de Ştefania Băcanu şi Adrian Barna
Pe lângă poliţie şi armată, două sectoare despre care toată lumea ştie că vă scot mai repede la pensie, datorită condiţiilor speciale de muncă, există alte 12 serviciuri care vă asigură o remuneraţie consistentă, la o vârstă nu foarte înaintată.
Construcţiile navale se află pe listă
Din grupul celor 12 noi locuri de muncă, ce au fost recunoscute de lege ca făcând parte din grupul celor cu condiții speciale, se încadrează activităţile din sectorul construcţii nave pentru personalul care îşi desfăşoară munca în mai multe activităţi specifice. Ne referim la control nedistructiv cu radiaţii ionizante, izolare cu vată minerală, galvanizare, sablare/zincare, vopsitorie, sudură, montare/demontare schele, lăcătuşerie montaj, tubulatură montaj, polizare montaj, mecanică montaj sau electrică montaj.
Vârsta minimă la femei 50 de ani şi 52 la bărbaţi
Pentru perioadele de după 31 martie 2001, informaţiile preluate din declaraţia nominală de asigurare prevăzută la art. 7 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice precum şi din declaraţia referitoare la evidenţa nominală a persoanelor asigurate şi a obligaţiilor de plată către bugetul de stat, prevăzută de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, constituie elementele pe baza cărora se stabileşte stagiul de cotizare în sistemul public de pensii şi punctajul anual pentru asiguraţii sistemului public de pensii. Un alt detaliu interesant este acela că perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi în locurile de muncă amintite şi care, conform legislaţiei anterioare, au fost încadrate în grupa I de muncă, este asimilată stagiului de cotizare realizat în condiţii speciale de muncă. Vârsta standard de pensionare nu poate fi mai mică de 50 de ani pentru femei şi de 52 de ani pentru bărbaţi în cazul persoanelor care au desfăşurat cel puţin 25 de ani în locurile de muncă mai sus menţionate.
Cine vrea şi speră la recunoaşterea acestor perioade ca fiind lucrate în condiţii speciale, trebuie să depună adeverinţa eliberată de angajatorul la care a lucrat sau, după caz, de deţinătorul legal al arhivelor acestuia
Şi angajaţii de la metrou lucrează în împrejurări riscante
Pe lista locurilor de muncă, unde angajaţii activează în condiţii deosebite, sunt trecute şi unităţile miniere, activităţile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I şi II de expunere la radiaţii, aviaţia civilă, unele activităţi artistice (balerin, dansator, acrobat, jongler, clovn, călăreţ de circ, dresor de animale sălbatice, solist vocal de operă şi de operetă, dar şi unii instrumentişti). De asemenea, în această categorie se încadrează şi mecanicii de locomotivă şi ramă electrică de metrou, mecanic ajutor de locomotivă şi ramă electrică de metrou şi mecanic instructor de metrou.