Main menu

header

816 32 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Pentru toate persoanele care constată prea frecvent că au uitat să-și pună telefoanele mobile la încărcat, specialiștii elaborează un tip de țesătură specială, din care pot fi create haine „inteligente”, ce pot furniza din mers alimentarea necesară unui smartphone.

Cererea pentru textile electronice, în creștere

Un studiu de dată recentă, derulat în cadrul Universității din Bath, Marea Britanie, pune în evidență faptul că un anumit tip de material textil ar avea capacitatea de a genera impulsuri slabe ca urmare a mișcării corpului, dar suficient de puternice încât să încarce un telefon mobil. Potrivit experților, fibrele sintetice au această proprietate și ar putea fi utilizate pentru a furniza electricitatea necesară unui smartphone. Chiar și cele mai simple mișcări, cum este, de pildă, balansul brațelor, pot avea acest efect dacă purtați haine „inteligente”. „Cererea pentru textile electronice este în creștere semnificativă și deja există materiale de acest fel care se potrivesc pentru piese vestimentare moderne, ceea ce reprezintă o adevărată provocare pentru industria de profil”, remarcă profesorul Kamal Asadi, care a condus cercetarea.

Electricitate din mișcările corpului

Atunci când sunt introduse în haine, fibrele piezoelectrice transformă energia mecanică în energie electrică de fiecare dată când persoana care poartă piesele vestimentare respective face o mișcare. „Textilele piezoelectrice sunt candidate foarte potrivite pentru a aduna energie din vibrațiile mecanice, așa cum sunt cele generate de mișcările corpului, dar mai este încă de lucru la aceste materiale, pentru că majoritatea sunt ceramice și conțin plumb, deci sunt toxice pentru organism. Integrarea lor în piese de vestimentație este doar o chestiune de timp”, adaugă Asadi. Practic, din anii 1980, de când s-au descoperit aceste proprietăți ale firelor de nylon, nu s-au putut adapta aceste textile decât la fabricarea în masă a tricourilor ieftine sau a ciorapilor de damă.

Materiale cu proprietăți piezoelectrice

816 32 2Deși în anii 1990 s-au oprit cercetările care vizau producerea de nylon piezoelectric suficient de subțire încât să poată sta la baza unor haine, în ultima perioadă a crescut din nou interesul pentru a rezolva această provocare, abordarea fiind una cu totul nouă. Astfel, în loc să topească pulberea de nylon, experții din Bath au dizolvat-o în acid, apoi au încercat să găsească o modalitate de a elimina acidul, pentru ca materialul să aibă proprietăți piezoelectrice. După ce au amestecat soluția acidă cu acetonă, rezultatele nu au întârziat. „În urma acestui proces rămâne un nylon subțire, care urmează să fie integrat în textile”, detaliază Asadi.

„În anii viitori vom avea la dispoziție tricouri care să alimenteze dispozitive electronice, cum ar fi telefonul mobil sau un aparat de monitorizare a stării de sănătate“ (profesor Kamal Asadi, Universitatea Bath)

Energie stocată în baterie

816 32 3Potrivit cercetătorilor britanici, această nouă modalitate de a transforma nylonul într-un material care să poată livra energie are capacitatea de a transforma viitorul industriei textile, care va trebui să se adapteze la posibilitatea ca hainele să alimenteze diverse dispozitive electronice. „Scopul nostru este să putem integra elemente electronice, cum sunt senzorii, în materiale care să poată genera energie atunci când ne mișcăm și care va putea fi stocată într-o baterie din buzunar”, argumentează Asadi.