de Irina Ţolea şi Florica Pintea
Închiderea bruscă a stagiunii la mijloc de octombrie a cufundat majoritatea teatrelor într-o stare de incertitudine. Repetițiile au fost anulate la fel și multe spectacole și premiere intens pregătite. Cu pași mici unele instituții încep să-și croiască o nouă strategie de supraviețuire apelând la tehnologie și mutându-și activitatea în online. Vă prezentăm în continuare câteva dintre reprezentațiile propuse de acestea, pentru săptămâna în curs.
„Ea și numai ea”, online la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov
Nevoit să anuleze reprezentațiile atât de așteptate de publicul brașovean, Teatrul Național „Sică Alexandrescu” din Brașov a alcătuit o selecție de spectacole ce vor fi transmise într-o stagiune online. În aceasta puteți urmări la 6 noiembrie, drama „Ea și numai ea”, de Andrei Ivanov. Piesa vorbește despre influența nefastă a internetului și noilor forme de comunicare asupra adolescenților. Piesa îi are în distribuție pe Radu Ghilaș, Anca Florea, Răzvan Grosu și Ada Galeș. La 7 noiembrie puteți viziona online spectacolul „20 de minute cu îngerul”, de Aleksandr Vampilov, un text aparte ce face referire la păcatele lumii, renunțarea la valori și la modul în care se duce azi războiul dintre bine și rău. De asemenea, la 8 noiembrie Naționalul brașovean prezintă online cea mai nouă producție a acestei stagiuni, spectacolul „Electronic City”, de Falk Richter, în regia lui Dragoș-Alexandru Mușoiu. Piesa prezintă o variantă strălucitoare și rece a lumii viitorului, un spațiu rigid, asaltat și dependent de tehnologie, în care ființa umană își pierde inevitabil din simțuri și din emoții. Toate reprezentațiile încep de la ora 19:00. Prețul pentru vizionarea unui spectacol este de 33 de lei, biletele și detaliile de acces fiind disponibile pe platforma mystage.ro.
„Noaptea arabă”, premieră la Teatrul „Matei Vișniec” din Suceava
În contextul generat de pandemie Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava a decis să ofere iubitorilor de teatru o formulă de vizionare hibrid: atât cu participare în sală (atunci când este posibil), cât și cu vizionare online. În această formulă Naționalul sucevean prezintă la 5, 6 și 12 noiembrie, de la ora 19:00, premiera spectacolului „Noaptea arabă”, de Roland Schimmelpfennig, acesta fiind prima producție a teatrului realizată în Stagiunea 2020-2021. În montarea regizorului, Zalán Zakariás intriga se petrece într-un modest cartier de blocuri din Germania, ale cărui alei se transformă seara neașteptat în scene pe care se spun povești de viață, de dragoste, se fabrică visuri ori se leagă destine. Din distribuție fac parte: Răzvan Bănuț, Delu Lucaci, Diana Lazăr, Alexandru Marin și Bogdan Amurăriței. Reprezentațiile sunt difuzate în regim online streaming. Biletele și informațiile de acces pot fi obținute pe www.blt.ro.
Bebe Cotimanis, politician versat în „Cafeaua domnului ministru”
Ce se ascunde în spatele imaginii scrobite a personajelor din politica autohtonă, ce preocupări, vicii și abuzuri se dezvoltă pe nesimțite la nivel înalt, puteți afla vizionând comedia „Cafeaua domnului ministru”, de Horia Gârbea. Montarea regizorului Daniel Bucur ne introduce în biroul de ministru al unui politician versat, tocmai în momentul în care acesta sărbătorește intim Ziua Europei, alături de șefa sa de cabinet. Petrecerea e întreruptă de un musafir neașteptat: o patroană de bordel pornită să obțină o intervenție „de sus” pentru a nu-i fi închisă afacerea. Textul bine condimentat cu situații neașteptate și dialoguri spumoase, caricaturizează moravurile clasei politice contemporane și anturajul acesteia, succesul fiind asigurat de interpretarea fabuloasă a protagoniștilor: Constantin Cotimanis, Iulia Dumitru și Ada Dumitru. Comedia este accesibilă în orice zi a săptămânii, în confortul și siguranța căminului, spectacolul putând fi vizionat online pe platforma digitală de teatru „E Theatrum”.
Universul feminin, reconstituit ingenios de Ofelia Popii în „Felii”
Ce lanț nebănuit de relații se ascunde în spatele fiecărei existențe, cum influențează fiecare un alt curs al vieții și mai ales câte sentimente se pot întrepătrunde într-o astfel de țesătură de raporturi interumane. La toate aceste întrebări răspunde într-o formulă originală spectacolul „Felii”, de Lia Bugnar, prezentat online de Teatrul Național „Radu Stanca”, din Sibiu, la 5 și 6 noiembrie, de la ora 19:00. „Felii”, este un one-woman show având-o ca protagonistă pe Ofelia Popii, care interpretează șapte personaje feminine fascinante, toate legate de un bărbat a cărui deces complică lucrurile. Într-un adevărat puzzle interpretativ feliile din viața nevestei, amantei, mamei, fiicei ori menajerei, contribuie la creionarea unui portret generalist al femeii, mereu dispusă să iubească, să urască, să șantajeze și să ierte, cu aceiași intensitate. Spectacolul poate fi vizionat accesând pagina www.tnrs.ro/scena-digitala. Prețul unui cod de acces este de 30 de lei.
„Dirijorul” lui George Ciolpan, la Centrul Cultural Reduta
Din noiembrie, Centrul Cultural Reduta din Brașov și-a mutat activitatea în online urmând să transmită pe internet evenimentele culturale programate. În acest context, la 10 noiembrie, de la ora 19:00, Centrul Reduta prezintă online spectacolul de pantomimă comică „Dirijorul”, susținut de actorul mim de renume internațional George Ciolpan. Spectacolul care s-a bucurat de un mare succes în China, SUA, Rusia, Franța, Suedia sau Islanda, propune publicului de toate vârstele o întâlnire inedită, plină de umor și de ritm, cu lumea spectacolului. „Dirijorul” este un one-man show alcătuit din mai multe momente, ce ilustrează pe note, cu ajutorul expresivității corporale construcția actului artistic. George Ciolpan a studiat zece ani acrobația, este absolvent al Institutului de Arte din Chișinău și al Academiei de Teatru, Muzică și Cinematografie din Sankt Peterburg și licențiat al Școlii „Mime Corporel” din Paris. Codurile de acces pot fi achiziționate online pe platforma Eventbook. Prețul unui bilet este de 20 de lei.
Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.