de Irina Ţolea şi Daniel Şuta
Reprezentanții industriei spectacolului și-au adaptat programul de evenimente în online. Producții strălucitoare, comedii, spectacole coregrafice și concerte live vin să transmită emoția și bucuria ce însoțesc spiritul Sărbătorilor publicului nevoit să experimenteze, în premieră, un decembrie marcat de restricții și frământări sociale. Vă prezentăm în continuare câteva evenimente înscrise în agenda culturală a acestei săptămâni.
„D’ale Carnavalului”, variantă contemporană pe scena Teatrului Municipal din Suceava
Teatrul „Matei Vișniec” din Suceava intră deja în atmosfera Sărbătorilor, oferind publicului spectacole online animate, pline de strălucire și umor. Astfel, la 12 decembrie vă puteți reîntâlni cu celebra farsă a lui Caragiale, „D’ale Carnavalului”, într-o viziune inedită, acțiunea fiind transpusă în zilele noastre. Regizorul Tudor Lucanu ne amintește că societatea nu s-a schimbat în ultimii 100 de ani și încă putem descoperi tipologiile personajelor lui Nenea Iancu și metehnele românești la tot pasul: în cluburi dichisite, la mall, în salonul hairstylistului, în mass-media sau în administrație. De asemenea, la 13 decembrie este programat spectacolul-concert „Pisici”, o alternativă parodică la celebrul musical „Cats”, un proiect conceput de fondatorii trupei „Fără Zahăr”: Bobo Burlăcianu și Bobi Dumitraș. Ambele reprezentații încep la ora 19:00 și pot fi vizionate pe platforma blt.ro, în baza achiziționării unui bilet în valoare de 20 de lei.
„Țiganiada”, în selecția de spectacole oferite de Teatrul Național din Cluj
În luna cadourilor Teatrul Național din Cluj-Napoca a pregătit publicului o selecție a celor mai îndrăgite reprezentații ce vor fi difuzate online. În această săptămână puteți viziona, la 10 decembrie, tragi-comedia „Cutia Pandorei”, în regia lui Andrei Măjeri, avându-i ca protagoniști pe Miriam Cuibus și Cătălin Codreanu. La 11 decembrie este programat spectacolul „Amalia respiră adânc”, un one-woman show susținut de Anca Hanu, care reflectă experiența dramatică a unei întregi generații marcate de ostilitatea și absurditatea regimului comunist. La 12 decembrie, Naționalul clujean vă propune „Țiganiada”, după Ion Budai-Deleanu, în regia lui Alexandru Dabija. După peste două secole de la lansare, textul încă găsește corespondențe în cotidian prezentând într-un ambalaj comic și ironic probleme serioase precum discriminarea, inegalitățile și prejudecățile. De asemenea, la 13 decembrie, puteți viziona spectacolul „Sânziana și Pepelea”, de Vasile Alecsandri. Celebrul basm românesc, adaptat în forma unui musical efervescent cu accent moldovenesc este prezentat cu mult haz, îmbogățit cu momente muzicale şi coregrafice, jocuri de lumini și efecte scenice spectaculoase. Toate reprezentațiile încep la ora 19:00 și sunt disponibile pe pagina de Facebook și pe site-ul teatrului (www.teatrulnationalcluj.ro) în baza achiziționării unui bilet în valoare de 30 de lei.
„Damcheong”, reprezentație inedită transmisă de Opera Națională din București
Un spectacol coregrafic grandios își face loc în programul online al Operei Naționale din Bucuresti. La 11, 12 și 13 decembrie, de la ora 19:00, scena lirică națională transmite online pe site-ul său (operanb.ro) spectacolul „Damcheong”, susținut de Incheon Metropolitan City Dance Theatre. Spectacolul de teatru-dans impresionează prin coregrafia complexă, superbele costume tradiționale coreene și o coloană sonoră aparte, evidențiată de prezența instrumentelor tradiționale. Într-o îmbinare perfectă între vechi și nou, cu o coregrafie ce reunește atât gesturi delicate, inspirate de ritualuri armonioase, dar și salturi impresionante și dansuri cu săbii, artiștii ilustrează pe scenă povești și tradiții folclorice, agricole și religioase. Pornind de la arta populară Compania coreeană înființată acum aproape 40 de ani a dezvoltat producția de teatru-dans prezentând reprezentații originale, în interpretări inedite, pe marile scenele ale lumii.
„Grădinile groazei”, la Teatrul „Sică Alexandrescu”, din Brașov
Propuneri tentante se regăsesc în această săptămână și în programul reprezentațiilor online pregătit de Teatrul „Sică Alexandrescu”, din Brașov. La 12 decembrie puteți viziona tragi-comedia „Grădinile groazei”, de Daniel Call, în regia lui Daniel Vasile. Textul reflectă existența unor lumi total diferite, găzduite de un spațiu comun, dar separate de incapacitatea de relaționare a membrilor acestora. Cei patru protagoniști (Anca Florea, Mirela Borș, Vlad Jipa și Relu Firițeanu) definesc reacțiile participanților la o falsă comunicare, indusă de lipsa de educație și manipularea media. O întâlnire inedită cu efervescența și vitalitatea teatrului clasic este programată la 13 decembrie, când puteți urmări comedia „Mincinosul”, după Carlo Goldoni. Dragostea, drama, comicul și răsturnările de situație se întrepătrund neașteptat în plasa născocirilor țesută de neastâmpăratul Lelio, interpretat de Gabriel Costea. De asemenea, la 14 decembrie, scena brașoveană vă propune să vizionați spectacolul „Fanteziile sexuale ale soțului meu aproape că m-au înnebunit”, în regia lui Puiu Șerban, iar la 15 decembrie este programată comedia „Portugalia”, în montarea regizorului Sorin Militaru. Toate spectacolele vor fi difuzate online începând cu ora 19:00. Biletele și detaliile de acces sunt disponibile pe platforma mystage.ro.
Petrecere grecească, online cu Nikolaos Papadopoulos
Iubitorii muzicii grecești se pot bucura de un spectacol live extraordinar în confortul și siguranța propriului cămin. Îndrăgitul solist Nikolaos Papadopoulos, alături de bandul său, invită fanii ritmurilor balcanice să se reunească la 12 decembrie, de la ora 20:30, în mediul online, într-un show live plin de energie. Evenimentul, intitulat „Saint Nicholas - Greek Online Party”, promite o experiență inedită din care nu vor lipsi piese celebre din repertoriul artistului, atmosfera efervescentă mediteraneeană, interacțiune cu publicul și o serie de surprize muzicale. Nikolaos Papadopoulos este una dintre cele mai iubite voci masculine de muzică grecească, fiind apreciat pentru colaborările de succes avute atât cu artiști greci, cât și cu stelele muzicii românești. Concertul poate fi vizionat pe platforma blt.ro în urma achiziționării unui bilet în valoare de 19 lei.
Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.