de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
Lumea ciupercilor fascinează încontinuu, întrucât aceste specii sunt ori furnizori de compuși de excepție pentru sănătate, ori „ucigași” plini de otravă, au aspect straniu, ca și cum ar fi din alte lumi, dar sunt atât de gustoase, încât au creat culturi alimentare, cresc în condiții excepționale și nu încetează să livreze surprize oamenilor de știință.
„Homarul”… hibrid miroase a fructe de mare
Ciuperca homar este, practic, un hibrid, parte ciupercă, parte fungi. Acești paraziți înconjoară „gazda” de culoare albă și îi dau în final nuanța orange care a generat numele ciupercii. Ciudată, cu un miros de fructe de mare, această ciupercă este comestibilă și are un gust piperat care, bine gătit, poate deveni delicios. Este, așadar, o delicatesă care arată foarte straniu.
„Mingea gigantică” explodează
Des întâlnită, dar totuși remarcabilă, ciuperca asemănătoare unei mingi gigantice poate ajunge la diametrul de un metru și explodează pentru a-și împrăștia sporii care îi asigură înmulțirea. Comestibilă, populară, această ciupercă este apreciată chiar dacă arată ca dintr-un film SF. Este foarte important, totuși, ca miezul exemplarului care urmează să fie transformat într-o delicatesă să fie perfect alb; orice altă nuanță face ciuperca să aibă un gust îngrozitor.
„Mycena” luminiscentă
Ciupercă remarcabilă, Mycena chlorophos arată destul de convențional, dar are o proprietate care „o scoate din rând”: este luminiscentă. Micuță, rară, prezentă în grupuri de „surate”, această specie furnizează noaptea o lumină verde fermecătoare, clară și foarte vie. Puțin cunoscută de oamenii de știință, cu un miros pronunțat de amoniac, ciuperca despre care nu se știe dacă este comestibilă a căzut victimă urbanizării excesive și a fost salvată aproape în ultima clipă, fiind cultivată artificial.
„Gluga indigo” cu miez albastru
Culoarea acestei ciuperci este uluitoare, un albastru-indigo rar văzut în natură. Peste această trăsătură se suprapune și forma foarte ciudată a ciupercii, care a devenit obiect de căutare asiduă din partea amatorilor de spectacole gastronomice, întrucât specia este, pe deasupra, comestibilă. Odată tăiată, această ciupercă etalează un miez albastru din care iese un lichid vâscos, tot albastru. Cu un gust ușor amărui, această ciupercă poate fi vedeta coloristică a oricărui meniu sofisticat.
„Peruca avocatului” se lichefiază
Una dintre cele mai bizare ciuperci este Coprinus comatus, supranumită „peruca avocatului”, care are o proprietate cel puțin surprinzătoare. La „tinerețe” este albă și destul de comună, dar pe măsură ce „îmbătrânește”, se lichefiază și începe să devină de culoarea cernelii. Așa se face că „la mijlocul” vieții, această ciupercă este un spectacol uluitor de culori, într-un degrade unic, asigurat de culoarea aproape neagră a sporilor pe care îi poartă și care o nuanțează dinspre interior.
O ciupercă ciudată este Laetiporus sulphureus, care miroase a… friptură de pui, de unde și supranumele de „găina pădurii“
„Creierul negru“ reacţionează la ploaie
Exidia glandulosa este o ciupercă stranie, ieșită parcă din povești cu magie. Cu un aspect unsuros, această specie, supranumită „creierul negru”, întrucât are o formă asemănătoare circumvoluțiunilor creierului uman, se închide foarte mult la culoare de fiecare dată când începe să plouă. Cu o textură gelatinoasă, este considerată nesigură pentru consumul uman, deși poate arăta îmbietor.