de Ştefania Băcanu şi Claudia Mîţoi
Acasă este locul în care vă deconectaţi după o zi de muncă, locul în care încercaţi să vă găsiţi echilibrul şi liniştea, pentru ca a doua zi să o puteţi lua de la capăt cu energie pozitivă. Şemineul este una dintre cele mai puternice piese de mobilier care vă poate schimba starea în bine, cu condiţia să fie poziţionat corect. Ioana Moga (medalion), expert feng shui (www.proballance.ro), ne-a vorbit despre importanţa şemineului, ce simbolizează şi cum trebuie amplasat în casă.
„Zonele active ale casei trebuie plasate pe energii yang pozitive”
- Care sunt regulile după care ar trebui să ne ne amenajăm camera, locuinţa?
- Feng shui este unic pentru fiecare casă. Nu este o sumă de reguli general valabile, de aceea nu le putem aplica la fel în toate locuinţele. Feng shui este despre echilibru și despre armonie. De aceea, este firesc atunci când amenajăm o cameră, în primul rând, să ne placă, să nu fie încărcată, să fie echilibru între elementele vizuale, să se potrivească şi să se susțină unul pe celălalt.
- Ce nu trebuie să lipsească din locuinţă, astfel încât să avem o energie pozitivă?
- În feng shui, energiile sunt de două tipuri - yin, adică liniștite, pasive, feminine, şi yang, adică active, energice și masculine. Ceea ce este important este ca zonele active ale casei să fie plasate pe energii yang pozitive, iar zonele liniștite pe zone yin pozitive. Zonele active yang sunt reprezentate de intrarea casei, livingul sau sufrageria, holurile de trecere, baia, bucătăria și biroul, iar zona yin este în mod special și prioritar reprezentată de dormitor. Iar aici este bine să ne asigurăm că în camerele de bază avem energiile pozitive. În ceea ce priveşte elementele de mobilier, în primul rând, în living și în zonele active ale casei, avem televizorul și canapeaua care trebuie poziționate în așa fel încât cei care stau pe canapea și se uită la televizor să aibă privirile îndreptate către o energie pozitivă, yang, de prosperitate. Apoi, următoarea „piesă de rezistență” a casei este patul. Modul în care îl amplasăm este extrem de important pentru că accesează energii yin, activează în cameră energii liniștite. De aceea, în dormitor, în dormitorul cuplului, trebuie să existe o energie yin, pozitivă.
„Să nu fie aglomerat cu alte lucruri”
- Apropo de mobilier, care este importanţa şemineului?
- Şemineul este o piesă foarte importantă, deoarece feng shui este despre energiile casei, şi toată metafizica chineză, împreună cu energiile casei și cu feng shui, funcționează pe baza principiilor celor cinci elemente: foc, lemn, pământ, metal și apă. Ele interacționează în sensul în care se susțin unul pe celălalt sau în sensul în care se anulează unul pe celălalt. Ele funcţionează ca remedii feng shui sau activatori de energie doar dacă sunt în starea lor naturală. Șemineul are foc natural, un element mare și foarte vizibil oriunde l-am amplasa. Acesta este, mai întâi de toate, un factor emoțional, foarte plăcut, înainte de a fi unul practic, și, poate, pentru că, de obicei, șemineele sunt asociate unor imagini sau amintiri plăcute ori unor locuri idilice pe care le avem în minte fiecare dintre noi.
- Cum şi unde să fie poziţionat?
- E important ca șemineul să fie pus în valoare într-un fel aparte, ca o „piesă de rezistență”, să nu fie aglomerat cu alte lucruri. De obicei, se evită amplasarea televizorului deasupra șemineului, deși am văzut în multe locuri un astfel de amplasament, însă, din punct de vedere feng shui, este o greșeală, pentru că șemineul în sine este un element care vorbește, o imagine vizuală puternică a casei, ce dă o anumită notă. Este bine să cunoaștem energiile locuinţei și să amplasăm șemineul pe o energie pozitivă. Dacă alegem una negativă, există riscul ca aceasta să fie activată foarte tare, iar șemineul să devină dintr-un element plăcut, de confort și liniște al casei, o zonă care să amplifice neliniștea, disconfortul și agitația.
„Generează acele emoții de iubire și de căldură”
- Din punct de vedere energetic, cel tradiţional este diferit de cel electric?
- Poate fi un șemineu tradițional sau unul modern. Cu lemne sau electric, el funcționează în același mod, ca activator. În schimb, cele care sunt cu lumină au o putere mai mică ca element feng shui, dar și acestea conferă o imagine plăcută a casei, de rustic, de tradițional, și fac legătura cu rădăcinile noastre rurale, cu tradițiile, cu poveștile de la gura sobei și cu amintirile copilăriei. Astfel, generează acele emoții de iubire și de căldură.
- Ce transmite?
- Șemineul imprimă caracterul său întregii camere, îi dă un anumit aspect, o anume notă, îi dă un limbaj vizual care trebuie respectat în întregime în cameră, dacă nu și în casa respectivă, prin alte elemente similare. Dacă este un șemineu tradițional, cu lemn, atunci, acel lemn este bine să se regăsească și în alte elemente. Sau, în cazul șemineelor din piatră, culoarea pietrei și textura ei trebuie să fie și în alte locuri din cameră. Dacă este un șemineu modern, de metal, atunci el va da un limbaj spaţiului într-un stil mai modern și, în acest caz, e bine ca toată camera sau casa să urmeze același limbaj.
- Ce simbolizează focul?
- În ceea ce privește feng shui, șemineul aduce elementul foc, dar nu numai. Pentru că, dacă este unul tradițional, din piatră, aceasta reprezintă pământ, deci vom avea foc și pământ, iar în cazul în care focul se face cu lemne, atunci aveam și cel de-al treilea element, lemnul. Ei bine, un șemineu bine amplasat care aduce aceste trei elemente reprezintă unul dintre cele mai puternice activatoare de energie, de prosperitate. Aceste stări se află în fiecare casă, însă ele pot fi active sau inactive, în funcție de cum atribuim funcțiile locuinţei și cum amenajăm interiorul. Așadar, dacă știţi unde se află energia prosperității în căminul dumneavoastră, este bine ca acolo să plasaţi un șemineu pentru că, întotdeauna când acesta va funcționa, energia va fi susținută, va fi activată și toți din casă se vor bucura de ea.
„Fiecare culoare aparţine unuia dintre cele cinci elemente: apă, foc, pământ, lemn, metal“
- Culorile sunt importante?
- Culorile sunt importante în măsura în care se armonizează cu restul casei și da, sunt și ele foarte importante pentru că fiecare culoare aparține unuia dintre cele cinci elemente - apă, foc, pământ, lemn, metal. De exemplu, vorbeam despre elementul foc, culoarea lui este roșu, portocaliu intens, violet, culorile tari din sectorul cromatic asociat roșului. Pe de altă parte, galben este culoarea pământului, iar verde este culoarea lemnului. Astfel, atunci când aplicăm culori în feng shui, depinde foarte mult de lumina pe care ne-o creează în camera respectivă. Nu este vorba doar despre o culoare pusă pe o zonă restrânsă, ci despre nota coloristică a întregii camere. Doar așa se pot folosi culorile ca activator sau ca remediu al unei energii în feng shui.