Main menu

header

812 33 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Bucuria Nașterii Mântuitorului este exprimată în fel și chip în toate colțurile lumii. Unele dintre aceste manifestări de entuziasm, centrate pe simboluri tradiționale, înregistrează adevărate recorduri mondiale.

Sute de cupluri s-au sărutat simultan sub vâsc

În anul 2017, obiceiul sărutatului sub vâsc de Sărbători a înregistrat un record în Gaylord Palms Resort and Convention Center, din Kissimmee, Florida. Atunci, 448 de cupluri și-au demonstrat simultan iubirea prin această tradiție, care datează din Anglia Evului Mediu. Pornit de la sărutările pe care le furau băieții din clasa mijlocie fetelor surprinse sub vâscul atârnat de grindă, gestul a trecut Oceanul și de aici s-a răspândit în toată lumea, planta fiind considerată una sacră încă din Antichitate.

Bradul artificial de 72 de metri

812 33 2În Ajunul Crăciunului anului 2016, în Colombo, Sri Lanka, erau aprinse luminițele unui brad artificial înalt de 72 de metri, cel mai impozant din lume, decorat pentru un carnaval local. În formă de con, îmbrăcat în becuri spectaculoase și cu o stea strălucitoare în vârf, pomul de record mondial a rămas o emblemă a sezonului de Sărbători. Apărut pe piață la sfârșitul secolului al XIX-lea, bradul artificial cunoaște o revigorare simbolistică în prezent, ca urmare a trendului mondial de a se renunța la tăierea arborilor din păduri doar pentru ca după trecerea Sărbătorilor să fie aruncați.

Pomi de Crăciun de milioane

812 33 3Împodobit la Hotelul Emirates Palace, din Abu Dhabi, în 2010, cel mai fastuos și costisitor pom de Crăciun al momentului a valorat peste 11 milioane de dolari. La finalul anului 2019, un alt pom de record, în valoare de 15 milioane de dolari, împodobit cu diamante, se prezenta în fața vizitatorilor din Marbella, sudul Spaniei. Aceste două simboluri prețioase ale Crăciunului completează o lungă listă de astfel de bijuterii lucrate cu migală de-a lungul anilor în Anglia, Japonia, Singapore, SUA, Hong Kong. Multe dintre aceste creații sunt adevărate opere de artă, semnate de designeri cu renume internațional și sunt ornate cu nenumărate pietre prețioase.

Cei mai mulți îngeri în zăpadă

812 33 4 Gestul simplu, atât de iubit de copii, de a face îngeri în zăpadă s-a constituit într-un record cu ocazia Crăciunului 2007. Organizat de Societatea de Istorie din Dakota de Nord, la State Capitol Grounds, din Bismark, evenimentul a reunit 8.962 de participanți care nu au avut nicio ezitare în a se întinde pe stratul de omăt și de a împrăștia zăpada cu brațele și picioarele, formând îngeri. Potrivit unor surse istorice, obiceiul ar proveni din cultura iudaică, fiind transmis din generație în generație pentru alungarea spiritelor rele. O altă competiție care a implicat omăt proaspăt și care a rămas neîntrecută a fost realizarea a 2.036 de oameni de zăpadă în anul 2015, în Hokkaido, Japonia, de 1.406 de entuziaști care au marcat recordul în doar o oră.

Marele sat din turtă dulce

812 33 51.251 de căsuțe din turtă dulce erau create în cel mai mare sat care s-a văzut vreodată construit din deliciosul desert tradițional. S-a întâmplat cu ocazia Crăciunului 2017, în New York Hall of Science, din Corona, New York, a fost construit de Jon Lovitch și era complet comestibil. Cu opt ani mai devreme, în Norvegia, era realizat un mare om de turtă dulce, din făină, zahăr, ulei vegetal, apă, sirop, scorțișoară, ghimbir și sare, cu o greutate de 635 de kilograme și copt într-o singură „repriză”. Asocierea delicatesei cu Crăciunul vine din secolul al XVI-lea, din Germania, și a cunoscut o răspândire planetară odată cu povestea „Hansel și Gretel”, scrisă de frații Grimm.

75.954 de dorințe pentru Moș Crăciun

Întinsă pe aproape patru kilometri, cea mai lungă listă cu dorințe a ajuns la Moș Crăciun scrisă în 75.954 de cuvinte, în decembrie 2012. Livrată chiar acasă la celebrul bătrânel al tuturor copiilor, în Finlanda, lista conținea dorințele a 25.318 mici participanți din 30 de țări, care aveau câte trei cereri fiecare. Tradiția oferirii de cadouri de Crăciun a fost inițiată în America secolului al XIX-lea, ca un simbol al generozității celor Trei Magi care au adus daruri în onoarea Nașterii Domnului și, de asemenea, pentru a da o pregnantă încărcătură de familie întregului sezon.

Megacolecția de globuri cu zăpadă

Wendy Suen, o tânără din China, a primit la un moment dat un glob cu zăpadă în dar, de la soțul său. Din acel moment a început să fie acumulată o colecție de record mondial, care adună peste 2.000 de bucăți. Colecția lui Sue cuprinde și sute de reprezentări ale bradului și ale lui Moș Crăciun. Celebrele globuri de zăpadă au început să fie comercializate din anul 1905, din Austria, unde inventatorul lor, Erwin Perzy, le-a realizat din întâmplare. Președinții americani Ronald Reagan, Barack Obama și Bill Clinton au comandat astfel de globuri de la firma aus- triacă de familie, profitabilă și azi.

Iluminat din pedalat

812 33 6La sfârșitul anului 2012, un eveniment mai puțin obișnuit, dar centrat pe simbolistica Sărbătorilor de Crăciun, a avut loc în Melbourne, Australia. Ca parte a unui eveniment de amploare dedicat sezonului, 120 de cicliști au pedalat până s-au aprins 35.028 de beculețe care au iluminat desenul unui brad de Crăciun. Pe lângă stabilirea unui record mondial, cicliștii au rămas și singurii care au realizat așa ceva până în prezent.

Desert tradițional în Israel, gogoașa a fost în centrul unui record în decembrie 2018, în Johannesburg, Africa de Sud. Comunitatea evreiască de aici a înălțat un adevărat munte din 3.100 de gogoși, pentru a celebra Crăciunul

Giganticul fulg „de omăt“

812 33 7O decorație de top mondial era etalată, în anul 2019, în vârful Universal Studios Japan, din Osaka. Cu un diametru de peste trei metri, fulgul de nea stilizat are cele mai multe lumini montate pe un astfel de obiect. Fascinanta istorie a decorațiunilor pentru pomul de Crăciun începe în Evul Mediu, când în Germania apăreau primele ghirlande de sticlă, fulgi de nea, inimi, flori și figurine ce înlocuiau împodobirea bradului cu mere, fursecuri și bomboane. În prezent, industria mondială a ornamentelor de Crăciun depășește șase miliarde de dolari.