petrecut în casa unui politician influent. Criza generează reacții neașteptate, răsturnările de situație se țin lanț iar protagoniștii, o echipă de elită alcătuită din: Monica Davidescu, Marius Bodochi, Cecilia Barbora, Silviu Biriș, Armand Calota, Victoria Dicu și Dorin Andone, dezvăluie publicului cum se croiesc zvonurile, cum se lansează bârfele și cum se minte cu ștaif în înalta societate.
„Cum să pierzi totul într-o zi”, peripețiile săracului om bogat la Grădina Herăstrău
Ce faci când toată liniștea familiei, siguranța si confortul câștigate într-o viață de muncă se duc pe Apa Sâmbetei într-o singură zi? Răspunsul îl puteți afla urmărind spectacolul „Cum să pierzi totul într-o zi”, de Claude Magnier, programat la 18 septembrie, de la ora 20:00, în Grădina de Vară Herăstrău, din Capitală. Comedia efervescentă regizată de Răzvan Oprea vă introduce în viața unui bogat industriaș, teribil de zgârcit, care află cu stupoare că toate conturile i-au fost golite de un angajat, fata lui este însărcinată și în plus are un copil din flori. Toată acțiunea se petrece într-un ritm amețitor, gagurile și răsturnările de situație domină scena conducând povestea către un final neașteptat. Piesa se bucură de interpretarea unei echipe de specialiști ai umorului, în rolurile senzaționale fiind distribuiți: Silviu Biriș, Magda Catone, Ozana Barabancea, Victor Vurtejanu și Radița Roșu.
„Trei”, o sugestie discretă de abordare a pandemiei, pe scena naționalului ieșean
Teatrul Național din Iași continuă stagiunea în aer liber și prezintă la 18, 19 și 20 septembrie, de la ora 20:00, la scena din parcul instituției, spectacolul „Trei”, după „Trei pe un balansoar”, de Luigi Lunari. Un context ciudat aduce laolaltă personaje cu personalități atipice, provenite din medii diferite, care ajung să-și confrunte spaimele, concepțiile despre viață, credință și destin. Comedia scrisă în 1990 are un impact spectaculos în zilele noastre, în contextul pandemiei, protagoniștii (Constantin Pușcașu, Teodor Corban, Ionuț Cornilă și Ștefi Sandu) adaptând cu naturalețe tensiunile și reacțiile personajelor la trăirile specifice crizei actuale. Regizorul Teodor Corban a adăugat inspirat textului prăpăstoșenia genetică românească, iar spectacolul sugerează discret, cu umor, că viața trebuie trăită frumos, ocolind influențele negative și agenda de scenarii propuse de media.
„Ave Maria”, proiect al Corului Madrigal la Amfiteatrul „Mihai Eminescu” din Capitală
Corul Madrigal revine pe scenă în acest week-end într-un eveniment complex care îmbină inspirat muzica, imaginea și arta dramatică. La 19 septembrie, de la ora 19:00, la Amfiteatrul „Mihai Eminescu” din Capitală este programat spectacolul „Ave Maria”, în care soliștii renumitului ansamblu coordonat de Anna Ungureanu vă propun o întâlnire inedită cu partituri din registrul spiritual, piese clasice de inspirație renascentistă și bizantin-ortodoxă. Invitat special în acest proiect, Marius Manole interpretează magistral o selecție de psalmi, iar micii artiști ai ansamblului Young Beats - Cantus Mundi, coordonat de muzicianul Zoli Toth, vor oferi un recital inedit de percuție. Parte din acest proiect autentic este și expoziția de fotografie „Via Dolorosa”, ale cărei lucrări vor fi prezentate pe esplanada Amfiteatrului și în proiecții video spectaculoase.
„Jazz in the Park”, ediție de toamnă în Parcul Etnografic din Cluj
Vești bune pentru iubitorii de jazz: deși cea de-a 8-a ediție a Festivalului „Jazz in the Park”, a fost amânată pentru anul viitor din cauza pandemiei, Clujul va găzdui totuși o sesiune de toamnă, mai mica, dar animată și plină de culoare, într-o locație inedită. Concertele vor avea loc între 18 și 20 septembrie, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, din Cluj-Napoca, începând cu ora 17:00, și vor reuni pe scenă vedete precum: Teodora Brody Enache, Damian Drăghici Etnic Jazz Band, Jazzy BIT, Julian M, Diana Săveanu, Moss Farai & Alin Bittel. Pe lângă concerte cei prezenți vor avea parte de târguri de obiecte vintage, un târg special de viniluri, o zonă de expoziții, dar și un spațiu dedicat iubitorilor instrumentelor de percuție.