de Călin Popa şi Adrian Barna
Indiferent că este vorba despre make-up, ornamente, evenimente de toate felurile sau vestimentație, microparticulele din plastic care constituie omniprezentul sclipici au potențialul de a distruge mediul înconjurător.
Ape infestate masiv
Potrivit unei cercetări de amploare derulate în cadrul Universității Anglia Ruskin, ideea că sclipiciul este mai puțin dăunător pentru mediul înconjurător decât, de pildă, sticlele din plastic, este total falsă. „În timp ce formarea microplasticului din pungi a durat ani, sclipiciul ajunge imediat, de pe piele, din ornamente și din ciclurile de spălare, direct în râurile și oceanele planetei”, explică expertul Dannielle Green. După încheierea cercetării, experții au concluzionat că „sclipiciul care ajunge în ecosistemele acvatice are un impact major asupra mediului, infestat într-un timp foarte scurt”, după cum se precizează într-un comunicat al Universității.
Ornamente cu potențial toxic
Studiul realizat de experții britanici este primul de acest fel. Dată fiind revenirea în forță în lumea modei a strălucirii anilor 1990, în care sclipiciul este „vedetă”, specialiștii pun problema realizării acestuia, o procedură costisitoare, care implică foarte mult poliester „sigilat” în plastic, apoi a efectelor utilizării - o degradare accentuată a mediului înconjurător - ca și a urmărilor realizării variantelor biodegradabile, care implică un asalt asupra eucalipților ce furnizează materia primă, și aceasta, totuși, învelită în plastic. Așadar, plastic pe toată linia, cu potențial toxic, deversat în cantități enorme după fiecare demachiere, aruncare de ornamente demodate sau spălare de haine strălucitoare.
Devastează flora și fauna apelor
Experții au observat declinul anumitor plante acvatice care stau la baza hranei peștilor. După 36 de zile de expunere la sclipiciul generat de oameni, s-a constatat o scădere la jumătate a cantității de plante existente în ecosistemul studiat. În același timp, nivelul de clorofilă s-a micșorat de trei ori față de o sursă de apă curată. O altă alarmă venită de la specialiști se referă la impactul variantelor „eco” de strălucire, care au avut aceleași urmări devastatoare asupra florei și faunei expuse la microplasticul din sclipici. Mai mult, apele infestate cu aceste produse au înregistrat o creștere semnificativă a populației de melci de mâl, specie invazivă, care apare în ecosistemele poluate, dezechilibrate, și care este considerată dăunătoare.
„Toate mărcile și tipurile de sclipici, biodegradabile sau nu, au un impact negativ asupra principalilor producători de elemente care stau la baza lanțului trofic, iar celuloza prezentă în unele variante ale produsului susține înmulțirea unor specii dăunătoare“ (Dannielle Green, Universitatea Anglia Ruskin)
Vedetele amplifică trendul
De Sărbători, dar nu numai, sclipiciul, care apărea pentru prima dată în anii 1930 și era realizat din resturi „tocate” în particule minuscule - abia în anii 1960 fiind inventată varianta de plastic care astăzi intoxică planeta - este prezent peste tot, de la globurile din brad la haina lui Moș Crăciun, costumele de Halloween, petrecerile de toate felurile și ansamblurile vestimentare de fiecare zi. Încă din anul 2019, machiajul și hainele cu sclipici marcau un reviriment colosal. Vedetele din toată lumea, de la Janhavi Kapoor sau Freida Pinto la avangardistul Farhan Akhtar, popularizează piesele și machiajul realizate cu acest tip de plastic.