Main menu

header

814 27 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Un complex studiu american de dată recentă afirmă că în Calea lactee au existat civilizații extraterestre inteligente, dar majoritatea sunt dispărute, principala cauză fiind autodistrugerea prin avansul tehnologiei.

Viața inteligentă, „prea tânără și prea departe”

814 27 2Experți din cadrul Institutului de Tehnologie California, afiliat NASA, au utilizat o versiune îmbunătățită a unei ecuații prin care s-a calculat probabilitatea ca în Calea lactee să existe civilizații inteligente și s-a determinat faptul că acestea au apărut la aproximativ opt miliarde de ani după formarea galaxiei noastre. Coroborând apoi datele cu faptul că până în prezent oamenii nu au descoperit alte specii inteligente în afara Terrei, specialiștii au concluzionat că la baza acestei „unicități” stă autodistrugerea prin știință a altor civilizații. „Am descoperit că un element de influență maximă a cantității foarte reduse de viață inteligentă în Calea lactee este potențiala autodistrugere. Dacă speciile inteligente sunt capabile să se anihileze pe ele însele, nu este surprinzător faptul că nu am găsit nicio altă ființă superioară până acum”, se arată în comunicatul oamenilor de știință americani. Potrivit specialiștilor, dacă există viață inteligentă dincolo de Terra, este, cel mai probabil, „prea tânără să poată fi observată și prea departe pentru a putea fi identificată”.

„Fără îndoială, alte specii inteligente şi tehnologice au evoluat înaintea noastră“ (Adam Frank, profesor de fizică şi astronomie la Universitatea din Rochester, SUA)

Teorie demonstrată în premieră

814 27 3Pentru a-și susține teoria, experții au actualizat cu descoperirile recente - supernove și exoplanete - Ecuația Drake, care estimează, din 1961, numărul civilizațiilor extraterestre potențial active din Calea lactee. În același timp, s-au introdus în cercetare elemente ca probabilitatea existenței vieții în condiție prebiotică, diferite stadii de evoluție biologică și „șansele” vieții complexe de a se autodistruge. „După elaborarea modelului, dacă se ia în considerare cantitatea de viață complexă care se modifică în Calea lactee într-o anumită perioadă, putem avea o înțelegere mai bună a originii vieții”, se mai punctează în comunicatul oficial al instituției. Teoria autodistrugerii prin dezvoltarea tehnologiei nu a mai fost luată în calcul până acum în estimarea existenței speciilor extraterestre inteligente. Ca urmare, concluziile experților au fost surprinzătoare: formele superioare de viață ar trebui să fie mai tinere de cinci milioane de ani, iar parametrii cei mai înalți din perspectiva cauzelor dispariției sunt cei ai autodistrugerii.

Zeci de potenţiale civilizaţii existente

Chiar dacă este foarte probabil să fi existat din plin în Calea lactee, speciile inteligente aflate în apropierea Terrei au dispărut, iar cele potențial existente ar putea trăi la doar 13.000 de ani-lumină de centrul galaxiei, în timp ce Pământul se află la 25.000 de ani-lumină. Un studiu recent, publicat de revista „The Astrophysical Journal”, estimează că în Calea lactee ar putea exista în jur de 30 de rase de ființe inteligente. „Tot ce putem face este să ne bazăm pe datele pe care le cunoaștem - ale noastre - fără a avea o metodă prin care să modelăm distribuția civilizațiilor în galaxie”, explică Tom Westby și Christopher Conselice, astrofizicieni la Universitatea Nottingham, care au realizat cercetarea. Pe de altă parte, o declarație recentă a lui Haim Eshed, care a ocupat o lungă perioadă funcția de șef al securității spațiale a Israelului, a făcut înconjurul lumii: extratereștrii sunt reali și pământenii colaborează cu ei de mult timp.