Main menu

header

814 2 1de Silviu Ghering şi Adrian Barna

Localitatea Zăbala este situată în partea de est a județului Covasna, în depresiunea Târgu Secuiesc, între orașul balneoclimateric Covasna (5 km) și municipiul Târgu Secuiesc (15 km), accesibilă atât pe DJ121, cât și pe cale ferată. Muzeul Etnografic Ceangăiesc din Zăbala a fost fondat la începutul anilor 1970 de profesorul universitar Ferenc Pozsony, găzduită din 1974 într-o casă ţărănească ridicată la începutul secolului 20 și este parte a Muzeului Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe.

Prima expoziţie permanentă: Cultura tradiţională a ceangăilor din Moldova

În 1993 a fost organizată prima expoziţie, intitulată „Arta tradiţională din Zăbala”, iar la 14 septembrie 2003 a fost deschisă prima expoziţie permanentă, „Cultura tradiţională a ceangăilor din Moldova”. Care prezintă cele mai importante momente ale vieţii ceangăilor din Moldova: naşterea, copilăria, tinereţea, nunta şi înmormântarea. Obiectele expoziţiei sunt grupate în aşa fel încât vizitatorii să cunoască mai bine „drumul” vieţii tradiţionale cu ajutorul unor obiecte sacrale (cărţi de rugăciune şi de cântece, rozalii) și cotidiane (porturi, ţesături, instrumente muzicale), simboluri ale „riturilor de trecere” (botez, nuntă şi înmormântare). Expoziţia este documentată cu ajutorul unui material vizual fotografic foarte variat.

Ghid turistic „fotografic” pentru monumentele istorice din zonă

După 2005, Muzeul Ceangăiesc din Zabala s-a îmbogățit şi cu obiecte din diferite zone etnografice ale Ardealului şi Moldovei. În prezent deţine colecţii de valoare cuprinzând mobilier, ceramică, textile, port popular şi unelte legate de ceangăi, secui, români, saşi şi țigani. În prima dintre cele trei săli, turiştilor le este oferită și o mică expoziţie fotografică, legată de monumentele istorice din Zăbala: biserica reformată fortificată, conacul Basa şi Mikes, biserica ortodoxă română veche şi biserica reformată din Pava.

Muzeul Ceangăiesc din Zabala are acum cinci colecții: Colecția ceangăilor din Moldova, Colecția de istorie locală, Colecția românească, Colecția săsească și Colecția dedicată țiganilor din Trei Scaune (județ interbelic format din trei „scaune“ secuiești: Târgu Secuiesc, Covasna și Sfântu Gheorghe)