de Irina Ţolea şi Florica Pintea
În căutarea normalității artiștii și instituțiile de cultură vin cu noi oferte către spectatori. Pe scenele din țară revin spectacolele îndrăgite de public, se lansează premiere și concerte inedite. Mai mult, în spațiul cultural autohton apar manifestări de solidaritate între companiile de stat și cele private, inițiative menite să resusciteze producția teatrală afectată de criza actuală. În continuare revista „Taifasuri” vă propune câteva evenimente reprezentative din agenda culturală a săptămânii.
Solidaritate: „Nottara” împarte scena cu teatrele independente
În premieră Teatrul Nottara din Capitală lansează proiectul cultural „NottDependent”, având ca principal scop susținerea producțiilor și artiștilor independenți în criza creată de pandemie. Până la sfârșitul anului, alături de propriile spectacole, Teatrul Nottara va găzdui producții ale companiilor independente. În cadrul acestui proiect la 1 octombrie Teatrul Arte dell’Anima prezintă piesa „Lucruri pe care le știu ca fiind adevărate”, un spectacol antrenant despre valori, maturizare și dragoste, avându-i ca protagoniști pe: Irina Noapteș, Adelina Toma, Vlad Lință, Anca Bejan și Dorin Enache. De asemenea, la 7 octombrie, Teatrul de Artă prezintă comedia romantică „Șase lecții de dans în șase săptămâni”, care surprinde evoluția relației dintre o văduvă temperamentală (Victoria Cociaș) și un entuziast coregraf italian (George Constantinescu). Traversând etape și emoții în pași de dans, (coregrafia este semnată de Mihai Petre), cei doi ajung să împărtășească o prietenie sinceră care le va schimba viața. Reprezentațiile au loc la Sala „Horia Lovinescu”, de la ora 19:00.
„Legends”: hiturile Metallica, Depeche Mode și Guns N’ Roses, interpretate la flaut și vibrafon
Piesele celebrelor trupe rock Led Zeppelin, Metallica, Iron Maiden, Aerosmith, Nirvana, Depeche Mode, Deep Purple sau Guns N’ Roses vor răsuna într-o formulă aparte în cadrul concertului „Legends”, programat la 1 octombrie, de la ora 19:00, în „Bastionul Țesătorilor” din Brașov. Muzicienii Matei Ioachimescu, Irina Rădulescu și Răzvan Florescu propun publicului o experiență muzicală inedită în care forța și ritmul hiturilor rock sunt redate de instrumente cu o sonoritate specială precum flautul, marimba și vibrafonul, ultimele două fiind apreciate drept cele mai sofisticate și spectaculoase instrumente de percuție. Concertul „Legends” mai are programate reprezentații, la 2 și 4 octombrie, de la ora 19:00, la Green Hours din Capitală, la Filarmonica „Paul Constantinescu”, din Ploiești, la 3 octombrie, de la ora 19:00, și la 6 octombrie, de la aceeași oră, la Sala Radio din București.
„Festival de operă și operetă” în Parcul Rozelor din Timișoara
Timp de trei zile, la Teatrul de Vară din Parcul Rozelor din Timișoara, iubitorii genului liric au ocazia unor întâlniri de suflet cu partituri celebre, în interpretări de excepție, în cadrul „Festivalului de operă și operetă”, ajuns anul acesta la cea de-a XV-a ediție. Evenimentul va fi deschis la 2 octombrie de o „Seară de operă”, sub bagheta maestrului Mihnea Ignat. La 3 octombrie, Opera Română din Timișoara propune publicului spectacolul „La Traviata”, iar la 4 octombrie puteți asculta o selecție de partituri memorabile într-o „Seară de operetă”. Pe scenă vor urca în acest week-end soliști îndrăgiți precum: Narcisa Brumar, Lăcrămioara Cristescu, Alfredo Pascu, Diana Țugui, Dan Pataca, Marius Zaharia, Octavian Vlaicu, Marius Goșa, Cristina Vlaicu, alături de membrii Orchestrei Operei Naționale din Timișoara. Reprezentațiile încep în fiecare seară de la ora 19:00, iar accesul este liber, în limita celor 500 de locuri disponibile.
Regina Maria și Richard al II-lea, pe scena Teatrului Mic din București
Sfârșitul de săptămână aduce pe scena Teatrului Mic din Capitală două personaje istorice de existența cărora se leagă destinul unor monarhii. La 3 octombrie, la Sala din Strada Constantin Mille 57, de la ora 19:00, puteți urmări drama „Viața și moartea lui Richard al II-lea, de W. Shakespeare, ce ilustrează finalul domniei ultimului rege legitim al Angliei. Montarea ingenioasă semnată de Radu Iacoban, punctează sugestiv în atmosfera de la curtea monarhului adolescent, excentric și tiran, caracteristici încă actuale în politică: slugărnicia, trădarea, jocurile de culise și corupția. Din distribuție fac parte: Ionuţ Vişan, Tudor Aaron Istodor, Cristi Iacob, Vlad Logigan, Lucian Iftime, Gabriela Iacob, Cezar Grumăzescu şi Andrei Seuşan. De asemenea, La 4 octombrie, la Sala Gabroveni este programat spectacolul „Regina Maria, jurnal de război”, un one-woman show inspirat de biografia și volumele de memorialistică dedicate Reginei României. Actrița Simona Mihăescu redă spectaculos curajul, umanitatea, devotamentul și farmecul reginei supranumite „Mama tuturor”.
„Inimă și alte preparate din carne”, în premieră la Naționalul craiovean
La Craiova stagiunea Teatrului Național „Marin Sorescu” începe cu un nou spectacol semnat de regizorul Radu Afrim. La 2 și 3 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Amza Pellea, are loc premiera piesei „Inimă și alte preparate din carne”, după un text al poetului Dan Coman. Montarea îndrăzneață îmbină proiecțiile video cu efectele speciale, într-un decor ce sugerează reflecții ale realității în interiorul psihologic. Spectacolul vorbește extrem de deschis despre viață, identitate, sentimente, comunicare ori lipsa acesteia. Din distribuție fac parte: Romanița Ionescu, Geni Macsim, Ștefan Cepoi, Claudiu Mihail, Ramona Drăgulescu, Vlad Udrescu, Raluca Păun și Petronela Zurba.