Main menu

header

813 21 1de Gheorghe Zmaranda şi Daniel Alexandrescu

Anul 2020 a venit ca un justițiar hotărât să zdruncine din temelii tot ceea ce credea omenirea despre sine. Vârful acesta de munte pe care l-am escaladat sperând că este capătul călătoriei și că vom fi declarați invincibili este doar punctul maxim de vizibilitate către un drum lung printre „munți” de cunoaștere spirituală. „Trăim într-o lume ajunsă la un nivel de dezvoltare tehnologică de vârf, dar care nu-și cunoaște încă nici sensul existenței și nici originea. Sunt încă mulți cei care cred că «i-a adus barza», adică întâmplarea. De aici rezultă impasul și criza morală în care se află omenirea, bântuită de războaie, violență, conflicte sociale, crime, terorism, ură, învrăjbire și dezbinare. Conflictele din noi înșine, neîmpăcarea cu noi înșine sunt conflictele și războaiele din lume. Marele neajuns al omenirii actuale îl constituie sărăcia spirituală”, ne-a mărturisit domnul prof. dr. Dumitru Constantin-Dulcan (medalion) în interviul de față.

„Unii au început să se mai gândească și la Dumnezeu și să se roage, alții s-au supărat rău și îl neagă cu mult zel”

- Anul 2020 a fost diferit prin faptul că a impus noi reguli pentru societate. Dincolo de toate aceste schimbări evidente, cum credeți că a fost transformată omenirea la nivel spiritual?

- O schimbare în anul 2020, în mod cert s-a făcut, în spirit. Mai întâi, am văzut cu toții că viața care părea a fi mult mai sigură, acum nu mai este. O parte dintre oameni s-a speriat foarte tare și a început să se mai gândească și la Dumnezeu și să se roage, alții s-au supărat rău și îl neagă cu mult zel. Experiența anului 2020, dar nu numai aceasta, ar trebui să ne învețe că prin modul nostru păgubos de gândire și comportament ne-am apropiat periculos de mult de momentul autodistrugerii. Se spune că o mare parte din viață ne-am petrecut-o numai în războaie. În cele două războaie mondiale ar fi fost uciși mai mulți oameni decât în toată istoria trecută. Este firesc să ne întrebăm: „De ce se ucid oamenii între ei?”. Din nimicnicie, vanitate și cruzime. Cei care ucid semenii, ca și cei care incită la acest gest, se înscriu în aceeași categorie a celor fără suflet și rămași, cum spunea marele etolog Konrad Lorenz, la un stadiu primar, involuați. Dacă în războaiele anterioare, armele timpului nu puteau extermina mase mari de oameni, acum cele existente pot transforma planeta în ceea ce a fost la începutul său: un bulgăre de foc. De ce folosim încă, într-un secol declarat al rațiunii, războiul ca instrument de dominare a altor semeni, de rezolvare a unor conflicte sau pentru spoliere de resurse? Pentru că imperfecțiunea gândirii noastre ne situează mai întâi în conflict cu noi și apoi cu ceilalți oameni. Toate conflictele din lume sunt determinate de ura și dezbinarea dintre noi.

„Suntem cu toții interconectați și interdependenți la nivelul profund al Universului”

813 21 2- Mi-ați spus că ați asistat recent la o conferință pe Zoom a lui Neale Donald Walsch (SUA), celebrul autor al cărților „Conversații cu Dumnezeu” traduse în peste 40 de limbi străine, inclusiv în țara noastră. Ce subiecte au fost abordate în cadrul acestui eveniment?

- Walsch a vorbit despre posibilitatea existenței mai multor civilizații în Univers, cu un nivel spiritual și tehnologic mult mai evoluat decât al nostru. Acolo nu sunt cunoscute războaiele, crima, dezbinarea, resentimentele de ură, discriminare, calomnie, ostilitate și violență în relațiile sociale. Afirma, de asemenea, că noi pământenii, în virtutea viziunii materialiste despre lume, ne ignorăm originea spirituală, nu ne cunoaștem pe noi înșine, credem că suntem separați, însingurați și ne comportăm egoist, agresiv și ostil în relațiile interumane și sociale. Ne ucidem ca barbarii aflați în sălbăticie în ciuda rațiunii pe care o proclamăm continuu și demagogic. În materie de gândire suntem în urmă cu cel puțin 160 de ani, la momentul în care Darwin își publica opera, deși fizica modernă și științele neurocognitive ne aduc dovezi incontestabile că suntem cu toții interconectați și interdependenți la nivelul profund al Universului și nu separați, că suntem cu toții fii ai luminii din începuturile Universului - idee susținută nu doar de religie, ci și de astrofizică prin enunțarea conceptului de Big-Bang. În consecință, om și Univers formăm o singură unitate. Unirea este singura soluție a supraviețuirii în actuala conjuctură a lumii.

„Sentimentele de liniște, pace, bucurie formează în sângele nostru substanțe chimice care ne cresc imunitatea și ne protejează de boli”

813 21 3- Ce soluții putem avea pentru a-i mai da o șansă omenirii să continue?

- Religia s-a străduit de mii de ani să înfrâneze omul de la rău, dar cu rezultatele pe care le știm. Este și acesta un motiv pentru care asistăm și la un război contra religiei și, desigur, nu singurul. Ce soluții putem avea pentru a-i mai da o șansă omenirii să continue? Să renunțăm la ura pe care eu am numit-o cancerul ființei, la invidie și lăcomie, la calomnie și denigrare, la violență și agresivitate - care nu au decât un efect de dezbinare. Dacă pentru mulți religia nu mai este un instrument de civilizare, de educare și de conștientizare a consecințelor unui comportament agresiv, să ascultăm cel puțin de ceea ce ne spun științele de ultimă oră. Avem acum dovezi venite din partea științelor neurocognitive și a fizicii moderne care ne spun că suntem ceea ce gândim, că gândurile, emoțiile și sentimentele noastre devin propria noastră structură, propria substanță. Oamenii de știință japonezi ne spun că acela care gândește frumos, este generos și are o conduită civilizată în lume, are fața luminoasă, iar când gândim rău și suntem mânioși, avem o față întunecată. Iată doar câteva exemple din care avem ceva de învățat. Dacă doar timp de patru-cinci minute renunțăm de două ori pe zi la sentimentele de ură și revanșă, de frică și tristețe și le înlocuim cu sentimente de liniște, pace, bucurie, în sângele nostru se formează substanțe chimice care ne cresc imunitatea și ne protejează de boli.

„Mă întrebați de Dumnezeu în acest context. Credeți că printre acele «fiare» (și la propriu și la figurat) Dumnezeu va mai avea un loc? În mod sigur, nu. Și probabil că atunci, dezamăgit de copiii săi, se va retrage dispărând cu noi toți. Este, desigur, un scenariu lugubru. Depinde de noi să fie altul“

„M-ați întrebat dacă în viitor vor mai fi și alte provocări majore la adresa umanității. Cu siguranță vor mai fi dacă vom continua să îl negăm pe Dumnezeu. Ori de câte ori vom urî, vom ucide, vom agresa și învrăjbi oamenii, tot de atâtea ori vom avea noi și noi provocări, pentru simplul motiv că Universul are oroare de dezechilibrele pe care noi i le determinăm și atunci, pentru a se reechilibra, ne va trimite o altă încercare“

„Gândirea transumanistă vizează transformarea fiinţei umane prin tehnologie şi nanotehnologie pentru a realiza omul-robot“

- Cum va arăta omul viitorului?

- Relativ la viitorul omenirii, dacă va mai avea un viitor, sunt două școli de gândire actuale, umanistă, constructivă și transumanistă, de al cărei beneficiu am mari îndoieli. Gândirea umanistă se axează pe cultivarea valorilor umane: respect și compasiune pentru semeni, generozitate, pace, bunăcuviință în comportament etc. Gândirea transumanistă vizează transformarea ființei umane prin tehnologie și nanotehnologie pentru a realiza omul-robot. Singurul ghid al comportamentului omului-robot, spun unii comentatori, va fi superinteligența care se va baza pe algoritmi mecanici la fel de deştepţi ca și „clanța de la ușă”.