de Călin Popa şi Daniel Şuta
Viitoarele misiuni pe Lună și pe Marte vor include o toaletă uimitoare pentru astronauți - Universal Waste Management System - o piesă de 23 milioane de dolari care se află în teste și va fi încercată la început pe Stația Spațială Internațională.
Biofiltre speciale, care absorb complet orice miros
Toaleta destinată gravitației zero a fost realizată în principal pentru adaptarea superioară a femeilor astronaut, notează „Daily Mail”. Practic, Universal Waste Management System (UWMS) are un sistem special pentru colectarea urinei și anumite spații destinate confortului sporit al celor care „plutesc” în interiorul unei navete spațiale. De asemenea, noua toaletă are biofiltre speciale, care absorb în întregime orice miros și lasă în urmă o mireasmă plăcută. Noul dispozitiv va fi testat pe Stația Spațială Internațională înainte de a face parte din proiectatele misiuni selenare sau marțiene.
Detectoare de gaze pentru emisiile bacteriilor
Astronautul Jason Hutt detaliază foarte plastic unele dintre neajunsurile toaletelor folosite până acum în spațiu: „Dacă cineva ar dori să recreeze mirosul acestor spații din navă, ar trebui să amestece câteva scutece folosite, hârtie murdară de mâncare încălzită la microunde, o pungă folosită pentru răul de avion și câteva prosoape transpirate, apoi să lase totul la soare, într-o cutie de metal, timp de zece zile”. Pornind de la aceste date, creatorii UWMS au analizat în detaliu componentele care generează izul neplăcut al dejecțiilor umane și care pot fi detectate prin miros, dar nu au mai folosit mecanismele nasului uman, ci au testat filtrele din noua toaletă și cât timp pot face față acestea asaltului bacteriilor. „Am folosit detectoare de gaze pentru a măsura nivelul de emisii al bacteriilor”, explică un reprezentant al echipei NASA care a realizat noua toaletă.
Adaptare la anatomia feminină
Realizarea unui dispozitiv de colectare eficientă a deșeurilor umane este mai complicată decât pare, întrucât, în lipsa gravitației, toate regulile se schimbă. Noua toaletă va permite nu doar colectarea eficientă a urinei, ci și reintroducerea acesteia într-un sistem de reciclare care o va transforma în apă potabilă. În același timp, a fost nevoie de soluții pentru confortul femeilor astronaut, care au o anatomie diferită și pentru care au fost imaginate linii speciale, inovatoare, ale scaunului, care se va putea apropia automat de corpul celei care folosește toaleta, „poziționând-o într-un unghi cât mai favorabil”. La final, un curent de aer va împinge urina către filtrele ce vor reține bacteriile și mirosul.
Confort sporit, eficiență maximă
Noua toaletă este mai mică, mai ușoară, mai confortabilă la utilizare și mult mai eficientă decât dispozitivele folosite până acum. De asemenea, potrivit reprezentanților echipelor care pun la punct viitoarele misiuni umane pe Lună și pe Marte, ce vor include și femei, vor fi îmbunătățite și sistemele de transport al proviziilor, acestea incluzând posesiuni ale membrilor echipajului, haine, experimente științifice și chiar produse cosmetice, într-un total de circa 3.600 de kilograme.
NASA a anunțat că intenționează să trimită din nou oameni pe Lună în anul 2024, într-o navă spațială Orion care va avea instalată la bord noua toaletă adaptabilă astronauților femei