de Călin Popa şi Daniel Şuta
Oamenii de știință caută de multă vreme planete care să poată găzdui viața. În ultimii ani, despre colonizarea spațiului se vorbește tot mai insistent și pare tot mai aproape momentul când omenirea va face marele pas. Dar în infinita sa întindere, Universul găzduiește și corpuri cerești cu condiții extreme, nu doar improprii vieții, ci de-a dreptul înspăimântătoare.
K2-141b are oceane din lavă topită
Astronomii au dat publicității vestea descoperirii unei planete care a fost imediat supranumită „Iadul”. K2-141b se află la sute de ani-lumină depărtare de Terra și aici există oceane din lavă topită. Condițiile atmosferice sunt atât de teribile, încât vântul bate cu viteze supersonice, determinând cercetătorii să considere că acest corp ceresc poate fi considerat planeta cu cele mai îngrozitore condiții din câte s-au descoperit până acum. Temperaturile de pe K2-141b oscilează extrem, într-o zonă atingând peste 2.900 de grade Celsius, iar în alta ajungând la minus 200 de grade Celsius.
Ploi cu fier topit pe Pollera
Planeta WASP-79b, cunoscută şi ca Pollera, este descoperită de cercetători de ceva vreme. Este una dintre cele mai mari exoplanete care orbitează o stea mai strălucitoare decât Soarele și se află atât de aproape de steaua proprie, încât condiţiile de acolo sunt de-a dreptul teribile. Potrivit unui studiu publicat de „Astronomical Journal”, Pollera nu are un cer albastru, ci galben, iar procesele atmosferice care au loc aici încă nu sunt înţelese pe deplin. Aflată la o distanţă de 780 de ani-lumină faţă de Pământ, în constelaţia Eridanus, WASP-79b a fost studiată de telescopul Hubble. Corpul ceresc este extrem de fierbinte, cu temperaturi care pot depăși 1.600 de grade Celsius.
Pe KELT-9 sunt 4.300 de grade Celsius
Unul dintre reperele cosmice fierbinți, planeta Mercur, este cunoscută a avea temperaturi atmosferice de 430 de grade Celsius, aspect generat de apropierea de Soare. Dar în Univers există stele mult mai masive, în jurul cărora gravitează planete literalmente arzătoare. Una dintre acestea este KELT-9, care se află atât de aproape de un astru de două ori mai masiv decât Soarele și care are o temperatură de 10.000 de grade Celsius, încât la suprafața sa temperatura este de circa 4.300 de grade Celsius. Experții au estimat această valoare luând în calcul faptul că planeta gravitează în jurul astrului său în mai puțin de două zile. Gigant gazos, KELT-9 nu face altceva decât să se comporte ca o uriașă minge de foc, care arde încontinuu.
TrES-2b, „demonul” scufundat în întuneric
La 750 de ani-lumină de Terra există o planetă mai puțin cunoscută, dar despre care se știe că este scufundată în întuneric. Supranumit „Demonul”, TrES-2b este un corp ceresc care reflectă doar 1% din lumina pe care o primește, iar astronomii pun acest fapt pe existența în atmosfera planetei a unor substanțe chimice care absorb aproape toată lumina. Paradoxal, această beznă perpetuă nu este și rece. Dimpotrivă. Pe lângă faptul că puțina lumină pe care o emite planeta o face să semene cu un cuptor electric, la suprafața corpului ceresc se păstrează o uimitoare temperatură de aproape 1.000 de grade Celsius, pe care oamenii de știință încă nu o pot explica.
WASP-12b, o masă de carbon încins
Destructurată încet de astrul în jurul căruia gravitează, planeta WASP-12b, aflată la 1.100 de ani-lumină de Terra, orbitează atât de aproape de astru, încât steaua îi „absoarbe” atmosfera în cantități de mii de trilioane de tone pe an. Din acest motiv, planeta pare un ou incandescent, din carbon încins. Acesta este motivul pentru care cercetătorul James Lissauer, de la NASA, estimează că sub această „carapace” incandescentă, miezul lui WASP-12b ar putea fi alcătuit din roci de grafit sau chiar din diamante.
Grindină cu sticlă pe HD189773b
Arată aproape la fel de frumos ca Terra, se află la doar 63 de ani-lumină, dar este mult mai neprimitoare decât și-ar putea imagina cineva - este planeta HD 189773b, la suprafața căreia temperatura atinge peste 950 de grade Celsius. Compoziția atmosferei, alcătuită din particule de silicat, îi conferă o foarte plăcută imagine albastră, dar aici se opresc similitudinile cu Pământul, întrucât pe acest corp ceresc plouă cu sticlă. Picăturile, ca o grindină teribilă, sunt vânturate de uragane cu viteze de 6.500 de kilometri pe oră, care le fac pe cele terestre să pară adieri.
OGLE-2005, „congelată” la minus 223 de grade Celsius
Este de cinci ori mai mare decât Terra, este o planetă plină de roci și care se află la o distanță rezonabilă de steaua în jurul căreia gravitează. Doar că astrul este lipsit de puterea de a încălzi planeta, astfel încât acest loc cumplit de rece aproape nu are atmosferă, iar temperaturile de la suprafață coboară până la minus 223 de grade Celsius, ceea ce face acest corp ceresc cel mai rece descoperit până în prezent. În plus, peste zăpada aflată la suprafață se așază straturi de gaz înghețat de condițiile extreme.
Nori de acid sulfuric înconjoară Venus
Până să ajungă să evalueze potențialele condiții de a susține viața ale unor planete îndepărtate, oamenii au evaluat corpurile cerești din sistemul nostru solar. Alături de Marte și de Jupiter, celebre deja pentru condițiile lor extreme, Venus, corpul ceresc care a aprins imaginația cercetătorilor grație similitudinii de dimensiune cu Pământul, a relevat un maximum de condiții improprii susținerii vieții. Corpul ceresc este „îmbrăcat” în nori de acid sulfuric, iar uraganele gonesc cu viteze de peste 360 de kilometri pe oră. Atmosfera, din dioxid de carbon în proporție de 95%, este de 100 de ori mai densă decât cea a Terrei, ceea ce generează un efect de seră care întreține la suprafață temperaturi de 462 de grade Celsius.
Kepler-13b, straturi de gaz la 5.000 de grade Celsius
Un gigant gazos asemănător lui Jupiter este planeta Kepler-13b, pe care, practic, nu se poate păși. Fără o suprafață solidă, alcătuit din straturi de gaz fierbinte care se rotesc violent, acest corp ceresc ajunge să „fiarbă” la 5.000 de grade Celsius. Experții NASA consideră că planeta Kepler-13b este una dintre cele mai fierbinți descoperite.