de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
Este posibilă transformarea celui mai faimos și neprimitor deșert din lume, Sahara, într-o oază de verdeață, așa cum se pare că a fost cândva? Specialiștii în soluții de energie consideră că da.
Dublează cantitatea de precipitații
Fermele eoliene ar putea transforma părți bune din Sahara, dacă nu întregul deșert, în oaze verzi, sunt de părere cercetătorii americani de la Universitatea Illinois. Potrivit planului experților, acestea au capacitatea de a spori căderile de precipitații, determinând astfel, chiar și indirect, transformarea pustiului. Folosind modele computerizate, specialiștii au demonstrat felul în care turbinele eoliene sunt capabile să dubleze cantitatea de ploaie, prin amestecarea aerului mai cald din straturile superioare cu cel mai rece, de dedesubt.
Panouri solare pentru redirecționarea luminii
La rândul lor, panourile solare care ar putea fi montate în deșert și-ar aduce contribuția la rezultatul final. Astfel, acestea au proprietatea de a redirecționa lumina solară prea puternică, permițând astfel vegetației să crească. Mai mult, potrivit cercetătorilor, prin comparație cu generatoarele clasice de energie, turbinele eoliene și panourile solare nu ar avea efect asupra schimbărilor climatice. De altfel, în urma calculelor, s-a estimat că energia necesară proiectului ar fi depășită, în formula fermelor eoliene, de patru ori și jumătate.
Energie pentru Europa, Orient și Africa
Pe lângă stimularea precipitațiilor și a creșterii vegetației, în cazul în care instalațiile eoliene pe spațiile întinse ale Saharei ar fi implementate, ar putea furniza energie și Europei, Orientului Mijlociu și chiar Africii, notează „Daily Mail”. În cifre, se estimează că fermele eoliene din Sahara ar putea acoperi o suprafață de 9 milioane de kilometri pătrați și ar putea genera, în medie, circa 80 de terrawați de energie. Studiul este cel dintâi de acest fel care pune în evidență interconectarea dintre modelele de obținere de energie și răspunsul vegetației și al precipitațiilor.
„În 2017, cererea mondială de energie a fost de 18 terawați, ceea ce înseamnă că implementarea proiectului de ferme eoliene în Sahara ar revigora nu doar zona deșertică, ci ar depăși cu mult necesarul de electricitate la nivel mondial în prezent“ (Yan Li, Universitatea Illinois)
Realizarea concretă a proiectelor de ferme eoliene în Africa va trebui să depăşească provocări la nivel decizional, social şi politic, întrucât afectează populaţii, economii, culturi şi are impact asupra unui număr de state cu interese diferite