de Irina Ţolea şi Florica Pintea
Măsurile determinate de evoluția infectărilor cu noul coronavirus au dat peste cap programele instituțiilor de cultură autohtone. Sălile s-au închis, evenimente îndelung pregătite, cu echipe de actori mobilizați și repetiții în regim de pandemie au fost peste noapte anulate. În tot acest scenariu negru, artiștii găsesc soluții pentru a întreține relația cu publicul, mediul online sau scenele în aer liber (în funcție de capriciile vremii), reprezentând deocamdată „plămânii” prin care lumea artistică reușește încă să respire, să se mențină în viață. În continuare vă oferim câteva recomandări din agenda culturală a acestei săptămâni.
„Incognito”, premieră pe acoperișul Naționalului bucureștean
Chiar dacă reprezentațiile cu public în sala de spectacol au fost anulate, Teatrul Național din Capitală revine la scena în aer liber de pe acoperișul instituției, atât cât vremea încă permite, și lansează încă o premieră. La 15 și 18 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Amfiteatru, au loc primele reprezentații ale spectacolului „Incognito”, de Nick Payne, în regia Zsuzsannei Kovacs. Piesa urmărește trei povești, două inspirate de fapte reale, toate având aceeași temă: creierul uman. Pornind de la aspecte precum geniul, memoria și imaginația, autorul explorează identitatea individului, subliniată de modul în care fiecare o caută, o folosește ori se luptă să o păstreze. Patru protagoniști de succes (Monica Davidescu, Ovidiu Cuncea, Aylin Cadîr și Lari Giorgescu) răspund unei provocări majore și interpretează ireproșabil 21 de personaje complexe, cu structuri variate și neașteptate transformări de comportament.
Doză rapidă pentru dependenții de teatru: Microteatru Online
Compania Avangardia a adaptat procesul de creație restricțiilor pandemiei și a lansat proiectul Microteatru Online. Astfel, accesând pagina microteatru.ro puteți viziona producții de teatru scurt, de la comedii la thrillere, cu durata între 15 și 20 de minute. Între producțiile disponibile vă recomandăm spectacolul „Ele”, de Marta Fons, un text care ne face părtași la reîntâlnirea dintre două foste colege de liceu (Ioana Barbu și Ștefana Samfira), care după 15 ani își dispută încă un fost iubit. Un text pe gustul pasionaților de suspans este producția „Pe întuneric”, de Octavi Egeea, care reflectă experiența unei psihoterapeute urmărite de umbra unui fost pacient sinucigaș, artiștii Camelia Pintilie, Șerban Pavlu, Alex Conovaru și Andrei Mateiu devenind martorii transformării unui week-end romantic într-un adevărat coșmar. O viziune originală asupra relațiilor în vreme de pandemie o puteți descoperi vizionând piesa „Iubire la distanță”, de Richard Reguant, în care protagoniștii Ioana Mărcoiu, Alex Conovaru, Andreea Mateiu, Andreea Hristu şi Ioana Barbu ne demonstrează cum se adaptează amorul măsurilor epidemiologice excepționale. Menționăm că o vizualizare costă 20 de lei și poate fi rezervată pe bilet.ro.
„Live”, pe Scena Digitală a Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu
Prin intermediul platformei online Scena Digitală, creată de Teatrul Național „Radu Stanca”, din Sibiu, în această săptămână puteți viziona online la 15 și 16 octombrie, de la ora 19:00, spectacolul „Autobahn”, după Neil la Bute. Piesa surprinde dialogurile unor personaje blocate în trafic, autostrada fiind decorul simbolic în care se confruntă situații şi emoții profund umane. De asemenea, la 21 și 22 octombrie, începând cu ora 19:00, Naționalul sibian transmite spectacolul „Live”, în regia lui Bobi Pricop. Pornind de la povești reale, întâlnite în mediul online, producția abordează curajos teme tabu în societatea românească precum: bullying-ul, discriminarea de gen, etnie sau de pe piața muncii, valul de ură și agresivitatea ce domină rețelele de socializare. Reprezentațiile sunt disponibile pe www.tnrs.ro/scena-digitala, prețul unui bilet fiind de 30 de lei.
Peste 40 de filme online la Festivalul Internațional de Film „Astra”
După o primă parte desfășurată în aer liber în luna septembrie, Festivalul Internațional de Film „Astra”, de la Sibiu, revine în această lună cu secțiunea online. Între 16 și 25 octombrie vor fi difuzate pe platforma oficială a festivalului 41 de filme documentare din Germania, SUA, Cehia, Franţa, Armenia, Ungaria, Marea Britanie, Polonia, Ucraina şi România. Dintre producțiile disponibile vă recomandăm „Satul Femeilor”, un documentar realizat în Lichk (Armenia), care prezintă viața unei comunități sprijinită pe umerii femeilor, în contextul în care bărbații sunt plecați câte nouă luni pe an la muncă. Impresionantă este și realitatea Rusiei postsovietice, reflectată în documentarul „Evadare în garaj”, care prezintă viața muncitorilor dintr-o zonă minieră aflată dincolo de Cercul Polar. Aici bărbații izolați, sătui de muncă și de vodcă, reușesc să-și creeze în garajele mizere adevărate existente alternative. De asemenea, regizoarea Zsuzsanna Bak vă invită să descoperiți un capitol nerăsfoit de istorie recentă: confruntarea dintre slujitorii bisericii și autoritățile regimului comunist, în pelicula „Dumnezeu împotriva partidului”. Filmele pot fi urmărite online de pe teritoriul României. Costul unei vizionări este de 2 euro, iar abonamentul (acces la întregul program) costă 20 de euro.
Menționăm că informațiile prezentate în cadrul acestei rubrici pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.